Ongeveer tussen de 10 en 30% van de bevolking heeft last van obstipatie. Een probleem dat nog altijd onderschat wordt. Wanneer je last het van obstipatie, dan kan dit vervelende klachten geven. Dus hoe kun je obstipatie verhelpen?
Wat is obstipatie?
Iedereen heeft een andere stoelgang. De één heeft iedere dag ontlasting, een andere meerdere keren op een dag en weer een ander om de dag. Op het moment dat je minder dan drie keer per week ontlasting hebt, dan spreken we van obstipatie of verstopping. Dit geldt ook voor wanneer je alleen ontlasting kunt produceren door heel hard te persen.
Symptomen obstipatie
Verstopping kan vervelende klachten geven. Als je last hebt van verstopping kun je de volgende klachten ervaren:
- Maar één of twee keer per week ontlasting
- Harde en droge ontlasting
- Vaak kost het moeite om te poepen en moet je persen
- Buikpijn en/of een harde, opgezette buik
- Vaak last van winderigheid
- Gevoel van een onvolledige stoelgang.
Gevolgen van obstipatie
Als gevolg van deze klachten kun je last krijgen van:
- Aambeien of kloofjes en anusfissuren
- Overloopdiarree. Hierbij heb je dunne ontlasting die langs de harde ontlasting naar buiten lekt
- Ontsteking in de buurt van je anus
- Darmperforatie
- Gestoorde darmpassage (Ileus).
Wat zijn de oorzaken van obstipatie?
Verstopping wordt veroorzaakt doordat de ontlasting te lang in je dikke darm blijft zitten. Hierdoor wordt er te veel vocht aan onttrokken en wordt deze droog en hard, waardoor het poepen moeilijker wordt.
Meestal is de oorzaak een verkeerde levenswijze en ontstaat een verstopping door:
- Te weinig vezels in je voeding
- Te weinig drinken
- Onvoldoende bewegen
- Overgewicht
- Onregelmatig leven
- Spanning en stress
- Ontlasting ophouden bij aandrang
- Verkeerd gebruik bekkenbodemspieren
- Medicijnen die verstopping als bijwerking hebben
- Lage transittijd
- Aanleg.
Heel soms wordt verstopping veroorzaakt door een ziekte. Voorbeelden hiervan zijn:
- Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
- Traag werkende schildklier
- Poliepen of divertikels
- Depressie
- Diabetes
- Ziekte van Parkinson
- Darmtumor.
Verhelpen van obstipatie
Last van verstopping? Dit kun je doen om obstipatie te verhelpen:
Eten en drinken
Zorg dat je voldoende vezelrijke voeding eet. Voorbeelden hiervan zijn volkorenbrood en pasta. Staat er rijst op het menu, kies dan voor zilvervliesrijst. Ook peulvruchten, zemelen en pruimen zijn rijk aan vezels. Ook is het belangrijk om geen maaltijden over te slaan. Dus sla het ontbijt niet over. Drink daarbij dagelijks tussen de 1,5 en 2 liter water.
Bewegen
Door voldoende te bewegen wordt de darmbeweging gestimuleerd. Het zorgt ervoor dat je darmen op gang blijven.
Pas je zithouding aan
Een goede houding op het toilet is van belang voor een goede stoelgang. Door onder andere je knieën iets op te trekken (kan met een voetenbankje) is je houding meer gehurkt, waardoor de kringspier zich helemaal ontspant.
Gezond toiletgedrag
Op het moment dat je aandrang voelt, ga dan naar het toilet en stel het niet uit. Door het negeren van aandrang zorg je ervoor dat je die aandrang op den duur steeds minder goed gaat voelen. Hierdoor blijft de ontlasting langer in de darmen en kan dan uitdrogen en harder worden. Het is mogelijk om je darmen te trainen om op een vast moment op de dag te poepen.
Medicijnen
Gebruik je medicijnen, dan kan het goed zijn om samen met je arts deze eens goed onder de loep te nemen. Wellicht kan er iets aan de dosering gedaan worden of bestaat er een goed alternatief.
Wanneer naar je huisarts?
Meestal gaat een verstopping vanzelf over zodra je je leef- en voedingspatroon aanpast. Echter, wanneer je langer dan twee weken last hebt van verstopping ga dan naar je huisarts. Dat geldt ook voor wanneer je merkt dat er bloed of slijm bij je ontlasting zit en wanneer je ontlastingspatroon blijvend veranderd. Op het moment dat je naast verstopping ook klachten krijgt zoals koorts, onverklaarbaar gewichtsverlies en weinig eetlust, ga ook dan naar je huisarts. Deze kan kijken wat er aan de hand is en of een vorm van laxeermiddel kan helpen.
Bronnen: Maag Lever Darm Stichting en Ziekenhuis St. Jansdal
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Beperkte visie want de ene vezel is de andere niet. Beter oplosbare vezels uit groente. fruit en eventueel peulvruchten als je er tegen kan dan onoplosbare vezels uit brood en zemelen., die juist je darmen irriteren. Allerlei gezonde volken eten juist wit brood of geslepen rijst. Beter dus ook psyllium dan zemelen of die zakjes kunstmatige vezels van de huisarts nemen.
Wat vaak wel helpt, althans bij mij, is om regelmatig jezelf om te keren. Wanneer je ligt op je rug de heupen in de lucht en luchtfietsen. Dit werkt bijzonder goed in mijn geval, paar keer per dag herhalen.. succes.
Zeker! voldoende drinken is zeer belangrijk, ’s morgens op de nuchtere maag een glas lauwwarm water doet ook wonderen.