Teelbalkanker wordt vaak laat ontdekt omdat het meestal pijnloos is. Vaak resulteert dit in het feit dat mannen pas naar de dokter gaan als er al sprake is van uitzaaiingen. Het is de meest voorkomende kanker bij jonge mannen tussen de 15-35 jaar. Wanneer de ziekte op tijd ontdekt wordt, is de kans op genezing meer dan 99%. Dus het is belangrijk om te weten wat de symptomen van teelbalkanker zijn.
Wat is teelbalkanker?
Teelbalkanker is een kwaadaardig gezwel van de teelbal. In de meeste gevallen is dat in 1 van de teelballen, maar het kan ook in beide ballen voorkomen. Andere benamingen voor deze vorm van kanker zijn: zaadbalkanker, testiscarcinoom, seminoom en non-seminoom. Teelbalkanker is een vorm van kanker die vooral voorkomt bij mannen tussen de 20 en 40 jaar. Het aantal mannen met teelbalkanker is de laatste jaren toegenomen.
Soorten teelbalkanker
Vaak ontstaat teelbalkanker in de cellen die het zaad produceren. Dat zijn de kiemcellen. Er bestaan 3 soorten kiemceltumoren in de teelbal:
- Seminoom
Deze vorm ontstaat in het binnenste deel van de teelbal. Circa 50% van alle teelbaltumoren is een seminoom. - Non-seminoom
Dit is eigenlijk een verzamelnaam voor alle andere kiemcellen dan de seminomen. - Een combinatie
In dit geval zijn zowel seminomen als non-seminomen betrokken.
Oorzaken van teelbalkanker
Helaas is de exacte oorzaak van teelbalkanker nog niet bekend. Wel zijn er een aantal risicofactoren bekend die de kans op deze vorm van kanker vergroten:
- Mannen die als baby 1 of 2 niet ingedaalde zaadballen hadden.
- Wanneer de operatie voor de niet ingedaalde testikels ná de dertiende verjaardag was.
- Als er al eerder zaadbalkanker geconstateerd is, dan is er een grotere kans om opnieuw teelbalkanker te krijgen.
- Een familielid met teelbalkanker. In hoeverre erfelijkheid een rol speelt dat wordt momenteel onderzocht.
- Een verschrompelde zaadbal als gevolg van een slechte bloedvoorziening.
- Eerdere vruchtbaarheidsproblemen.
- Langdurig gebruik van marihuana.
Misverstanden
Er doen een aantal misverstanden de ronde over de oorzaak van teelbalkanker. Het eerste misverstand is dat teelbalkanker kan ontstaan door veelvuldige masturbatie of ander seksuele activiteiten. Dit is niet het geval. Tevens wordt er soms gedacht dat teelbalkanker besmettelijk is of dat het een geslachtsziekte is. Teelbalkanker is net als alle andere soorten kanker, niet besmettelijk. Ook niet via het sperma.
Symptomen van teelbalkanker
Veel voorkomende symptomen van teelbalkanker zijn:
- Een vergroting van de zaadbal en/of een verharding in de teelbal, waardoor deze anders aanvoelt. Dit kan pijnlijk zijn, maar dat hoeft niet.
- Een dof of zwaar gevoel in de onderbuik, achter de balzak of in de balzak zelf.
- Soms een scherpe pijn in de aangetaste bal.
Er kunnen ook andere klachten ontstaan door uitzaaiing van de tumor. Andere mogelijkheden symptomen kunnen dan zijn:
- Rug- of buikpijn.
- Kortademigheid.
- Ophoesten van bloed ophoesten.
- Pijn van de borst.
- Gewichtsverlies of vermoeidheid zonder aanwijsbare reden.
- Minder zin in seks.
- Opzwellen van de borstklieren of het gebied rond de tepels op. Dit geeft niet altijd pijnklachten.
Bij het herkennen van bovenstaande klachten, dan is het verstandig om binnen een week naar je huisarts te gaan.
Zelfonderzoek
Het is erg belangrijk dat mannen 1 keer per maand zelf de teelballen onderzoeken. Zo’n zelfonderzoek kan het beste na een warm bad of een warme douche. Bij dit onderzoek rol je de zaadbal voorzichtig tussen je duim en wijsvinger. Controleer of dat je een zwelling of verharding voelt en bepaal of dat je teelbal anders voelt dan normaal? Doe dit bij allebei de teelballen, één voor één. Voel je iets afwijkends? Ga dan binnen een week naar je huisarts. Omdat een huisarts misschien maar 1 of 2 keer gedurende zijn carrière teelbalkanker tegenkomt, kan het zijn dat hij/zij in eerste instantie aan een bijbalontsteking denkt en antibiotica voorschrijft. Vraag je huisarts om goed te onderzoeken of het ook teelbalkanker kan zijn.
Diagnose van teelbalkanker
Wanneer je bij de huisarts komt, dan zal deze je eerst lichamelijk onderzoeken. Wanneer je huisarts na dit onderzoek een vermoeden van teelbalkanker heeft, dan zal hij/zij je doorverwijzen naar een uroloog. De uroloog zal op zeer korte termijn een afspraak met je maken, waarin ook hier een lichamelijk onderzoek zal worden gedaan. Daarnaast wordt er een bloedonderzoek gedaan en zal er een echo gemaakt worden van de balzak en de buik.
Op het moment dat zowel het lichamelijke onderzoek, als de echo en het bloedonderzoek op teelbalkanker wijzen, zal er een weefselonderzoek nodig zijn om de diagnose definitief te stellen. Hierbij worden de teelbal, bijbal en zaadstreng helemaal weggenomen. Dit is dan ook direct het begin van de behandeling.
Behandeling van teelbalkanker
Wanneer uit het weefselonderzoek is gebleken dat er inderdaad sprake is van teelbalkanker, dan is er verder onderzoek nodig om te bepalen of dat er ook uitzaaiingen zijn. Zo kan ook het stadium van de ziekte worden bepaald.
Mogelijke vervolgbehandelingen van teelbalkanker zijn:
- Bestraling
Dit is een plaatselijke behandeling die het doel heeft om de kankercellen te vernietigen, maar de gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen. - Chemotherapie
Hierbij wordt de tumor behandeld met celdodende of celdeling remmende medicijnen, ook wel cytostatica genoemd. Deze kunnen via een infuus, als tablet of per injectie worden toegediend. De medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam en kunnen op vrijwel alle plaatsen kankercellen bereiken. - Operatie om de lymfeklieren te verwijderen
Als er sprake is van uitzaaiing van de tumor naar de lymfeklieren, wordt soms besloten om de lymfeklieren te verwijderen. Meestal betreft dit de lymfeklieren achter in de buik, maar ook andere lymfeklieren kunnen vergroot zijn.
Het is mogelijk dat het oncologie team voor een combinatie van bovenstaande behandelingen kiest. De keuze is afhankelijk van de uitgebreidheid van de ziekte en de prognose. Na de behandeling van teelbalkanker moet je nog geregeld naar je arts voor controle. De ziekte kan namelijk terugkomen. De controles gaan tien jaar door.
Bronnen: mst.nl, kanker.nl en zaadbalkanker.nl
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)
Beste, de mijne moest ik 1 van de testikel missen. Niks wat boven genoemd is heb ik gehad. Waarom is dat!
Wie kan mij zeggen waarom dit is gebeurd. Ik mis hem erg. Nu loop ik met 1 bal en schaam me erg. Ik durf geen sex te hebben.
Mijn leven is een puinhoop door dit. Kan ik geen ander gecloond krijgen? Nee geen prothese bal. Wil een echte, want wil kinderen krijgen.
Dat hoeft geen puinhoop te zijn, ben blij dat je bent gered dan. Meisjes hebben veel meer interesse in datgene waar de ballen aan hangen. Zonder ballen kan je zelfs prima seks hebben, dus niks om te schamen, net als een nier, prima mee te leven.
Ik heb in 1987 teelbalkanker gehad. De bal is operatief verwijderd. Daarna een volkomen normaal leven opgebouwd en kinderen gekregen. Dus mijn advies aan mannen in deze situatie: ga gewoon door met leven.
Hoi …? Ik ben geboren met maar een bal, en daar kun je prima sex mee hebben en kinderen krijgen. Ik heb er twee, en de meisjes maakt het niets uit of je maar een bal hebt. En zeker nooit een prothese nemen dat brengt alleen maar ellende. Groet zonnetje
ik heb harde schijfjes onderhuids bij mijn bal. Ik ben naar de arts geweest die er niets van begreep.
Ook naar de dermatoloog en ook hier niets en dat is geruime tijd geleden.
Wat een lief berichtje, dit zal hem zeker opluchten
Mijn berichtje was voor zonnetje
Och jongen, zorg nou eerst eens dat je vertrouwd op dat wat je nog hebt. Als je hebt laten onderzoeken dat je onvruchtbaar bent ,weet je het zeker. Verder kan ik van alles zeggen over dat mijn ballen aan het prikkeldraad hangen of wat dan ook jij moet het willen ervaren een ervan is Sex hoezo zou
dat niet kunnen je doet het niet met je ballen.
Probeer weer vertrouwen te hebben knul,het leven kan zo mooi zijn .
Groetjes Opa Jack
Ikzelf heb er 3 en ik moet zeggen ik lijdt er niks van en loop nog kaarsrecht Het zaad is ook in topconditie en heb geen klachten. Wel is het zo dat mijn knikkers de hele dag tegen mijn billen aan klotsen wat niet echt aangenaam is
3? Wow daar nou nooit van gehoord..wel gezegend.gritere zak dan denk..meer gevuld..maar gevuld of niet ..maakt voor sex idd weinig uit (zeg ik als vrouw die vele zakken heeft gezien )maar dan heb jij 2 ballen en n bijbal…ofnee 3 ballen en 3 bijballen. In Oosterhout heet n café Dn bal en cafetaria drnst Dn bijbal
Op mijn vierde (je leest het goed) teelbalkanker gekregen. Na verwijdering in plaatselijk ziekenhuis doorgegaan met behandeling in Radboud Nijmegen. Daar de lymfeklieren in buik verwijderd en chemo gehad. Daarna ieder jaar 10 jaar lang op controle. Op mijn zestiende een prothese laten plaatsen. Niemand die het merkt!
Ondertussen getrouwd en 2 kinderen. Dus met 1 bal is er niks verloren!
mijn linker bal voelt groter aan , al een jaar ofzo
word denk ik wel eens tijd voor een huisarts?