Meer last van brandend maagzuur als je ouder bent

Bijna iedereen heeft wel een last van brandend maagzuur. Ondanks dat dit onaangenaam kan zijn, is er vaak niets ernstig aan de hand. Wat wel opvallend is, is dat naarmate je ouder wordt je vaker last kunt krijgen van brandend maagzuur. Wat zijn de oorzaken van brandend maagzuur en waarom kun je er vaker last hebben naarmate je ouder wordt?

Wat is brandend maagzuur?

Wanneer de zure maaginhoud van de maag terugstroomt naar je slokdarm, dan praten we van brandend maagzuur. Een andere benaming die we hier voor gebruiken is zuurbranden. Op het moment dat deze zure maaginhoud zelfs terugstroomt naar je keel, dan spreken we van een oprisping. Heb je vaak last van het terugstromen van de zure maaginhoud, dan noemen we dat reflux.

Oorzaken brandend maagzuur

Er zijn verschillende oorzaken voor brandend maagzuur, zoals: voeding, te veel druk op de buik, overgewicht of een breukje in het middenrif. Maar ook leeftijd kan een rol spelen en ervoor zorgen dat je vaker last hebt van brandend maagzuur.

Ouder worden en brandend maagzuur

Er zijn een aantal oorzaken die ervoor zorgen dat je vaker last van brandend maagzuur kunt hebben naarmate je ouder wordt:

Verslapping spieren

Aan het einde van de slokdarm zit een klepje dat moet voorkomen dat er maaginhoud of maagsappen terug in de slokdarm komen. Dit klepje noemen we een sluitspier. Deze sluitspier gaat open wanneer je eet en het voedsel naar je maag moet om vervolgens weer dicht te gaan, zodat de maag aan de vertering kan beginnen. Naarmate we ouder worden, worden ook onze spieren ouder en minder sterk. Dit geldt ook voor de sluitspier, waardoor deze kan verslappen en daardoor minder goed aansluiten en minder goed de maaginhoud tegenhouden. Brandend maagzuur kan het gevolg zijn.

Gewichtstoename

Ondanks het feit dat ouder worden niet een directe oorzaak van gewichtstoename is, zijn er toch factoren die hier een rol bij spelen. Vooral de afname van je spiermassa en een grotere inactiviteit zorgen voor een lagere energiebehoefte. Daarnaast gaat ons lichaam naarmate we ouder worden minder van bepaalde hormonen produceren. De combinatie van hormonen, een gebrek aan bewegen en een lagere energiebehoefte leiden ertoe dat ouderen jaarlijks gemiddeld 1% van hun spiermassa verliezen. Een afname van je spiermassa zorgt weer voor een tragere stofwisseling, waardoor je zwaarder wordt. Overgewicht kan de druk op je maag verhogen, waardoor er weer druk ontstaat op de voeding in de maag en deze omhoog de slokdarm induwt.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen als bijwerking hebben dat de sluitspier ontspant. Het gevolg is dat deze minder goed sluit en reflux kan veroorzaken. Deze bijwerking kan ontstaan bij gewone pijnstillers, bepaalde antibiotica tot bloeddrukmedicijnen. Heb jij het idee dat de medicijnen die je neemt met je brandend maagzuur te maken hebben, neem dan contact op met je huisarts.

Hiatus hernia

In de romp scheidt het middenrif de borstholte en de buikholte van elkaar. In dat middenrif zit een kleine opening, waar de slokdarm door naar de maag loopt. Wanneer er op latere leeftijd een breuk in dit middenrif wordt geconstateerd, dan spreken we van een hiatus hernia. Door zo’n breuk wordt de opening waar de slokdarm doorheen loopt te wijd, waardoor de bovenkant van je maag een beetje boven dat middenrif uit gaat steken. Het is hierdoor gemakkelijker voor het maagzuur om terug de slokdarm in te stromen. Met het ouder worden wordt de kans op het krijgen van een Hiatus Hernia groter.

Wanneer naar je huisarts?

Wanneer je een langere tijd regelmatig last van brandend maagzuur hebt, dan is het verstandig om even naar je huisarts te gaan. Op het moment dat je hiernaast ook last hebt van de volgende klachten ook dan is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts:

  • Brok in je keel
  • Regelmatig moeten overgeven
  • Gewichtsverlies in korte tijd zonder aanwijsbare oorzaak
  • Zwarte, dunne ontlasting.

 

Bronnen: Maag Lever Darm Stichting, Darmklachten en Gezondheid en Wetenschap

Delen:  
7 reacties op “Meer last van brandend maagzuur als je ouder bent
  1. Ik heb wel eens gehoord dat als je last hebt van brandend maagzuur er te weinig maagzuur wordt aangamaakt. Is dit juist?

    Geschreven door D op
    • @D. veel mensen hebben te weinig maagzuur, waardoor een slechtere vertering, waardoor zuurbranden en andere klachten kunnen ontstaan.

      Geschreven door C. op
  2. Ik heb al 40 jaar last van een middenrifbreuk. Ook veel maagpoliepen. Tot 2015 ieder jaar een maagonderzoek. Af en toe moest er een poliep verwijderd worden. Gebruik ook maagzuurremmers. Heb veel last van terugloop. Ik hou wel rekening met wat ik eet, maar toch heb ik van veel dingen last. Ze willen geen onderzoek meer doen omdat ik dan onder narcose moet. Heeft met ademhalingsmoeilijkheden tijdens de narcose te maken. Heb daar zelf niets van gemerkt. Ben nu wel bijna 83 jaar.

    Geschreven door Mcaf op
    • Dank u wel, voor uw bijdrage. Super irritant! Misschien een beetje yoga, en strekken. Hoop dat het iets helpt. Fijne dagen toegewenst! Knuffeltje

      Geschreven door Pierre Ruyter op
    • Goede dag , ik heb iedere dag wel een paar uur druk op mijn borst , hart , longen zijn goed . Wel vaak last van darmen en veel gas

      Geschreven door Anoniem op
      • Ik ben een week geleden gestopt met koffie prik dranken.zuig tabletten gebruikt slecht voor organen ze maaken ook nier stenen aan geld ook voor merk tand pastas .ik rook niet drink niet (alkhol) eet gezond ook geen junk food. Beweeg redelijk wat dokter boven meld heb ik 1 op 1 last van .vrgrt amt plt

        Geschreven door Amt plt op
    • @Mcaf. Veel mensen hebben juist te weinig maagzuur, waardoor een slechtere vertering, waardoor zuurbranden en andere klachten. Maagzuurremmers doen niets aan oorzaken en ondermijnen je gezondheid. Een natuurgenezer kan kijken naar het hele plaatje en kijken naar natuurlijke middelen, voor zover mogelijk.

      Geschreven door C. op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief