We zijn allemaal wel eens duizelig, het komt voor in vele vormen en maten. Vaak is de oorzaak onschuldig, ondanks dat het in sommige gevallen best angstig kan zijn. Wat zijn mogelijke oorzaken van duizeligheid en wat kun je doen tegen duizeligheid?
Wat is duizeligheid?
Onze hersenen krijgen continu informatie van de evenwichtsorganen, ogen en spieren. In je hersenen wordt deze informatie verwerkt en worden er weer prikkels gestuurd naar die spieren, zodat je je houding en evenwicht aanpast aan de situatie en zo je evenwicht bewaart. Daarnaast gaan er ook signalen met informatie naar je grote hersenen waar het bewustzijn zit. Op het moment dat al deze bronnen verkeerde of onbekende signalen sturen, dan ontstaat het gevoel van duizeligheid. Duizeligheid is dus een gevoel.
Bij duizeligheid wordt er een onderscheid gemaakt tussen draaiduizeligheid (vertigo), alleen maar een licht gevoel in het hoofd hebben of het gevoel hebben dat je flauwvalt (presyncope), en onvast ter been zijn (disequilibrium).
Symptomen van duizeligheid
De meeste mensen hebben last van het gevoel alsof alles draait en beweegt en een licht gevoel in het hoofd. Hierdoor kan het zo zijn dat je moeite hebt om je evenwicht te bewaren. Dit kan gepaard gaan met andere klachten waaronder: zweten, geeuwen, zuchten, misselijkheid en in sommige gevallen braken.
Oorzaken van duizeligheid
Met ons evenwichtsorganen, ogen en spieren bepalen we dus onze oriëntatie in de ruimte. Oorzaken van duizeligheid kunnen dan ook in ieder van deze drie systemen ontstaan. Mogelijke oorzaken van duizeligheid zijn:
BPPD
BPPD is de afkorting voor Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid. Hierbij word je duizelig wanneer je je hoofd opeens beweegt. Bijvoorbeeld wanneer je je omdraait in bed of even vooroverbuigt. BPPD is vervelend, maar is goedaardig. Men denkt dat het komt doordat er kristallen, hele kleine steentjes, in een deel van je binnenoor (evenwichtsorgaan) zitten. Wat hiervan de oorzaak is, is vaak niet duidelijk, maar het kan zou kunnen ontstaan door een: infectie, trauma aan het hoofd, ooroperatie of als gevolg van een langdurige bedrust.
In de meeste gevallen stoppen de aanvallen van positie-duizeligheid binnen 4 weken vanzelf. Echter, gebeurt dat niet en heb je er veel last van, dan kan je huisarts of fysiotherapeut de Epley-beweging met je doen.
Ontstoken evenwichtsorgaan of evenwichtszenuw
Een ontstoken evenwichtsorgaan of evenwichtszenuw noemen we neuritis vestibularis. Door deze ontsteking komt er in één van je evenwichtsorganen een acute prikkeling, waardoor je een heftige draaiduizeligheid krijgt. In de meeste gevallen gaat neuritis vestibularis binnen enkele dagen tot weken vanzelf over. Je kunt aan je huisarts medicijnen vragen die voor een verlichting van de klachten zorgen. Heb je echter regelmatig last dan kan gespecialiseerde fysiotherapie je helpen.
Ziekte van Ménière
Bij deze aandoening ervaar je plotselinge heftige aanvallen van duizeligheid. Vaak gaat dit gepaard met minder goed horen en kun je last hebben van oorsuizen. De exacte oorzaak van de ziekte van Ménière is nog niet bekend. Echter, er is hierbij sprake van een ophoping van vocht in je oor in het slakkenhuis. Waardoor deze ophoping van vocht ontstaat dat is nog niet duidelijk. In sommige gevallen verdwijnt deze aandoening vanzelf. Gebeurt dit niet, dan zijn er medicijnen die een aanval minder erg kunnen maken. Een behandeling die je van de ziekte van Ménière afhelpt, bestaat helaas nog niet.
Overige oorzaken
Andere mogelijke oorzaken zijn: doorbloedingsstoornissen van evenwichtsorganen en/of hersenen, stofwisselingsstoornissen, zoals een laag bloedsuikergehalte bij een ontregeling van suikerziekte, vergiftigingen, vooral door alcohol of medicijngebruik en hyperventilatie. In zeer zeldzame gevallen is een goedaardige tumor op je evenwichtszenuw de oorzaak.
Wanneer naar je huisarts bij duizeligheid?
Wanneer je duizelig bent en je hebt last van één of meer van onderstaande klachten, neem dan direct contact op met je huisarts.
- Opeens dubbelzien, moeilijk praten, slikken of lopen, minder kracht of gevoel in je arm of been
- Plotseling minder kunnen horen
- Plotseling hevige hoofd- of nekpijn
- (Gevoel van) vallen of flauwvallen
- Hoofdpijn, misselijk en sloom nadat je in een ruimte zonder frisse lucht bent geweest
- Je hebt diabetes en misschien een te lage bloedsuiker
- Je hebt een verhoogde kans op hart- en vaatziekten
- Ooit een beroerte of andere hart- en vaatziekte hebt gehad
- Je gebruikt bloedverdunners.
Bronnen: KNO Medisch Centrum, Zaans Medisch Centrum en Isala
Delen:
gepubliceerd door C. van Etten.