Duizeligheid: een symptoom van de ziekte van Ménière

Het blijkt dat vooral mensen tussen de 40 en 50 jaar de ziekte van Ménière krijgen. Hierbij treden plotselinge aanvallen op van duizeligheid met valneiging. Wat zijn de overige symptomen van deze aandoening en hoe is het te behandelen?

Wat is de ziekte van Ménière?

De ziekte van Ménière is een aandoening aan het gehoor- en evenwichtsorgaan, waarbij je opeens hele heftige aanvallen van duizeligheid krijgt. Zo’n aanval kan tussen de 20 minuten en wel een aantal uren duren. Niet iedere aanval is even zwaar en wanneer een nieuwe aanval zich weer voordoet, is niet te voorspellen.

Oorzaak ziekte van Ménière

Tot op heden is de exacte oorzaak (nog) niet bekend. Heel lang dacht men dat enkele een teveel van een bepaald vocht in je binnenoor de oorzaak was. Vandaag de dag zijn er steeds meer wetenschappers ervan overtuigd dat er verschillende factoren zijn die bijdragen tot deze aandoening. De volgende factoren zouden een rol spelen:

  • Anatomische afwijkingen van het oor;
  • Erfelijkheid;
  • Stoornissen in het immuunsysteem;
  • Virussen;
  • Aandoeningen van de bloedsomloop.

Wat de exacte rol is die deze factoren spelen is nog niet duidelijk. Stress en drukte zouden ook niet de oorzaak van deze ziekte, maar ze kunnen de ziekte wel negatief beïnvloeden. Dit geldt ook voor perfectionisme en chronisch slaaptekort.

Symptomen ziekte van Ménière

De ziekte van Ménière is er een combinatie van drie klachten:

Duizeligheid

Hierbij gaat het om aanvallen van draaiduizeligheid, ook wel bekend als vertigo. Bij zo’n aanval begint alles plotseling om je heen te draaien, waardoor je niet meer recht op kunt staan en/of dat je voelt dat je gaat vallen. Vaak is het dan ook verstandig om tijdens zo’n aanval te gaan liggen. In de meeste gevallen gaat dit gepaard met misselijkheid, braken, bleek zien en koud zweet.

Gehoorverlies

Naast draaiduizeligheid kan iemand acuut last krijgen van gehoorverlies. Vaak is dat aan één oor, maar het kan ook aan beide oren zijn. Opvallend is dat iemand vaak in het begin de lage tonen niet goed/niet meer kan horen. Echter, na verloop van tijd kan ook het horen van hogere tonen minder worden en uiteindelijk zal het gehoorverlies blijvend zijn.

Oorsuizen

Ook kun je last krijgen van een aanhoudend geluid (tinnitus) in je oor. Dit geluid kan suizend zijn, maar ook brommend, dreunend of fluitend zijn. De term oorsuizen dekt daarom niet de lading, ook omdat sommigen het geluid niet in het oor maar in hun hoofd horen. Het aanhoudende geluid is meestal het ergst tijdens en direct na een aanval.

Drukgevoel in het oor

Veel mensen voelen vlak voor een aanval een drukgevoel in het oor, alsof het oor verstopt zit.

Behandeling ziekte van Ménière

Op dit moment is er nog geen behandeling die deze aandoening kan genezen. De behandeling is er daarom gericht op het onder controle houden van de symptomen/klachten.

Injectie

Bij ernstige vormen van de ziekte kan je inspuitingen in je oor krijgen met dexamethason of gentamicine. Dit kan ervoor zorgen dat de aanvallen minder hevig zijn. Ook zorgt het er in sommige gevallen voor dat het gehoor weer beter wordt.

Medicijnen

Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar tegen de misselijkheid en het braken.

Hoortoestel

Tegen het oorsuizen kan de kno-arts je doorverwijzen naar een audiologisch centrum. Hier kun je hulpmiddelen verkrijgen, zoals een tinnitusmaskeerder of hoortoestel. Die zorgen dat je tijdelijk minder last hebt van tinnitus, maar geeft geen garanties.

Bril

Sommige patiënten kunnen worden geholpen met een zogenaamde prismabril. Deze bril beïnvloedt de stand van de ogen zodat het beeld rustiger wordt.

Stress

Omdat stress deze aandoening negatief beïnvloed, is het verstandig om stressvolle situaties en spanningen zoveel mogelijk te vermijden en voldoende rust te nemen.

Voeding

Sommige mensen hebben in het verleden baat gehad bij bepaalde voedingsaanpassingen om zo de aanvallen te voorkomen of te minderen. Het beperken van het gebruik van: alcohol, zout en cafeïne kan hierbij helpen.

Operatie

In zeldzame gevallen kan er gekozen worden voor een operatieve ingreep. Mogelijke ingrepen zijn: een Endolymfatic Duct Blockage, het doorsnijden van de evenwichtszenuw of het wegnemen van het oorlabyrinth.
Wat heel erg belangrijk is, is de acceptatie dat je de ziekte van Ménière hebt. Door jezelf en je omgeving.

 

Bronnen: Keel Neus en Oorkunde, Isala en de Hersenstichting

 

Delen:  
2 reacties op “Duizeligheid: een symptoom van de ziekte van Ménière
  1. Een prisma bril is in vele gevallen een goed hulpmiddel om een stukje rust te krijgen. Advies en een goede meting van een optometrist met ervaring op prisma metingen is een vereiste.

    Geschreven door Anoniem op
  2. In februari ging ik naar Benin Afrika waar ik een virus opliep in mijn voet. Eenmaal thuis naar het ziekenhuis en aan de zware antibiotica, dit natuurlijk bovenop malaria pillen die ik nog slikte. Na een paar dagen werd ik enorm duizelig en dit is niet meer overgegaan, zo erg dat ik niet meer in staat was om te werken nog in de nacht naar het toilet te gaan, ik heb de antibiotica de schuld gegeven omdat ik nooit iets slik maar dit lezend zou het prima het virus geweest kunnen zijn.
    Een huisarts in Broek op Langedijk, heeft met een speciale techniek op de behandeltafel behandeld en wonderbaarlijk heeft dat super goed geholpen.

    Geschreven door Karin op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief