Zo verklein je het risico op prostaatkanker

Zo verklein je het risico op prostaatkanker

Prostaatkanker is één van de meest voorkomende kankers bij mannen. In Europa krijgt ongeveer 1 op de 10 mannen prostaatkanker. Over de exacte oorzaken is nog weinig bekend. Toch heeft men de belangrijkste risicofactoren in kaart kunnen brengen. Aan een aantal daarvan kun je zelf iets doen. Hoe kun je het risico op prostaatkanker verkleinen?

Wat is prostaatkanker?

Prostaatkanker, ook wel prostaatcarcinoom genoemd, is een woekering van kliercellen in de prostaat. Iedere man heeft een prostaat. Het is een klier die rondom de plasbuis ligt, vlak onder de blaas. Het heeft de grootte van een walnoot en produceert vocht en scheidt dit vocht ook af. Dit vocht wordt ook wel prostaatvocht genoemd en wordt aangemaakt voor het vervoeren van zaadcellen.

De prostaat heeft de opzienbarende eigenschap dat hij vanaf de puberteit gaat groeien. Deze groei van de prostaat wordt geregeld door hormonen. Meestal gaat de groei van de prostaat rond het 50ste levensjaar problemen opleveren. Echter, dit resulteert niet altijd in prostaatkanker, meestal gaat het om een goedaardige vergroting van de prostaat.

Bij het ouder worden ontstaan er bij veel mannen kleine haarden met prostaatkanker, zonder dat ze er last van hebben of eraan overlijden. Bij onderzoek van overleden mannen wordt dit ook gevonden.

Mogelijke oorzaken prostaatkanker

De exacte oorzaak van prostaatkanker is tot op heden nog niet bekend. Echter, men gaat ervan uit dat een verandering in de hormonale regeling van de prostaat een rol speelt. Daarnaast is gebleken dat prostaatkanker, meer voorkomt bij mannen in West-Europa en de Verenigde Staten dan in de rest van de wereld. Dit zou gelinkt kunnen worden aan de eetgewoontes van meer vet en eiwitten.

Prostaatkanker komt in bepaalde families vaker voor. Er is in die gevallen duidelijk een erfelijke factor die hiertoe aanleiding geeft. Welk gen hiervoor verantwoordelijk is, is op dit moment echter nog niet goed bekend. Naar schatting heeft 5 tot 10% van alle mannen erfelijke aanleg voor prostaatkanker. Er is sprake van een erfelijke vorm, wanneer er minstens 2 directe familieleden ook getroffen zijn door prostaatkanker.

Het feit dat prostaatkanker besmettelijk zou zijn, of dat het iets te maken zou hebben met veel of weinig zelfbevrediging is een groot misverstand.

Symptomen van prostaatkanker

Deze vorm van kanker is een langzaam groeiende vorm. Als gevolg hiervan krijgen de meeste mannen dan ook geen last. Vaak wordt prostaatkanker bij toeval ontdekt, bijvoorbeeld tijdens een medische keuring. Soms wordt het ontdekt wanneer iemand met bepaalde plasklachten naar de huisarts gaat. De klachten die iemand kan hebben zijn:

  • Vaker moeten plassen.
  • Moeite met plassen.
  • Pijn en een branderig gevoel bij het plassen.
  • Nadruppelen en/of een zwakke of onderbroken straal.
  • Gevoel dat de blaas na plassen niet leeg is.
  • Troebele of bloederige urine.
  • Bloed in het sperma.

Meestal zijn deze symptomen echter het gevolg van een tevens bestaande prostaatvergroting. De klachten lijken dus sprekend op die van een goedaardige vergroting van de prostaat.

Bij uitzaaiingen kun je pijn in de botten en lymfeklieren voelen. Ook kan de kwaliteit en kwantiteit van het sperma kan dan veranderen.

Hoe verklein je het risico op prostaatkanker?

Er zijn een aantal waar je niets aan kunt doen. Maar er zijn ook vermijdbare risicofactoren die een rol spelen in het ontstaan van prostaatkanker. Waar kun je op letten?

Verhoogd cholesterolgehalte

Er worden linken gelegd tussen een verhoogd totaalcholesterol, hogere waarden voor LDL-cholesterol en een verhoogd risico op prostaatkanker. Vooral bij agressieve vormen van prostaatkanker lijkt er een verband te bestaan. Mogelijk zou een behandeling van een te hoog cholesterolgehalte kunnen leiden tot een lagere kans op (agressieve) prostaatkanker.

Te kort vitamine D

Een aantal studies suggereren dat een tekort aan vitamine D, als gevolg van te weinig zonlicht, de kans op prostaatkanker zou kunnen vergroten. Het is echter niet bewezen dat door allerlei vitamine D-supplementen te slikken, de kans op prostaatkanker verlaagd.

Voeding

Je voedingspatroon kan mogelijk het risico op het ontwikkelen van prostaatkanker beïnvloeden. Diverse onderzoeken hebben een verband gelegd tussen een hoge calciuminname (meer dan 2 mg calcium per dag), en een verhoogde kans op prostaatkanker. Daarnaast zou een overmatige consumptie van rood vlees en bereide vleeswaren de kans op prostaatkanker iets verhogen. Het risico blijkt vooral samen te hangen met de manier waarop het vlees bereid wordt, namelijk met gegrild of gebarbecued vlees. Daarbij kunnen kankerverwekkende stoffen, heterocyclische amines en polycyclische aromatische hydrocarbonen, ontstaan. Ook zouden transvetzuren (verharde vetten) het risico mogelijk verhogen.

Het eten van veel vis, en dan vooral vette vis die rijk is aan omega-3 vetzuren, zou een beschermend effect hebben tegen de vooral agressieve vormen van prostaatkanker. Dit geldt ook voor verschillende groenten. Dan hebben we het vooral over de kruisbloemigen (zoals alle koolsoorten), uien, look en wortelen. Tevens zijn er onderzoeken die aantonen dat lycopeen (een stof die aanwezig is in onder meer gekookte tomaten), en fyto-oestrogenen (aanwezig in sommige sojaproducten) een gunstig effect hebben op het voorkomen van prostaatkanker. Selenium dat van nature aanwezig is in veel voedingsmiddelen, waaronder: volkorenbrood, schaal- en schelpdieren en groente, zou mogelijk ook een beschermend effect hebben tegen prostaatkanker.

Ernstig overgewicht

Mannen die last hebben van obesitas, hebben een grotere kans op gevorderde prostaatkanker, waaronder agressieve vormen van de ziekte die dodelijk kunnen zijn. Dat blijkt uit een rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Hormonen

Anabole steroïden, die gebruikt worden als doping in de sport en bij bodybuilding, kunnen mogelijk prostaatkanker veroorzaken en de ontwikkeling ervan versnellen.

Hoge bloeddruk

Er zijn aanwijzingen dat een verhoogde bloeddruk de kans op het ontstaan van prostaatkanker zou verhogen.

 

Bronnen: prostaat.nl, mmc.nl, wkof.nl

Delen:  
12 reacties op “Zo verklein je het risico op prostaatkanker
  1. Ik heb prostaatkanker en wordt behandeld met iedere maand een inspuiting met FIRMAGON. Dit omdat ik vroeger al chemo en bestraling heb gehad voor darmkanker. Het is nu een jaar dat de behandeling met FIRMAGON aan de gang is, en met goede resultaten bvb. P.S.A blijft 0.01 Hopelijk blijft het zo. Get. Coorevits Norbert uit België.

    Geschreven door Anoniem op
    • Succes en beterschap gewenst.
      Groeten, Ad

      Geschreven door Anoniem op
  2. Wat fijn voor je, beterschap en succes ?

    Geschreven door Hans op
  3. PSA waarde als maat is omstreden.
    Degene die er oorspronkelijk mee begonnen is zegt nu dat hij er nooit over had moeten publiceren.

    Geschreven door Kareltje op
    • Als er prostaatkanker is geconstateerd is het heel erg belangrijk om de PSA te volgen! Hieraan kan men zien of de medicamenten wel of niet werken!

      Geschreven door Coratio op
  4. en bedankt!

    Geschreven door Jopie op
    • Bron? Of moeten we je blind geloven?

      Geschreven door Telly op
  5. Miljarden worden de ruimte in geschoten om te ontdekken dat geen andere planeet of zonnestelsel een leefbaar alternatief voor onze aarde is. Terwijl we nog over zoveel essentiële medische vraagstukken geen antwoorden weten. Zeebodems die nog nooit door de homo sapiens bestudeerd zijn noch ooit zijn bezocht.
    Twee chimpansees in de Artis hoorde ik tegen elkaar zeggen, “Wat doen wij hier feitelijk achter deze tralies?”

    Geschreven door willem degens op
  6. Mijn vader overleed, na een zeer gezond leven aan prostaatkanker en ook mijn jongste broer heeft, naar is gebleken, een verhoogd risico. Zelf heb ik een hartinfarct gehad en 7 omleidingen met een verhoogd cholesterol . Zijn er nog aanbevelingen?

    Geschreven door Martin Dörr op
  7. Laatst met mijn broer meegeweest naar het ziekenhuis. Ingelezen in wat je zelf zou kunnen doen.
    Seleen blijkt vooral in Nederland een stof van belang. In Maastricht loopt een onderzoek (NLCS) met 120.000 deelnemers onder leiding van Prof vd Brandt. Mannen met veel seleen in hun lichaam hebben 63% minder prostaatkanker dan mannen met weinig. In Wageningen is door Kok onderzoek gedaan met een speciaal soort seleen (selenoprecise0 dat zeer goede resultaten gaf bij een kleine groep mannen.
    Van alle mogelijke stoffen bleek deze stof het beste voor de bescherming van de prostaat.

    Geschreven door Bokenwurm op
  8. Geen vloeibaar vlees (melk) en vlees meer. Of beperk het tot 1 dag.
    Geen hartproblemen , te hoog cholesterol en bloedsuiker problemen meer!
    Omdat we vlees kunnen eten betekend dat niet dat het goed voor ons is.

    Geschreven door Shivshiv op
    • Ajo zot ik en de rest van m’n fam eten elke dag vlees en we zijn bijna allemaal kern gezond nu jij weer

      Geschreven door Cornivoor op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief