Hoe merk je dat je baarmoederhalskanker hebt?

Hoe weet je dat je baarmoederhalskanker hebt?

Jaarlijks krijgen in Nederland ca. 750 vrouwen te horen dat ze baarmoederhalskanker hebben. Baarmoederhalskanker komt vooral voor bij vrouwen tussen de 30 en 45 jaar. Maar hoe merk je dat je baarmoederhalskanker hebt?

Wat is baarmoederhalskanker?

Bij baarmoederhalskanker, ook wel cervixcarcinoom genoemd, zit er een kwaadaardig gezwel aan de baarmoederhals. Meestal ontstaat deze vorm van kanker heel langzaam. Wanneer baarmoederhalskanker in een beginnend stadium wordt ontdekt, is de kans op genezing groot. Wordt het begin van baarmoederhalskanker niet in een vroeg stadium ontdekt, dan ontstaat er echte baarmoederhalskanker.
Baarmoederhalskanker is in 2 typen te onderscheiden:

  1. Het plaveiselcelcarcinoom is kanker van de plaveiselcellen. Dit type kanker komt het meest voor. Bij 8 van de 10 vrouwen met baarmoederhalskanker.
  2. Het adenocarcinoom is kanker van de cilindercellen. Dit type kanker komt bij 2 van de 10 vrouwen met baarmoederhalskanker voor. Deze vorm is een agressievere vorm van baarmoederhalskanker en heeft een slechtere prognose.

Oorzaken van baarmoederhalskanker?

HPV

Baarmoederhalskanker komt in 97% van alle gevallen, door een langdurige besmetting van het humaan papillomavirus (HPV). Besmetting met het HPV komt veel voor, maar in de meeste gevallen ruimt het lichaam het virus zelf weer op. Dit lukt niet altijd. Het gevolg kan dan zijn dat er op lange termijn baarmoederhalskanker ontstaat. De kans daarop is klein, minder dan 1%. Dit proces verloopt heel langzaam, tussen het moment van besmetting (door seksueel contact) en het daadwerkelijk ontstaan van baarmoederhalskanker, zit meestal 10 tot meer dan 15 jaar. Er rekening mee houdend dat meisjes vanaf hun 15de jaar seksueel actief worden, komt baarmoederhalskanker dus vooral voor bij vrouwen vanaf 30 jaar.

De pil

Van de anticonceptiepil is tot nu toe niet bewezen dat deze direct baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Indirect is er wel meer kans, doordat de kans op een HPV-infectie toeneemt door vrijen zonder condoom.

Roken

Ook roken verhoogt de kans op baarmoederhalskanker enigszins. Onderzoekers vermoeden dat stoffen in tabaksrook, het ontstaan van de ziekte op tenminste twee manieren bevordert. In de eerste plaats stellen zij dat roken het vermogen van het lichaam om HPV op te ruimen vermindert. Daarnaast maakt roken dat gezonde cellen minder stabiel worden, ze kunnen dan gemakkelijker in kankercellen veranderen.

DES-hormoon

Dochters van vrouwen die tijdens de zwangerschap het DES-hormoon hebben gekregen, hebben meer kans op kanker in de baarmoederhals. DES was een medicijn waarvan werd beweerd dat het de kans op een miskraam zou verkleinen.

Preventie

Omdat het HPV-virus een erg belangrijke rol speelt bij het ontstaan van baarmoederhalskanker, is het voorkomen van deze infectie erg belangrijk wanneer we het over preventie hebben. Dit kan door: een goed afweersysteem te hebben, zo weinig mogelijk wisselende seksuele contacten te hebben en bij wisselende contacten condooms te gebruiken.

Er bestaat voor jonge meisjes een vaccinatie voor de preventie van baarmoederhalskanker. Deze vaccinatie moet gegeven worden voor dat een meisje seksueel actief wordt. Deze vaccinatie beschermt niet tegen alle stammen, maar tegen 4 van de meest voorkomende HPV-stammen, waardoor zo’n 60% van de HPV-infecties voorkomen kunnen worden. Deze vaccinatie is overigens niet zonder risico: er zijn ernstige, zij het zeldzame, bijwerkingen gemeld.

Wat zijn de symptomen?

In het beginstadium van deze ziekte, zijn er enkel veranderingen aan de cellen van de baarmoederhals en nog geen duidelijke klachten te onderscheiden. Maar in een verder stadium, merken vrouwen dat ze vaak last hebben van ongewoon bloedverlies. Deze bloedingen zijn dan:

  • Tijdens of vlak na de seks.
  • Tussen twee menstruaties door.
  • Vaginaal bloedverlies na de overgang (bijvoorbeeld als je al meer dan een jaar niet ongesteld bent geweest)

Het hoeft geen duidelijke bloeding te zijn. Als er maar een beetje bloedverlies is, zie je dat aan een bruinige afscheiding. Wanneer je ongewoon bloedverlies hebt dan is het verstandig om even langs je huisarts te gaan. Of wanneer je last hebt van:

  • Waterige en vies ruikende afscheiding uit de vagina.
  • Pijn in het bekken.

Het is zo dat veel vrouwen in bepaalde periodes van hun leven last van veel of ongewone afscheiding hebben. Dat hoeft dan niet direct te betekenen dat iemand baarmoederhalskanker heeft. Het is wel belangrijk dat je ermee naar je huisarts gaat.

Steeds grotere genezingskans

Door het Nederlandse bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, worden eventuele afwijkingen, in veel gevallen, in een vroeg stadium opgespoord. Bij 95% van alle uitstrijkjes die voor dit bevolkingsonderzoek worden gemaakt, worden er geen onregelmatigheden geconstateerd. Wanneer er wel iets wordt gevonden, dan betekent dat niet dat er niets aan te doen is. De kans op genezing is de afgelopen 30 jaar namelijk enorm gestegen. Maar ook hier geldt dat hoe eerder je er bij bent, des te beter het is.

Vernieuwd bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Het bevolkingsonderzoek is vernieuwd. Vrouwen tussen de 30 en 60 jaar, krijgen nog steeds een uitnodiging om een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts. Het uitstrijkje zal onderzocht worden op het Humaan Papillomavirus. Deze HPV-screening wordt de primaire screening. Pas als besmetting wordt geconstateerd, zullen de cellen in het uitstrijkje verder worden gecontroleerd, op eventuele kwaadaardige afwijkingen. Wanneer er kwaadaardige afwijkingen worden geconstateerd krijg je een snelle doorverwijzing naar de gynaecoloog voor een lichamelijk onderzoek.

Wanneer er in het uitstrijkje wel HPV wordt gevonden, maar geen afwijkende cellen, dan wordt na een half jaar nog een uitstrijkje gemaakt.
Wanneer je HPV-negatief bent en een normaal celbeeld hebt, dan is het vrijwel uitgesloten dat je in de komende 10 tot 15 jaar baarmoederhalskanker zult krijgen. Deze vrouwen hoeven daarom in de toekomst minder vaak een uitstrijkje te laten maken.

Het nieuwe bevolkingsonderzoek houdt nog een verandering in. Vrouwen die moeite hebben met het laten maken van een uitstrijkje, kunnen een zelfafnametest aanvragen en thuis bij zichzelf materiaal afnemen. Dit stuur je op, waarna het wordt getest op HPV. Bij 5% van de vrouwen is de test positief. Zij worden alsnog opgeroepen voor een uitstrijkje. Het zelf afgenomen materiaal bevat namelijk te weinig cellen, om verder te kunnen beoordelen op afwijkingen.

Heb jij een zorgvraag?

Heb jij een zorgvraag over baarmoederhalskanker? En wil je snel en deskundig advies? Bij de online ZorgZus kun je snel terecht met al je vragen. Gespecialiseerde verpleegkundigen bieden je online professionele hulp, begeleiding & advies.

Online ZorgZus

De Online ZorgZus is een zusterorganisatie van Dokter.nl.

 

 

Bronnen: Radboud umc, kanker.nl

Delen:  
34 reacties op “Hoe merk je dat je baarmoederhalskanker hebt?
  1. Helaas is het uitstrijkje maar 1 keer in de 5 jaar!!! In andere landen gebeurd dit jaarlijks1

    Geschreven door Aicha van Steen op
    • Waarom word je na 60 jaar niet meer opgeroepen voor een test. Schandalig.

      Geschreven door Anoniem op
      • Had jou vraag niet gezein dus ik stelde de zelfde vraag vind het raar wil gewoon graag weten waarom wel borstkanker en niet baarmoeder

        Geschreven door Joke vd op
        • ik ben zelf bezig in het onderzoeken van paddestoelen, en er is er een die al duizenden jaren gebruikt word in azie. waarvan er nu ook onderzoeken zijn geweest die de werking beamen. De gewone elvenbank (Trametes versicolor of Coriolus versicolor)(gedroogt) één van de meest voorkomende in nederland heeft actieve werking tegen HPV, en heeft geen bijwerkingen, is zelfs gezond voor je. In azie gebruiken ze het samen met straling of chemo.
          deze paddenstoel is makkelijk te verkrijgen uit het wild(weet wat je doet paddenstoelen kunnen dodelijk zijn) of bestel het online. maak er thee van… ik ben geen dokter maar die dokters halen het ook uit paddestoelen;) (antibiotica penicilline etc.) als iemand dit interessant vind ik kan nog meer van dit soort funghi opnoemen vraag naar me mail adress

          Geschreven door Anoniem op
          • Coriolus Versicolor zit onder andere in het product Papilocare, een middel ter behandeling en preventie van HPV, je kunt dit bij de apotheek bestellen.

            Geschreven door Anoniem op
    • Je kan er ook voor kiezen om zelf elk jaar een uitstrijkje te laten maken bij je huisarts. Dit heb ik ook gedaan nadat bij mij baarmoederhals kanker was geconstateerd. Ik wilde ook niet 5 jaar weer wachten nadat ik schoon was. Gaat alleen van je eigen risico af en als je goed aanvullend verzekerd bent gaat het er niet af.

      Geschreven door Antonia op
    • Dat is mijn geluk geweest, ik woon in Duitsland. Met 30 was mijn uitstrijkje prima in orde. Met 31 had ik opeens pap5! Ik ben inmiddels geopereerd en “schoon”, in Nederland had ik bij het volgende uitstrijkje in een ver gevorderd stadium kanker gehad.. Als ik die 5 jaar al gehaald had… Lichamelijk gaat het nu goed met mij, maar geestelijk…. Blij dat ik niet meer in nl woon

      Geschreven door Linda op
      • Normaal duurt het 10-15 jaar, wellicht is het uitstrijkje niet goed beoordeeld of afgenomen. Inderdaad geluk zeg dat na 1 jaar herhaald is!!

        Geschreven door Stella op
    • Klopt , en uitstrijkjes zijn ook niet altijd betrouwbaar. Zelfs bloed en een scan niet. Ben in Nederland ruim 2 jaar aan het sukkelen geweest, werdt niets gevonden. Heb van het begin af aan geroepen dat ik naar de maag,darm,leverspecialist moest. Ben daarvoor in die tijd 1 x voor een darm onderzoek doorgestuurd. Mijn darm kreeg ik niet helemaal leeg en ze kwamen er ook niet goed in. Werdt daarna naar huis gestuurd met als antwoord , darm niet goed leeg en klaar was het ????toch vreemd.mijn huisarts heeft ook 1 x te veel witte bloedlichaampjes in mijn bloed gezien en bij een 2e x kijken weer niet. Uiteindelijk toch doorgestuurd omdat ze het vreemd vond. Aan het einde vd 2 jaar sukkelen kwam ik weer bij de maag,darm,leverspecialist en die vertrouwde het niet en heeft me doorgestuurd. Ik had gekozen voor het UZA Antwerpen ook daar zagen ze niets in mijn bloed en wilde me eerst naar huis sturen. Totdat ik zij dat dat niet kon. Mijn buik was net een voetbal en naar de wc gaan was een strijd. Ik had veel vocht in mijn buik waardoor ze het op de scan niet konden zien, dus hadden ze besloten om me open te maken. Toen schrokken ze, ik had kanker op mijn baarmoederhals uitgezaaid naar mijn buikvlies en darmen,mijn dikke darm zat hierdoor ook vastgeplakt wat dus de pijn verklaarde en waarom hij niet goed leeg ging.schandalig dat er niet naar mij geluisterd werd ???

      Geschreven door Kaatjejans op
      • Ja dat is bekend bij de heren doktoren zij denken het beter te weten en de patiënt is dan vooral een zeurpiet.Goed dat je door gezeurd hebt.

        Geschreven door Yvette op
    • Ik was 6 maanden zwanger en kreeg een verlate miskraam.Toen was ik 43 inmiddels 48 jaar! twee weken later kreeg ik in mijn brievenbus een grote envelop van het radboud ziekenhuis in Nijmegen. of ik een thuisuitstrijkje wilde doen want dat had ik niet gedaan toen ik 40 jaar was.Dat heb ik gedaan. Toen kwam eruit dat ik besmet was met het papiloma virus en alles moest die zelfde week nog weggebrand worden.Wat bleek nou ik sprak de arts in het Radboud ziekenhuis. Dat het begonnen was 15 a 16 jaar geleden besmet was geraakt door genitialen wratten. Dat klopte want toen ik zwanger was van mijn zoon ben ik bij mijn ex nog bij de dokter geweest want hij had allemaal wratjes op zijn geslachtsdeel.hij bleek vreemd te zijn gegaan.Dat was geen fijne tijd, inmiddels was ik al besmet. Sindsdien kan ik elk jaar een uitstrijkje doen.Het was heel verdrietig om onze zoon te verliezen,maar achteraf is hij mijn redding geweest.Anders was ik er waarschijnlijk niet meer.

      Geschreven door Danielle op
    • Ik ben 42 jaar oud. Als ik smorgens met mijn hond loopt merk ik dat ik de linker kant van mij ij heup is pijnlijk.

      Geschreven door Martina op
    • Ik ben nog nooit opgeroepen zo ver ik weet. En ik word die jaar 35 jaar.

      Geschreven door Anoniem op
  2. Onze schoondochter is helaas aan deze ziekte overleden. Het werd pas na de geboorte van haar 2e zoon geconstateerd. Een lange behandeling leidde niet meer tot een genezing. Vraag is of deze “vorm” ook overdraagbaar is bij het kind(zoon) is dit uit te sluiten?

    Geschreven door John op
  3. Als je geen baarmoeder meer heb kan je dan geen maarmoederhals kanker krijgen .

    Geschreven door cora op
    • Nee, dat kan dan niet meer.

      Geschreven door Diana op
      • Hoi

        Ja hoor dat kan wel je kan er voor kiezen om je baarmoederhals te laten zitten als je baarmoeder wordt verwijdert dit is niet standaard dat de baarmoederhals ook wordt weg gehaald. Aan mij is destijds gevraagd of mijn baarmoederhals ook gelijk weggehaald moest worden tijdens het verwijderen van mijn baarmoeder.

        Geschreven door Antonia op
    • volgens mij wel ze laten na een baarmoeder verwijdering de baarmoeder mond zitten en kan daar dus wel voor komen

      Geschreven door c op
    • Nee want als je geen oren hebt kan je ook niet horen pffffff.

      Geschreven door Queenie op
  4. mijn dochter die dit jaar 13 wordt heeft een oproep gehad omde entingen te halen , in de folder van het rijksprogramma voor vacinatie staat dat ee geen ernstige bijwerkingen dan wel bijwerkingen zijn, maar ik lees dat jullie zeggwn dat die er niet zijn… wat moet ik daar nu weer van geloven?

    Geschreven door Elze v d linden op
    • Hoi Elze v d Linden.

      Wat in de folder staat klopt niet.
      Wat ze hier op de site zeggen wel.
      Er zijn wel erge risico’s.
      Ik zelf heb op me 13e deze entingen te halen.
      Erna begon ik heel veel last te krijgen van me spieren in me knie.
      Daarvoor ben ik naar de Fysio gegaan.
      Die dachten dat het met de groeispeurt te maken had omdat meiden van die leeftijd dat vaker hebben.
      Op een gegeven moment werd het erger.
      Ik kreeg ook opeens last van me spieren in me pols/hand enzovoort.
      Ik was het op een gegeven moment zat en geloofde gewoon niet dat ik last van de groeispeurt had omdat het erger werd.
      Ik ben toen heel vaak naar de dokter geweest en het ziekenhuis voor onderzoeken.
      Bloed onderzoeken en zelfs de MRI scan in geweest maar niks.
      Wat achter af ook begrijpelijk was omdat je het niet in bloed kan zien en ook niet in een MRI scan.
      Ze hebben me op een gegeven moment toch door verwezen naar een reumatoloog.
      Daar heb ik mijn verhaal kunnen doen en heb ik wat oefeningen moeten toen.
      En toen na 6 jaar niet wetend wat ik had kreeg ik eindelijk een paar dagen voor het nieuwe jaar te horen wat ik had/heb.
      Fybriomyalgie…
      Het is dus eigenlijk reuma in de spieren en weken delen.
      Iets waar ze niks voor kunnen doen behalve dan pijnstillers voor te geven die ik niet heb waarschijnlijk omdat ik nog zo jong ben en omdat ik het zelf niet wou.
      En ze laten je een programma volgen om je te helpen er mee om te gaan en het te accepteren.
      Groot en deels omdat deze chronische ziekte meestal pas bij vrouwen rond de 30e voorkomt.
      Helaas heeft dat programma niet geholpen en ben ik nog steeds aan het proberen om het te accepteren wat heel moeilijk gaat.
      Nu ga ik iedere weel naar de Fysio voor te sporten zodat ik wel in beweging blijf.
      Maar het heeft veel effect op mijn leven.
      Je ziet misschien niet aan me dat ik het heb.
      Je ziet wel dat ik heel snel moe ben, dat is ren van de symptomen.
      Alles kost eigenlijk energie van je en je kan slaap problemen krijgen.
      Niet iedereen heeft die symptomen bij deze chronische ziekte maar ik helaas wel waardoor ik eigenlijk altijd wel moe uit zie.
      Ook heb je er meer last van als het weer koud en vochtig is, wat hier in Nederland heel vaak is en er voor zorgt dat ik er veel last van heb.
      Ik ben nu 21 en merk gewoon dat het veel impact op me leven heeft.
      Op mijn leeftijd gaan veel mensen stappen.
      Dat doe ik al niet omdat ik gewoon helemaal geen energie meer heb rond die tijd.
      Ik ben nu al 2 jaar werkeloos omdat het toch wel moeilijk is om een baan te vinden die ik wel kan doen met me Fybriomyalgie.
      Ik heb zelfs al een keuring gehad.
      Deze vond ik helaas niet zo fijn.
      Ik had een arts die zei dat ik bang voor de pijn ben.
      Iets wat niet klopt, iedereen die mij kent weet dat ik gewoon door ga ook al heb ik pijn.
      Dit is eigenlijk niet goed omdat je dan over je grens gaat en je dat dus niet moet doen.
      Daar heb ik dus heel veel moeite mee en ben ik nog aam het leren.
      Ook vond de arts gewoon dat ik 40 uur kan werken.
      Iets wat ook niet klopt omdat ik gewoon na de helft van de dag nog amper energie heb en je het dan gaat merken aan mij.
      Ik zelf denk dat de arts zo deed omdat ik nog jong ben en hij denkt dat ik niet wil werken.
      En dat klopt dus niet want ik wil wel gewoon werken, al is het maar 25 uur per week zodat ik bezig ben en wel wat geld verdien.
      Helaas is mijn positiviteit heel erg gedaald na dat ik na 2 jaar nog steeds geen baan heb.
      Het is ook een struggle met de kosten.
      Ik heb een hoge zorgverzekering omdat ik hierdoor wel het hele jaar naar de Fysio kan.
      Ik heb wel besloten dat als ik ooit een dochter heb ik haar deze entingen niet laat pakken omdat ik niet wil dat ze het zelfde gaat krijgen of misschien iets anders.

      Op facebook hebben ze ook een speciale pagina voor mensen die iets hebben overgehouden door deze entingen en voor hun familieleden.
      Hier kunnen ze hun verhaal vertellen, wat ze hebben overgehouden omdat er meerdere chronische problemen/ziektes zijn die je er aan over kan houden en waar jij en je familie steun krijgen.
      Ze hebben een facebook pagina voor mensen in Amerika, Groot-Brittannië en zelfs ene voor mensen in Nederland.
      Ik zelf moet er nog altijd mijn verhaal doen en wil dit binnenkort ook gaan doen.

      Ik wil u met mijn verhaal niet bang maken maar wil gewoon dat mensen weten dat er wel risico’s aan verbonden zijn.
      Ik zeg ook niet dat iedereen die deze entingen pakken iets krijgt, want er zijn meiden die nergens last van hebben.
      Je weet gewoon niet als je de kans hebt iets over aan te houden of je erna gewoon nergens last van hebt.
      Ik wil mensen helpen en ze op internet onderzoek te laten doen en zelfs andere verhalen van andere te horen/lezen.

      Dit is de link van de facebook site voor de meiden die deze entingen hebben gehad en er wat aan over gehouden hebben en hun ouders dat ik je zei:
      https://www.facebook.com/HPVVaccin/

      Geschreven door Melissa op
      • Ik ben zelf 20 en heb ook fybriomyalgie. Ik heb een zoon en ook hij heeft het. Mijn huisarts vertelde me dat mijn kinderen 50% kans hebben om het ook te krijgen. Of het bij mij ook van de vaccinatie komt geen idee. Lig ik vrijwel ook niet wakker van want ik heb het toch al. Werken met deze ziekte is werkelijk een strijd. Ik werk 40 uur in de week en dat is een hel. Elke avond om 9 uur op bed om nog een beetje goed uitgerust te zijn de volgende dag. Binnekort andere baan , minder uren. Voor mijn eigen rust veel beter.

        Geschreven door R. op
      • Je zou eens contact met een ortho moleculair arts/dietist kunnen opnemen. Een andere levenswijze/voeding kan heel veel doen. Daar zijn vaak hele goede resultaten te behalen. Vooral orthomoleculaire dietisten hebben veel meer kennis dan de reguliere dietisten. Zeker de moeite van het proberen waard. Veel succes

        Geschreven door eebee op
  5. mijn dochter die dit jaar 13 wordt heeft een oproep gehad omde entingen te halen , in de folder van het rijksprogramma voor vacinatie staat dat ee geen ernstige bijwerkingen dan wel bijwerkingen zijn, maar ik lees dat jullie zeggwn dat die er niet zijn… wat moet ik daar nu weer van geloven?

    Geschreven door Elze v d linden op
  6. Het HPV virus kan ook bij mannen kanker veroorzaken. Dit gebeurd heel weinig, maar het kan wel.

    Geschreven door Annabel op
  7. Het klopt inderdaad dat er wel kinderen ziek van geworden zijn. Ik zou eerst goed alles uitzoeken online enz.

    Geschreven door Dushii op
  8. Mijn nichtje heeft zich ook laten inenten en is sindsdien heel erg moe.Wij weten wel zeker dat het daardoor gekomen is omdat ze voor die tijd nergens last van had.Ze is nu 22 en chronisch vermoeid.
    Ze heeft spijt dat ze zich heeft laten inenten en ik twijfel sterk of ik dit bij mijn dochter moet laten doen..

    Geschreven door Tammy op
  9. Hallo,
    Ik ben nu 59 en heb nog nooit van mijn huisarts een uitnodiging gehad om een uitstrijkje te laten maken. Dat gebeurde altijd om mijn eigen verzoek! Hoe kan dit? Zitten niet alle huisartsen op dezelfde lijn wat dit betreft? Dit is toch een algemene richtlijn, lees ik nu in uw info…/

    Geschreven door verbazing op
    • Nee hoor. Dit gebeurd via de bevolking register …. dus dan loopt er iets niet goed!!

      Geschreven door Mathilde op
  10. ik vind het nog steeds raar in nederland dat het pas van de 30e jaar plaats vind in sommige landen word het vanaf de 25e en ouder al gedaan
    en waarom tot 60

    Geschreven door swing op
  11. Waarom hoeven vrouwen na hun 60ste geen baarmoederhals kanker onderzoek meer
    Niemand geeft mij daar duidelijk antwoord op

    Geschreven door Joke vd op
  12. Beste mensen verdiep je is in het ontzuren van je lichaam dan ben je van alle kwaaltjes af

    Geschreven door Annie op
  13. Ik heb sinds 3 maanden een inplanon(stafje in mijn arm,ben sinds andere half maand contstant aan het bloeden en het ruikt behoorlijk.
    Ben in buitenland en durf hier niet naar de doktor kunt uw me vertellen of ik kanker heb want heb gelezen en de symptomen komen overeen met wat ik heb.
    Weet niet of het kont door de stafje of heb kanker.
    Ik ben echt bang en wil graag advies.

    Geschreven door Sonja op
  14. 3x positieve test gehad advies over half jaar weer testen wat als het 2 jaar positief is? Word steeds gezegd over een half jaar weer testen.Moet er geen nader onderzoek volgen?

    Geschreven door Froetje op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief