Relatie tussen darmkanker en eten vleeswaren

Het verband tussen darmkanker en het eten van vleeswaren is al in 2015 bevestigd door de EFSA (de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid) en de WHO. Onlangs heeft ook het Franse agentschap voor gezondheid en milieu, Anses, een rapport gepubliceerd dat het verband tussen het risico op darmkanker en de consumptie van nitrieten en nitraten bevestigt. Het agentschap adviseert om de toevoeging van nitrieten aan onder andere vleeswaren, te beperken.

Functie nitraten en nitrieten

Nitriet

Nitriet wordt toegevoegd aan onder andere vleeswaren om de producten langer vers te houden. Ook voorkomt het dat bacteriën zoals salmonella, listeria of botulinum toxine zich kunnen ontwikkelen. Daarbij zorgt het voor een verbetering van de kleur van het vlees. Zo zorgt het ervoor dat onze ham de roze kleur heeft zoals we die kennen (van nature zou dit meer grijs van kleur zijn).

Nitriet kan schadelijk zijn voor de gezondheid, doordat deze het zuurstofgehalte in het bloed kan verminderen. En nitrieten in onze voeding vormen in het lichaam verbindingen die bekendstaan als nitrosaminen: stoffen die het risico op kanker verhogen.

Nitraat

Nitraat is een stof die van nature in groenten en fruit zit. In mindere mate zit het ook in ons drinkwater. Groente is de grootste bron van nitraat en dan vooral sla, andijvie bietjes en spinazie. Op zich is nitraat zelf niet gevaarlijk voor de gezondheid, echter ons lichaam kan nitraat omzetten in nitriet.

KWF Kankerbestrijding schat dat in Nederland elk jaar ruim 2500 mensen kanker krijgen als gevolg van het eten van bewerkt en rood vlees.

Niet alleen in vleeswaren

Het Franse agentschap voor gezondheid en milieu geeft duidelijk aan dat vleeswaren niet de enige boosdoener zijn. Zo zijn nitraten dus van nature aanwezig is veel verschillende soorten groenten. Naast spinazie en andijvie vallen ook venkel, snijbiet, raapstelen en Chinese Kool onder de nitraatrijke groenten.

Daarom is het advies van het Franse agentschap voor gezondheid en milieu om aan de ene kant de hoeveelheid nitraten via het water te controleren door goede landbouwmethodes, als ze niet van natuurlijke oorsprong zijn. Aan de andere kant is het advies op de korte termijn om de consumptie van vleeswaren te beperken tot 150 gram per week. Daarnaast is het verstandig om gevarieerd en evenwichtig te eten met fruit en groenten uit verschillende bronnen. De Franse overheid heeft aangekondigd om het gebruik van additieven terug te dringen en naar alternatieven te zoeken. Of Nederland soortgelijke maatregelen zal nemen is niet duidelijk.

Risico botulisme, listeria en salmonella

Het Franse agentschap voor gezondheid en milieu geeft wel aan dat terugbrengen van deze additieven de risico’s op botulisme, listeria en salmonella verhoogt. Deze gevaren zouden kunnen worden gemanaged door een kortere THT aan te houden.

 

Bronnen: EFSA, Voedingscentrum en VMT

 

Delen:  
8 reacties op “Relatie tussen darmkanker en eten vleeswaren
  1. Waarom wordt hier dan niet veel meer voor gewaarschuwd? zal wel een geldkwestie zijn. Ook artsen zeggen hier niets over, die laten onderzoeken uitvoeren, opereren en schrijven pillen voor. De mentaliteit is ziek.

    Geschreven door Heni op
  2. Heel goed om te horen, bedankt.

    Geschreven door dalko op
  3. Eet bijna geen vlees vind het gewoon niet lekker
    Vroeger smaakte het vlees veel beter

    Geschreven door Amktje op
  4. Eet steeds minder vlees en geloof dat het beter is, Bedankt voor de uitleg.

    Geschreven door Anoniem op
    • Veel eten is slecht voor ons ook omdat er stoffen ingestopt worden die er eigenlijk niet in thuishoren.
      Voedsel wordt geproduceerd om winst te op maken niet om ons gezond te maken.
      Ook de plastic verpakkingen zijn slecht, zo blijven er soms resten achter in het voedsel dat ons lichaam herkent als oestrogeen.
      Ik snap werkelijk niet waarom hier niet meer aandacht voor is.
      Ik koop liever niks meer wat verpakt is in plastic maar dan kan je niks meer kopen.

      Geschreven door Willem op
  5. Wij eten bijna geen vlees meer en ik mis eerlijk gezegd ook helemaal niets. Vind het inderdaad ook steed smeriger…

    Geschreven door Dhr P op
  6. Ik mag geen vet cholestorol tehoog.
    Mag geen zoet of heel weinig ivm licht diabetes
    Dus magere vleeswaren 1a2 boterhammen en dat zijn dus rode vleeswaren daar zit minder vet in . Ik eet 3a4 boterhammen per dag 2a3 stuks fruit en veel soorten groenten gemixt als stampot met of rijst of aardappels. Ik eet om t te kort aan boterhammen aan te vullen 1bord met havervlokken gekookt in water met melk pl.minus 1 kom . Tja mijn darmen doen nog wel eens wisselvallig van dik naar dun dan loop ik wat meer dat helpt. Maar of ik het goed doe, geen idee, graag een reactie van een kenner op dit gebied??

    Geschreven door Diros op
  7. Te veel fruit is ook niet goed. Daar zitten ook suikers in. Je kunt dit met de diabetesverpleegkundige van de je huisartsenpraktijk bespreken. Die kan je een lijst geven met wat je wel en niet kunt eten

    Geschreven door John (moderator) op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief