Voorhoofdsholteontsteking; wat kun je zelf doen?

Voorhoofdsholteontsteking; wat kun je zelf doen?

Ondanks dat een voorhoofdsholteontsteking vaak binnen 1 tot 3 weken vanzelf overgaat, kan het erg pijnlijk zijn. Dus wanneer je een voorhoofdsholteontsteking hebt, wat kun je dan zelf doen om de klachten te verminderen?

Waar zitten de voorhoofdsholtes?

In het hoofd van de mens zitten 4 verschillende soorten holtes. Zo zitten er boven je wenkbrauwen 2 voorhoofdholtes en naast de neus zitten aan beide kant de kaakholtes, zeefbeenholtes en wiggebeenholtes. Deze laatste drie worden de neusbijholtes genoemd. In de volksmond worden deze verschillende holtes door elkaar gebruikt. Deze holtes, die ook wel sinussen worden genoemd, zijn met lucht gevulde ruimtes en vernoemd naar het bot waarin het zich bevindt. Ze hebben een dun kanaaltje dat in open verbinding staat met de neusholte. Bij de geboorte zijn deze holtes nog niet aanwezig maar ontstaan zo rond het 7de levensjaar. Echter, het kan in zeldzame gevallen ook gebeuren dat deze holtes blijven ontbreken.

Wat is een voorhoofdsholteontsteking?

Bij een voorhoofdsholteontsteking is het slijmvlies in één of meerdere holtes ontstoken. De medische benaming voor een voorhoofdsholteontsteking is een sinusitis frontalis. Als gevolg van een virus, bacterie of allergische reactie raakt het slijmvlies ontstoken, zwelt op en produceert dan een dusdanig dik slijm zodat de verbindingen in het gangenstelsel verstopt raken. Een voorhoofdsholteontsteking en een bijholteontsteking worden vaak door elkaar gebruikt.

Symptomen voorhoofdsholteontsteking

In de meeste gevallen begint een voorhoofdsholteontsteking met een gewone verkoudheid, al zijn de klachten vaak heftiger. Je produceert veel snot, waardoor je neus verstopt raakt. Vervolgens wordt dat snot dikker en kan het eigenlijk niet meer uit je neus lopen. Wanneer het snot een geelgroene kleur heeft, dan is dat een teken dat je het flink te pakken hebt. Wanneer je naast snot ook pijn in je voorhoofd of achter je ogen voelt, dan kan dit een symptoom van een voorhoofdsholteontsteking zijn. Je kunt ook last hebben van:

  • Pijn op het moment dat je buigt;
  • Kauwen kan pijnlijk zijn;
  • Een drukkend of vol gevoel in je hoofd;
  • Tranende ogen;
  • Minder goed kunnen ruiken;
  • Snot dat naar achter in je keel lekt, leidt soms tot (nachtelijk) hoesten;
  • Koorts.

In veel gevallen zijn ook de kaakholtes ontstoken en dat kun je herkennen aan pijn in je bovenste hoektanden of kiezen. Ook kan het zijn dat één van je wangen opzwelt, aan de kant waar de ontsteking is ontstaan.

Wat kun je zelf doen bij een voorhoofdsholteontsteking?

In de meeste gevallen gaan de klachten vanzelf over, al kan tussen de 1 en 3 weken duren. Wel kun je zelf een aantal dingen doen die de klachten verminderen. Wat kun je zelf doen bij een voorhoofdsholteontsteking?

Spoelen met een zoutoplossing

Door te spoelen met een zoutoplossing neemt de zwelling van de slijmvliezen af, worden eventuele korsten verwijderd, worden de bijholtes beter belucht en helpt het om slijm om uit de bijholtes te verwijderen.

Maak de zoutoplossing door 1 eetlepel keukenzout op te lossen in 1 liter water (9 gram zout op 1 liter water). Het water hoeft niet gekookt te worden, het kraanwater is voldoende schoon, maar kan wel natuurlijk.

Vul vervolgens een spuitje/flesje/spoelkannetje en houd je hoofd boven de wasbak licht naar voren gebogen en breng de gevulde spuit/flesje/spoelkannetje in het ene neusgat. Kantel het hoofd ook iets naar deze kant, zodat het spoelzout ook mooi naar de zijkant van de neusholte stroomt. Daarna spuit je de zoutoplossing langzaam in het neusgat terwijl je een langdurende G-klank maakt of kort steeds de letter K zegt. Hierdoor sluit namelijk je zachte gehemelte de neus af en zo komt het zoute water niet in je keel. Hierna loopt het water via hetzelfde of via het andere neusgat naar buiten. Herhaal dit bij je andere neusgat.

Stomen

Door iedere dag een keer of 3 een kwartiertje te stomen kan ervoor zorgen dat het slijm oplost en de zwelling afneemt. We raden het gebruik van menthol of kamille in het water af. Deze producten kunnen je slijmvliezen namelijk nog meer irriteren. Inhaleer de stoom via de neus en zorg ervoor dat het water niet warmer dan 60 graden is om verbranding te voorkomen.

Neusspray

Wanneer je een neusspray of neusdruppels wilt gebruiken, gebruik er dan eentje met xylometazoline. Xylometazoline vermindert de slijmvlieszwelling in de neus-keelholte.

Pijnstillers

Heb je veel last van de pijn in je bijholtes, dan kun je een paracetamol nemen. Helpt een paracetamol niet of onvoldoende, dan kunnen volwassen een ibuprofen of naproxen nemen.

Rook niet

Roken irriteert de slijmvliezen en het vertraagt het genezingsproces. Dus indien je rookt, stop dan met roken.

Wanneer naar de huisarts?

Het is verstandig om naar je huisarts te gaan wanneer je klachten na weken niet zijn verminderd. Ook wanneer je ernstige hoofdpijn krijgt en/of in combinatie met misselijkheid en overgeven. Wanneer je suf wordt en minder goed of dubbelziet, neem dan contact op met je huisarts of de huisartsenpraktijk. Ook wanneer je klachten krijgt aan je ogen zoals dat je oogleden dik of rood worden of dat je oog zelf dik wordt en uitpuilt zijn redenen om naar je huisarts te gaan.

 

Bronnen: Gezondheid en Wetenschap, Thuisarts en Menselijk Lichaam

 

Delen:  
3 reacties op “Voorhoofdsholteontsteking; wat kun je zelf doen?
  1. Neus spoelen kan je beter met zeezout uit het reformhuis tip van mijn voormalige kno arts in Berlijn. Antibiotica zijn vak overbodig. Een kno arts kan een uitstrijkje maken en deze op bacteriën laten testen. Als het niet over gaat werkt een prednison kur. De mijne zijn chronisch ontstoken dus af en toe krijg ik een behandeling met dexamethason. Je kunt ook homeopathisch behandelen met Sinupret (forte) uit Duitsland en aspirine complex ook in Duitsland verkrijgbaar (online bestelbaar). Werkt bij mij prima alleen moet ik beginnen zodra ik verkouden raak. Tip: sporten en gezonde voeding voorkomen veel

    Geschreven door Jana op
  2. Ik heb, met regelmaat, last gehad van sinusitus maar heb, met medewerking van mijn huisarts, eindelijk een spray gevonden namelijk MOMETASONFUREAAT, dat werkt en de ontsteking verslaat!
    Hoop dat dit ook werkt voor diegene die het probeert – het fijne is dat het regelmatig gebruikt kan worden.

    Geschreven door Ria Mooij op
  3. Het spoelen van de neus en holten is inderdaad prettig. Nasaal spoelzout met xylitol is speciaal ontwikkeld voor (chronische) neusbijholteontsteking. De xylitol zorgt ervoor dat bacteriën minder overlevingskans hebben, waardoor je minder last hebt van je ontsteking.

    Geschreven door Tip op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief