Wanneer je continue moe bent, zonder aantoonbare reden, dan is de kans groot dat dit door een verkeerde ademhaling komt, want een verkeerde ademhaling kan voor te weinig zuurstofopname in je lichaam zorgen.
Natuurlijk zijn we allemaal wel eens moe, maar na een nacht goed slapen is dit bij de meeste mensen over. Maar er zijn steeds meer mensen die continue moe zijn wat niet overgaat na een nacht goed slapen. Een verkeerde ademhaling kan de oorzaak zijn.
Hoe werkt onze ademhaling?
Bij de ademhaling of respiratie stroomt er lucht via de neus of mondholte, door de luchtpijp met zijn vertakkingen naar de longen. Onze longen bevatten longblaasjes waar de gasuitwisseling plaatsvindt, waarbij zuurstof vanuit de lucht wordt opgenomen in het bloed en koolstofdioxide weer aan de lucht wordt afgegeven. De zuurstofarme en koolstofdioxiderijke lucht wordt vervolgens weer uitgeademd door de neus of de mond. Vanuit de longen gaat de zuurstof je bloed in en komt van daaruit overal in je lijf. Bij de uitademing adem je een overschot aan koolzuur uit. Hierbij is een goede verhouding tussen zuurstof en koolzuur, 3 staat tot 2.
De zuurstof die je inademt is overal in je lichaam nodig, van je hersenen tot je tenen. Bij alle complexe processen speelt zuurstof een rol; denk bijvoorbeeld aan de stofwisseling, het nadenken en lopen, maar ook aan het functioneren van de lever en schildklier.
Wat is een verkeerde ademhaling?
Een verkeerde ademhaling is heel vaak een te snelle ademhaling. Dit wordt ook wel chronische hyperventilatie genoemd. Helaas zijn de symptomen van chronische hyperventilatie erg vaag en daardoor ook lastig te herkennen.
Bij hyperventilatie ontstaat er een overschot aan zuurstof (O2), en een tekort aan CO2 in het bloed. Dit zorgt voor een aantal klachten die weliswaar lastig te herkennen zijn als gevolg van hyperventilatie, maar de gevolgen kunnen groot zijn. In principe wordt chronische hyperventilatie grotendeels gekenmerkt door dezelfde symptomen als die van acute hyperventilatie. Het grote verschil zit in de hevigheid van de symptomen. Een acute hyperventilatie is gemakkelijk te herkennen doordat de symptomen erg heftig kunnen zijn, maar bij chronische hyperventilatie zijn de symptomen vaak te zwak voor een snelle herkenning.
Hoe kom je aan een verkeerde ademhaling?
Steeds meer mensen ademen te snel en te zwaar. Dat blijkt o.a. uit een onderzoek waarbij gekeken werd hoe vaak iemand per minuut ademt. Vijftig jaar geleden was dit gemiddeld 12 keer, tegenwoordig ligt het gemiddelde op 15 keer. Verreweg de belangrijkste oorzaak van een verkeerd ademhaling zijn spanning, stress of angst. Bij schrik of spanning houden we onze adem in. Wanneer we van de schrik zijn bekomen, slaken we een zucht van verlichting. Bij hevige stress, angst of ingrijpende emotionele gebeurtenissen wordt het ademcentrum geprikkeld en gaat de ademhaling zich ook (automatisch), versnellen en als het stressmoment voorbij is vertraagd de ademhaling zich weer automatisch.
Bij langdurige, chronische stress raakt je lichaam aan deze toestand gewend en kan de ademhaling een eigen leven gaan leiden. Het went het ademhalingscentrum aan het lagere koolzuurgasgehalte dat bij een versnelde ademhaling hoort. Het ademhalingscentrum raakt daardoor ontregeld en je kunt in de vicieuze cirkel van hyperventilatie terecht komen.
Eventuele gevolgen
Klachten die kunnen ontstaan bij chronische hyperventilatie zijn inderdaad vermoeidheid. Daarnaast kunnen er klachten ontstaan zoals: lusteloosheid, gespannen zijn, geheugen- en concentratieproblemen en problemen met de spijsvertering. De klachten kunnen verergerd worden wanneer er veel druk of grote stress is.
Naast de genoemde klachten van chronische hyperventilatie, kunnen er ook symptomen van acute hyperventilatie voorkomen maar dan in mindere mate. Dan hebben we het over: duizeligheid, misselijkheid, tintelingen in de lippen en vingers, hartkloppingen, een verhoogde hartslag en pijn in de buik en borst.
De klachten kunnen op bepaalde momenten van de dag heftiger zijn. Vermoeidheid, lusteloosheid en concentratie- en geheugenproblemen openbaren zich bijvoorbeeld extra sterk in de avond of na een intensieve inspanning. Natuurlijk moet hierbij worden opgemerkt dat deze verschijnselen niet enkel te maken hoeven te hebben met een verkeerde ademhaling.
Wat is een goede ademhaling?
Een goede ademhaling is ruim, volledig en compleet vanuit je buik, middenrif en borstgebied. Je lichaam maakt dan optimaal gebruik van zijn ademhalingssysteem en klachten als vermoeidheid door verkeerde ademhaling zullen dan veel minder aanwezig zijn.
De buikademhaling staat bekend als de beste ademtechniek. Je middenrif gaat naar beneden, zodat de ruimte in je borstholte groter wordt. Vervolgens wordt er lucht in de longen gezogen. Bij deze manier van ademhalen zet je buik een beetje uit, omdat je organen naar voren worden gedrukt. Het kost minder inspanning dan borstademhaling, want je spant alleen spieren aan tijdens het uitademen. Bovendien werkt buikademhaling kalmerend.
Een goede frequentie voor je ademhaling is afhankelijk van de omstandigheden. Dit kan verschillen van vier keer per minuut tot zestig keer per minuut. Weet daarbij wel dat één ademhaling loopt van het begin van je inademing tot het eind van je uitademing en dus stopt vlak voordat een nieuwe inademing begint.
Wanneer naar je huisarts?
Het is verstandig altijd een arts te raadplegen wanneer je last hebt van de langdurige vermoeidheid zonder aantoonbare redenen. De klachten kunnen vele verschillende oorzaken hebben, waaronder chronische hyperventilatie. Een snelle diagnose en behandeling kan veel problemen voorkomen.
Bronnen: ademhalen.com, echtontspannen.nl, chronische-hyperventilatie.nl
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)
Een heel goed boek over ademen is geschreven door Bram Bakker
Gratis als e-book te downloaden via http://ontspannu.nl/gratis-download-verademing-bram-bakker/
ik zou graag het gratis e-book ontvangen
Dat kan dan via de link in het bericht.
Dokter vraagt vaak niet: waar woon je (geluidsoverlast). Kijk je lang naar beeldschermen. Heb je veel plannen/zorgen. Drink je genoeg. Eet je veel suikers. Sport je voor t slapen. Heb je te vaak seks. Ben je overtraint.
Een hele lijst met aanvullingen en zo zijn er nog meer.
Ik heb een stekende pijn in mijn voet onderkant, bovenkant ,zijkant is dat jicht of heeft dat te maken met urinezuur,wat te doen?
Ga eens met de klachten naar de huisarts en laat ernaar kijken.
IK ben vooral in de morgen erg moe wat langzaam over gaat
En in de avond geheel verdwijnd En ik me tot in de nacht
prima voel.
Er zijn 1001 redenen mogelijk waarom een mens moe kan zijn.
Te weinig zonlicht, slecht slapen, verkeerde voeding/middelen, psychische last, stress, relatie troubles, eenzaamheid, werkeloosheid, gebrek aan uitdaging en noem maar op.
Ademhalen is zou een steentje kunnen zijn van de hele muur al is goed ademen inderdaad belangrijk. Maar check het geheel.
Nergens wordt geschreven over een oorzaak als COPD
Ik heb een aantal keer geprobeerd met de timer te ademen, maar ik kom uit op 4 a 5x per minuut. Is dat bijzonder weinig?
Ik heb last van continue vermoeidheid, maar dat zal dan niet aan te snel ademen liggen..
heb ik ook is super vervelend
tip: ga vroeg naar bed
tip: minder suiker eten
tip: ga naar de huisarts
tip: ga niet stressen dat zorgt voor slechte ademhaling
vermoeidheid