Wanneer je ziet dat er bloed bij je ontlasting zit, dan is dat schrikken. Maar bloed in je ontlasting kan veel verschillende oorzaken hebben. Gelukkig zijn lang niet alle oorzaken ernstig. Maar wanneer moet je naar je huisarts als je bloed bij je ontlasting ziet?
Oorzaken bloed bij ontlasting?
Bloed bij de ontlasting kan verschillende oorzaken hebben. Vaak blijft de oorzaak onduidelijk. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:
Aambeien
In de meeste gevallen zijn aambeien de oorzaak dat je wat bloed bij de ontlasting ziet. Aambeien ontstaan doordat het slijmvlies van de anus aan het einde van de endeldarm opzwelt. Ze kunnen zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van de anus ontstaan. Het slijmvlies van de anus kan opzwellen wanneer er te veel druk op de anus ontstaat, bijvoorbeeld als gevolg van hard persen omdat je ontlasting hard en droog is. Maar ook door veel en langdurig hoesten door bijvoorbeeld kriebelhoest of vastzittende hoest. Het bloed is hierbij helderrood van kleur.
Anale fissuur
Een anale fissuur is een scheurtje in de anus dat kan ontstaan door obstipatie of juist door diarree of anale seks. Dit scheurtje veroorzaakt een scherpe pijn tijdens de aandrang en ontlasting. Een anale fissuur is erg vervelend, omdat het snel weer open kan gaan iedere keer dat je naar het toilet gaat. De kleur van het bloed bij de ontlasting is dan helderrood.
Soa
Een bloederige afscheiding bij je ontlasting kan ook veroorzaakt worden door een soa, zoals chlamydia, die tijdens anale seks is overgedragen.
Bloedvatafwijkingen
Wanneer er bloedvatafwijkingen in de darmen ontstaan, dan kan dit wat bloed bij de ontlasting veroorzaken. Dit komt voornamelijk bij ouderen voor.
Ontsteking darmen
Wanneer er sprake is van een ernstige ontsteking in de darmen, dan kan er naast slijm ook bloed bij de ontlasting zitten. Dit kan het geval zijn bij proctitis, de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.
Ernstige maag-darminfectie
Een maag-darminfectie kan de oorzaak zijn van diarree waar bloed bij zit. Zo’n infectie ontstaat vaak door een virus of bacterie, maar kan ook veroorzaakt worden door een voedselvergiftiging of alcoholmisbruik.
Divertikel
Een divertikel is een goedaardige kleine uitstulping van de darmwand in de buikholte. Ze ontstaan waarschijnlijk op zwakke plekken in de darmwand die onder verhoogde druk uitstulpen. Meestal ontstaan ze in het laatste deel van je dikke darm. Op het moment dat daar wat ontlasting achter blijft hangen, dan kan dat ontstekingen veroorzaken. Divertikels komen vooral voor bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar.
Poliepen
Een poliep is een bultje in de wand van het darmslijmvlies. De meeste poliepen zijn goedaardig, maar in enkele gevallen kunnen ze groter worden en onrustige cellen in zich hebben. Veelal geven poliepen geen klachten, maar bloed bij de ontlasting is een klacht die soms kan optreden.
Medicijnen
Enkele medicijnen kunnen als bijwerking bloed bij de ontlasting hebben. Voorbeelden hiervan zijn bepaalde antidepressiva, pijnstillers en bloedverdunners.
Darmkanker
Bloed bij de ontlasting, soms met slijm kan wijzen op darmkanker. Maar in de meeste gevallen is dat bloed niet met het blote oog te zien. Zeker niet wanneer de tumor aan het begin van je dikke darm zit. Echter, heb je gemerkt dat er een verandering van je stoelgang is opgetreden, ben je ouder bent dan vijftig, is er sprake van gewichtsverlies zonder duidelijke reden of is er al eerder bij iemand in je familie darmkanker ontdekt? Dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Deze zal je doorverwijzen.
Wanneer naar je huisarts?
Jaarlijks heeft ongeveer 20% van de bevolking last van bloed bij ontlasting. Het komt dus regelmatig voor. De meest voorkomende oorzaak van bloed bij de ontlasting zijn aambeien (16-35%), anale fissuren (5-9%) en chronische ontstekingen van de darm (5%). In 30 tot 40% van alle gevallen blijft de oorzaak helaas onbekend.
In de meeste gevallen verdwijnt bloed bij ontlasting vanzelf weer. Wanneer het niet vanzelf overgaat of wanneer je je zorgen maakt, ga dan naar je huisarts. Deze zal onderzoeken of er sprake is van aambeien of van een anale fissuur. Wanneer dat niet het geval is, dan zullen verdere onderzoeken waaronder een bloedonderzoek en een coloscopie uitgevoerd worden. Een coloscopie is een kijkonderzoek in de dikke darm.
Ga bij anaal bloedverlies altijd naar je huisarts wanneer je:
- Ouder dan 50 jaar bent en last hebt van:
- Ontlasting er anders uitziet dan normaal (het is bijvoorbeeld dikker of dunner of bevat slijm)
- Vaker of juist minder vaak naar de wc moet
- Naast bovenstaande klachten ook last van andere klachten, zoals buikpijn.
Bronnen: Darmklachten.nl, CWZ en gezondheidenwetenschap
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Mijn ervaring is dat het niet wordt uitgezocht waarom dit gebeurd.
Klopt,
Het wordt vaak weggeschoven onder ‘prikkelbare darm’