Dit zijn de symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom

Dit zijn de symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom

Wist je dat zo’n 10 tot 15% van alle Nederlanders last heeft van het Prikkelbare Darm Syndroom. Heb je geregeld buikpijn en problemen met je ontlasting? Dan kan het zijn dat je lijdt aan PDS. Wat zijn de symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom?

Wat is het prikkelbare darm syndroom (PDS)?

Het Prikkelbare Darm Syndroom, is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal. In de meeste gevallen gaat het om de dikke darm. Die verstoring is het gevolg van verstoorde bewegingen (te veel of te weinig bewegingen), of door een overgevoelige darmwand. Bij ruim 60% van de mensen met PDS zijn de zenuwen in de darmwand extra gevoelig. Mensen die geen Prikkelbare Darm Syndroom hebben kunnen dezelfde klachten hebben, echter bij PDS-patiënten zijn de verschijnselen chronisch. PDS is een onschuldige aandoening is, het veroorzaakt geen schade aan de darmen en leidt ook nooit tot ernstige ziekten zoals kanker. Ondanks dat kan deze aandoening wel erg hinderlijk zijn.

PDS kan op iedere leeftijd ontstaan, maar start meestal op jongvolwassen leeftijd. PDS komt ongeveer 2 keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen.

Oorzaken PDS

Helaas is er nog geen duidelijke oorzaak voor PDS aan te wijzen. Echter, men gaat er vanuit dat een aantal factoren een rol spelen.

Serotonine

Zo gaat men gaat er vanuit dat de stof serotonine een rol speelt. Serotonine zorgt ervoor dat de darmen het voedsel kunnen voortbewegen, door afwisselend aan te spannen en te ontspannen. Door storingen in de aanmaak van serotonine kunnen de darmen onregelmatige en wisselende bewegingen maken, waardoor verstopping of juist diarree kan ontstaan.

Beschadiging darmwand

Er bestaat ook een vermoeden dat PDS kan ontstaan door een beschadiging aan de darmwand ontstaan. Bijvoorbeeld als gevolg van een darminfectie. Bij ongeveer 25 % van de PDS-patiënten is PDS ontstaan na een darminfectie.

Verstoorde darmflora

Wanneer het evenwicht tussen de goede en slechte bacteriën in de darmen is verstoord, dan kunnen er klachten van diarree of verstopping ontstaan. De darmflora kan verstoord raken door onder andere: medicijnen, ziekte, operatie, bestraling en een bepaald voedingspatroon.

Erfelijkheid

Waarschijnlijk is er ook sprake van een aanleg om PDS te krijgen en speelt erfelijkheid een rol. Vaak komt PDS bij meer mensen in dezelfde familie voor.

PDS behoort tot de zogenaamde functionele buikklachten of functionele maagdarmklachten. Op het moment dat bij onderzoek door de arts geen zichtbare afwijkingen worden gevonden (zoals een maagzweer of ontstekingen in de darm) maar de klachten blijven wel, dan wordt de diagnose PDS gesteld.

Klachten die kunnen wijzen op PDS

De klachten bij PDS zijn zeer wisselend en verschillen van persoon tot persoon. Er wordt onderscheid gemaakt tussen 3 typen PDS met verschillende hoofdklachten:

  • PDS-C
    Bij deze vorm heb je vooral last van verstopping.
  • PDS-D
    Hierbij heb je last van voornamelijk (chronische) diarree.
  • PDS-M
    De M staat voor mixed type, waarbij je afwisselend last hebt van diarree en verstopping.

Bij alle 3 de vormen zijn de belangrijkste symptomen:

  • Buikpijn, buikkrampen
    Dit is wel de meest voorkomende klacht en het belangrijkste symptoom van PDS. Ondanks het feit dat de plaats van de pijn kan verschillen, zit deze vaak onder in de buik of rond de navel. Het is meestal een zeurende pijn, vaak met korte, hevige pijnscheuten of krampen. De pijn is meestal overdag, maar soms ook juist ’s avonds en ’s nachts. Bij sommige mensen wordt de pijn erger na de maaltijd.
  • Problemen met de ontlasting
    De meeste mensen die last hebben van PDS hebben last van diarree, anderen vooral van verstopping, of afwisselend van beide. Het ontlastingspatroon kan gedurende de dag wijzigen. Plotselinge niet houdbare aandrang komt veel voor.
  • Opgezette buik en opgeblazen gevoel
    Vaak is er sprake van een opgeblazen gevoel, waarbij ook vaak de buik opzet. Dit is niet alleen na het nuttigen van een maaltijd, maar kan ook ontstaan op lege darmen. De opgezette buik kan het gevolg zijn van: ophopen van ontlasting en/of toegenomen gasvorming.
  • Overmatige winderigheid
    Er is sprake van overmatige winderigheid wanneer iemand dagelijks meer dat 25 winden produceert.

Andere klachten

Naast buikpijn en problemen met de ontlasting kunnen ook andere symptomen optreden:

  • Slijm in de ontlasting.
  • Brandend maagzuur.
  • Brok in de keel hebben.
  • Regelmatig boeren.
  • Verminderde eetlust.
  • Misselijkheid.
  • Vermoeidheid.
  • Hoofdpijn.
  • Problemen met de blaas.
  • Fybromyalgie.
  • Pijn in rug of zij.
  • Pijn bij het vrijen.

Er is sprake van PDS als je gedurende een half jaar voortdurend of met tussenpozen buikpijn of een onaangenaam gevoel in de buik hebt.

Wanneer naar de huisarts?

Ondanks dat PDS een relatief onschuldige aandoening is, kan het wel de levenskwaliteit van iemand sterk verstoren. Wanneer je vermoedt dat je het Prikkelbare Darm Syndroom zou kunnen hebben, ga dan naar je huisarts. Hij of zij kan je helpen om PDS vast te stellen en andere ziektes die erop lijken uit te sluiten.

Ga in ieder geval naar je huisarts, wanneer je een van deze klachten hebt

  • Bloed bij je ontlasting.
  • Ernstige en hardnekkige diarree.
  • Gewichtsverlies zonder aanwijsbare reden.
  • Koorts.
  • Wanneer er in je familie darmkanker, ontstekingsziekten van de darm (zoals de ziekte van Crohn) of coeliakie (overgevoeligheid voor gluten/tarwe) in de familie voorkomt en je klachten hebt.
  • Op het moment dat de klachten ontstaan op latere leeftijd (boven 50 jaar.
  • Als je stoelgang plotseling duidelijk verandert, zoals opeens lange tijd dunne ontlasting of opeens veel vaker ontlasting.

 

Wil jij graag je ervaringen delen en/of meepraten over het onderwerp PDS? Dan kan dat op dit forumonderwerp Maag & darmen.

 

Bronnen: mlds.nl, darmgezondheid.nl en jeroenboschziekenhuis.nl

Delen:  
2 reacties op “Dit zijn de symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom
  1. Ik heb altijd al met mijn spijsvertering gesukkeld onder meer met mijn maag en darmen. Ik ben in 2001 geopereerd aan een verzakte darm, maar de klachten zijn niet weg. Ik moet elke dag een zakje laxido innemen en soms ga ik wel 5 keer op een dag naar toilet, soms diarree. Meem ik het dan een dag niet, dan heb ik een stop en kan ik niet gaan. Onlangs heb ik diarree gehad met veel krampen, de diarree is over maar de krampen zijn gebleven. Daarvoor had ik spasmomen gekregen, maar dan voel ik enkele dagen niks en dan weer dagen na mekaar krampen. Soms weet ik niet waar kruipen van de pijn en ineens is het dan weer over voor enige tijd. Ik moet erg oppassen met wat ik eet, zeker niks te koud drinken, want dan komt er direct een reactie. Ook niks eten dat te pikant gekruid is, zelfs temperatuurverschillen voel ik. Heb ik dan PDS?

    Geschreven door joke op
  2. Eet minder suiker en niet teveel zure dingen. Vooral de suikerinname heeft mij verbaasd. Ik dacht dat ik gezond at…tot ik ging bijhouden hoeveel suiker er per dag binnen kwam. Sinds ik dit doe heb ik geen last merr van een opgeblazen gevoel en geen last meer van een wisselend ontlasting patroon

    Geschreven door Stieneke op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief