Mondkanker; herken de symptomen

Mondkanker; herken de symptomen

Jaarlijks krijgen 3.200 mensen in Nederland de diagnose mondkanker te horen. Een vorm van kanker die grote gevolgen kan hebben op het dagelijks leven. Doordat de symptomen vaag kunnen zijn, wordt deze vorm van kanker vaak pas laat ontdekt. Dus wat zijn de symptomen van mondkanker?

Wat is mondkanker?

Wanneer er een kwaadaardige tumor in de mond zit, dan spreken we van mondkanker. Deze tumor kan in je hele mondholte zitten, dus onder in je mond, in je gehemelte, tandvlees of aan de binnenkant van je wang. De medische term voor mondkanker is mondcarcinoom.

Symptomen mondkanker

De symptomen van deze vorm van kanker zijn niet altijd als zodanig te herkennen. Klachten waar je op moet letten zijn:

  • Bloedneuzen zonder directe aanleiding;
  • Moeite met slikken;
  • Wondjes in je mond die maar niet genezen;
  • Tanden en kiezen die los gaan zitten;
  • Pijn in je mond, soms uitstralend naar de kaak, hals en/of oren;
  • Verkleuringen van je tandvlees, tong of mondslijmvlies
  • Slechte adem;
  • Moeite met praten;
  • Spuug gaat niet goed weg;
  • Rode of witte vlekken in de mond.

Heb je enkele van bovenstaande klachten al enige tijd, ga dan altijd naar je huisarts. Dan kan je dan, indien nodig, doorverwijzen naar het ziekenhuis.

Oorzaken mondkanker

Vaak is het niet duidelijk wat de oorzaak is. Echter, we weten wel dat er een factoren zijn die het risico op het ontstaan van mondkanker vergroten.

Zo zijn roken en het drinken van alcohol de grootste risicofactoren. De combinatie van deze twee maakt het risico nog groter.
Daarnaast is een slechte verzorging van mond en gebit een katalysator voor mondkanker. Denk hierbij aan afgebroken tanden of kiezen, tandbederf, een niet goed passend kunstgebit en chronische mondinfecties. Deze kunnen voor een bepaalde mate van irritatie in de mond zorgen en op termijn leiden tot mondkanker.

Een besmetting met HPV kan mondkanker veroorzaken. HPV is een veelvoorkomend virus waarmee tussen de 80 en 90% van de mensen eens in hun leven mee besmet wordt. Normaal gesproken ruimt je lichaam dat Humaan Papillomavirus zelf op. Echter, soms is dat niet zo. Wanneer je besmet bent met hoog-risicotype kan er kanker ontstaan. Het HPV virus kun je krijgen door seksueel contact te hebben met iemand die besmet is met HPV. In de meeste gevallen zit er 15 jaar of meer tussen de besmetting en het ontstaan van kanker.

Vanaf de leeftijd van 45 wordt de kans groter op het krijgen van deze vorm van kanker groter en het treft vaker mannen dan vrouwen.

Behandeling mondkanker

Voor welke behandeling gekozen wordt, is afhankelijk van: het type tumor, het stadium waarin de kanker zich bevindt en de verdere gezondheid en conditie van iemand. In de meeste gevallen is de eerste stap een operatie om de tumor te verwijderen. Na deze operatieve ingreep kan er gekozen worden voor bestraling, chemotherapie of een combinatie van deze twee.
Een operatie kan grote gevolgen hebben wanneer het noodzakelijk is om een groot deel van de mondholte weg te nemen. Vaak volgt dan ook een reconstructieoperatie om de mondholte te herstellen.

 

Bronnen: Wereld Kanker Onderzoek Fonds, Kanker.nl en Medisch Centrum Twente

Delen:  
3 reacties op “Mondkanker; herken de symptomen
  1. Een autoimmuunziekte zoals lichen planus (verharding van de slijmvliezen) in de mond, je hebt het al jaren kan daaruit ook mondkanker ontstaan?

    Geschreven door Catherine op
  2. Wordt het dan niet tijd om mondverzorging en tandarts in het basispakket te doen? Dat scheelt toch heel wat kosten en ziekenhuis opnames.

    Geschreven door Cornelia op
  3. Nee, het is geen oorzaak van kanker

    Geschreven door John (moderator) op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief