In Nederland hebben bijna 400.000 mensen de diagnose COPD gekregen. Dat zijn de mensen die naar de arts zijn geweest. De schatting is dat het werkelijke aantal boven de 500.000 ligt, en dat maakt COPD doodsoorzaak nummer 6 in Nederland.
Wat is COPD?
COPD staat voor Chronic Pulmonary Disease, en het is een verzamelnaam voor chronische aandoeningen aan de longen. Onder COPD vallen Chronische bronchitis waarbij de bronchiën ontstoken zijn waardoor je meer slijm maakt en waarbij het ademen lastiger is. De andere aandoening die onder COPD valt, is longemfyseem. Longemfyseem is een chronische aandoening waarbij longblaasjes verloren gaan. De functie van longblaasjes is, dat zij ervoor zorgen dat de ingeademde zuurstof in het bloed terecht komt en dat je koolstofdioxide kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes, hoe moeilijker dit wordt waardoor je je benauwd kunt voelen. COPD kan niet worden genezen maar aan de klachten is wel wat te doen.
Welke klachten zijn er bij COPD?
De symptomen van COPD ontwikkelen zich langzaamaan. In het begin zijn mensen met COPD iets sneller kortademig bij lichamelijke inspanningen. Een hoestje wat maar aanblijft, is een andere bekende klacht van COPD. Dit komt heel vaak voor omdat er veel slijm in de longen zit en hoesten een natuurlijke reactie is om dat slijm weg te krijgen. De combinatie van benauwdheid en hoesten kan zowel angstig als vermoeiend zijn. Na verloop van tijd worden de klachten vaak erger.
Verschillende stadia COPD
Er worden wereldwijd 4 stadia van COPD onderscheiden. Na een COPD test waarin gemeten wordt hoeveel lucht je uitademt, en wat dus de inhoud van je longen weergeeft, wordt de uitkomst weergegeven in een stadium waarin iemand zich bevindt.
Stadium I – Licht COPD
In dit stadium is er een lichte beperking van de luchtstroom. En wanneer je hard werkt of snel loopt dan zal je eerder een ademtekort hebben dan anderen. Je hoest wel regelmatig, soms met slijm.
Stadium II – Matig COPD
In dit stadium ervaar je klachten als hoesten, slijm opgegeven en kortademigheid dusdanig dat het je beperkt in het dagelijks leven.
Stadium II – Ernstig COPD
In dit stadium hebben patiënten last van toegenomen benauwdheid, vermoeidheid en kortademigheid die een beperking hebben op de kwaliteit van het leven.
Stadium IV – Zeer ernstige COPD
Dit stadium wordt gekenmerkt door een zeer ernstige vermindering van de luchtstroom waarbij het soms nodig is om extra zuurstof toe te dienen. In dit stadium blaas je nog maar 30 tot 50% lucht uit van het volume dat iemand met gezonde longen gemiddeld uitblaast.
Oorzaken COPD
Bij COPD is het slijmvlies van de luchtwegen voortdurend ontstoken, waardoor vooral de kleine vertakkingen van de luchtwegen beschadigd zijn. In 80% van de gevallen is roken de oorzaak. Dat is zowel door het zelf roken als door het meeroken. COPD kan ook worden veroorzaakt door langdurig contact met stoffige of giftige lucht (houtstof, uitlaatgassen, chemische stoffen, asbest), bijvoorbeeld door een slechte ventilatie en bij slechte werkomstandigheden. Bij sommige mensen is er een andere oorzaak van COPD. Voorbeelden zijn regelmatige aanvallen van acute bronchitis, veelal longontstekingen of de erfelijke ziekte Alfa-I. Ook mensen met astma die niet goed zijn behandeld kunnen COPD krijgen.
Behandeling van COPD
Wanneer je COPD hebt, kun je niet meer beter worden. De beschadiging aan je longen is permanent. Maar je kunt wel zorgen dat de klachten niet erger worden en dat je er minder last van hebt.
- Luchtwegverwijders
Dit zijn medicijnen die je veelal via een inhalator inneemt en kunnen het gevoel van benauwdheid binnen 10 tot 30 minuten doen verminderen. - Ontstekingsremmers
Onstekingsremmers verminderen de ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. De wand van je longen is dan minder opgezet en je maakt minder slijm aan. Ook dit medicijn adem je in met behulp van een inhalator. - Stoppen met roken
Daarnaast moet je, wanneer je rookt, stoppen met roken. Veel rokers hebben namelijk een versnelde achteruitgang van de longfunctie maar daarnaast voel je je beter als je stopt met roken, hebt je minder last van hoesten en ook de vermoeidheid wordt minder. - Beweging
Neem voldoende beweging. Veel mensen met COPD mijden inspanning, omdat ze bang zijn voor benauwdheid. Echter, beweging is juist goed voor de longen. Pas het bewegen wel aan op je eigen niveau. - Gezond eten
COPD-patiënten kunnen te mager worden. Doordat mensen met COPD benauwd zijn eten ze soms minder. Dit omdat het kauwen onprettig is door de inspanning en omdat het de luchtweg afsluit. Maar ieder lichaam heeft voldoende vitamines, mineralen, vetten en eiwitten nodig. Een diëtist kan een voedingsadvies op maat maken. - Zuurstoftherapie
Voor patiënten met een ernstige benauwdheid, onrust, verwardheid en sufheid kan de longarts besluiten dat het lichaam extra zuurstof nodig heeft om goed te kunnen werken. Je krijgt dan een zuurstoffles voor thuis. - Ademhalingsoefeningen
Een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in longrevalidatie kan je leren actief uit te ademen en traint je ademhalingspieren om zo minder last te hebben van de benauwdheid.
Bronnen: umcutrecht.nl, rivm.nl en het longfonds.nl
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)
Artikel is informatief maar zit vol met spelfouten!
Dit zou zo niet de deur uit moeten.
Met vriendelijke groet.
Ellen
Ik zou willen reageren op Ellen, die zegt dat er veel spelfouten in het artikel over COPD zitten.
Nou Ellen ik ben een echte taalpurist maar vind dat je nu wat overdrijft. Er is wel een reactie van iemand gekomen die heel veel fouten bevat maar in het artikel zelf vind ik het wel meevallen. Ik geef je gelijk dat je een gevoel van ergernis kunt krijgen als mensen zoveel fouten maken dat je bijna niet begrijpt wat men bedoelt. Dat gevoel herken ik ook.
Bedankt voor de bloemen TheoDeed …
Het gaat mij om tips over COPD ,niet over Nederlandse spelling .
Copd of niet ooit moet men eens gaan is het dat niet dan zal het wel iets anders zijn
En wat kan Buteyko in deze aandoening helpen ?
COPD,……….te genezen met UT-auto urine therapy,………….verdiep U er in.
wat is dat Jack?? dank je alvast, linda
Dag Linda,
Gewoon via google opzoeken.
Als je vertrouwen en geloof hebt in oa bijbelse zaken en dan zit je goed.
Of je dan je eigen urine moet gebruiken of die van iemand anders was mij nog niet duidelijk
groet Jan
Ok..dank je alvast, grts linda
En wat is dat voor therapie
Het is Vogelenzang en niet Vogelezang!
Ik gebruik ook een ontstekingsremmer Quvar,luchtverwijderaar Atimos en 1 x daags Spiriva.. Volgens mij ben ik behoorlijk aangekomen door het puffen vd ontstekingsremmer. Ik zwem,fiets,loop ,elke morgen 15 min.oefeningen en bezig overdag. Er gaat geen ons vanaf. Hoe reageren hormonen en pufjes op elkaar????Ik ben nu 64 jaar en weeg 64 kilo en ben 1.55m groot. Ik woog eerst zo’n 50 kilo. Ik zou graag wat minder willen wegen.
Ik, als copd-patient, vallen me hier een paar dingen op. Ik krijg elk jaar een longfunctietest van een praktijkondersteuner bij mijn huisarts. Ik vind deze test niet niet leuk maar wel nuttig. Je krijgt toch meer inzicht in de gesteldheid van je longen. Ik heb jarenlang gerookt en ben 16 jaar geleden gestopt. Als deze ziekte een gevolg zou kunnen zijn van mijn rookverleden dan is dat zo en leg ik me daarbij neer. Maar ik zal er alles aan doen om deze ziekte voor mij draaglijk te maken. Ik sport en beweeg minimaal 5 uur per week. Ik eet zo gezond mogelijk maar eens in de zoveel tijd een frietje laat ik ook niet staan.
Ik ben nu 56 jaar en mijn longen hebben, als uitslag van de longfunctietest, een leeftijd van 85 jaar. Ik verwacht zelf niet oud te worden, maar ik haal alles uit mijn leven wat ik er uit kan halen.
Qua gewicht ben ik te zwaar. Maar ondanks mijn trainen en sporten val ik niets af. Echter, ik wordt ook niet zwaarder …
Het belangrijkste voor mij is dat ik mij gelukkig voel. Door alles wat ik doe en om me heen heb is dat nu ook zo.
Ik schrijf dit omdat ik de reacties die ik hier zie op mij vrij negatief overkomen. Kijk naar wat je nog kunt en kijk niet naar wat je niet (meer) kunt …
Sorry voor eventuele spelfouten!