De chronische darmaandoening PDS komt naar schatting bij ruim 10% van alle Nederlanders voor. Maar wat is deze veelvoorkomende darmaandoening eigenlijk? Het Prikkelbare Darm Syndroom, wat is dat precies?
Wat is het Prikkelbare Darm Syndroom?
PDS is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal. In de meeste gevallen van de dikke darm. Hierbij maakt je darm te veel of te weinig bewegingen, met diarree of juist verstopping als gevolg. Het is een vervelende maar geen ernstige aandoening.
Symptomen Prikkelbare Darm Syndroom
De meest voorkomende klachten zijn:
- Buikpijn gerelateerd aan je ontlastingspatroon;
- Problemen met de ontlasting: te weten diarree of verstopping;
- Opgeblazen gevoel in de buik;
- Opgezette buik;
- Slijm bij je ontlasting;
- Winderigheid.
Veel mensen met PDS hebben naast bovengenoemde klachten ook last van niet-darmgerelateerde klachten. Denk hierbij onder andere aan: vermoeidheid, brandend maagzuur, hoofdpijn, pijn in de rug of zij.
De diagnose PDS wordt gemaakt wanneer iemand minstens 12 weken aan een stuk continu of met tussenpauzes buikpijn of een onaangenaam gevoel in de buik heeft. Daarnaast moet iemand ook één of meer van de bovengenoemde symptomen hebben.
Oorzaak PDS
Mogelijke oorzaken van het Prikkelbare Darm Syndroom zijn:
Verstoorde communicatie hersenen en darmen
Men is er meer en meer van overtuigd dat een verstoring in de communicatie tussen de hersenen en darmen de oorzaak is. Het lijkt erop dat de darmen van mensen met PDS te veel of te sterke signalen naar de hersenen sturen, waarna vervolgens de hersenen ook weer te veel en te sterke signalen naar de darmen terugsturen. Waardoor die verstoring ontstaat dat is niet echt duidelijk, maar men denkt dat een verstoring in de aanmaak van de lichaamseigen stof serotonine een rol speelt. Hierdoor kunnen de darmen onregelmatige en wisselende bewegingen maken en daardoor kan er verstopping of juist diarree ontstaan.
Beschadiging van de darmwand
Onze darmwand moet stevig en heel zijn om bacteriën en schadelijke stoffen tegen te kunnen houden. Echter, wanneer de darmwand beschadigd is, dan kunnen deze stoffen en bacteriën via de darmwand in de bloedbaan terechtkomen. Het gevolg kan zijn dat de darmbacterie samenstelling uit balans wordt gebracht, wat onder andere diarree of juist verstopping kan veroorzaken. Je darmwand kan beschadigen door: medicijnen, zoals antibiotica, laxeermiddelen en maagzuurremmers, een infectie of een ziekte, de behandeling van een ziekte, zoals bestraling of een operatie en je voedingspatroon.
Erfelijk
Niet iedereen met bovenstaande factoren krijgen PDS. Daarom is het aannemelijk dat je ook aanleg moet hebben om PDS te krijgen en speelt erfelijkheid dus een rol. We weten namelijk dat het Prikkelbare Darm Syndroom bij meer mensen in één familie voorkomt.
Wanneer naar de huisarts?
Heb je het vermoeden dat je PDS hebt? Ga dan naar je huisarts. Hij/zij zal dan de diagnose wel of niet stellen, waarna er of besloten wordt om je door te verwijzen naar een specialist of hij zal je tips geven over voeding en dergelijke.
Het syndroom prikkelbare darm is in principe een vrij onschuldige aandoening, maar je kan toch maar beter een diagnose laten stellen bij je huisarts en/of gastro-enteroloog.
Ga zeker naar je huisarts wanneer er sprake is van gewichtsverlies zonder aanwijsbare reden en/of wanneer er bloed bij de ontlasting zit.
Wat kun je zelf doen?
Je kunt zelf een aantal maatregelen nemen om de PDS klachten te verminderen:
Voeding
Voeding speelt een belangrijke rol bij PDS. Veel PDS patiënten geven aan dat er een relatie is tussen voeding en hun klachten. Wanneer je weet welke voedingsmiddelen de klachten uitlokken en welke de klachten juist verminderen, pas dan je dieet hierop aan. Daarnaast is het verstandig om regelmatig, gevarieerd en voldoende groenten, fruit en vezels te eten.
Drink voldoende
Een goede darmwerking is moeilijk wanneer je onvoldoende drinkt. Daarom is het advies om dagelijks 2 liter water te drinken. Ook kun je beter alcohol, koffie en zwarte thee laten staan. Deze kunnen de darmwand beschadigen en de darmen prikkelen.
Beweeg voldoende
Ook bewegen heeft een positief effect op je darmwerking en spijsvertering. Zorg daarom voor voldoende beweging.
Roken
Roken prikkelt je darmen, dus stop met roken, niet alleen om je PDS klachten te verminderen, maar voor je algehele gezondheid is het belangrijk dat je stopt met roken.
Bronnen: Maag Lever Darm Stichting, Thuisarts en Ikazia Ziekenhuis
Tags: PDs, Prikkelbare Darm Syndroom
Delen:
gepubliceerd door C. van Etten.