Vaak zijn darmpoliepen goedaardig. Maar, ze kunnen ook kwaadaardig worden en zich ontwikkelen tot een tumor; darmkanker. Wist je dat 5 tot 20% van alle mensen boven de 50 één of meer darmpoliepen heeft? Gelukkig zijn ze slechts in een paar procent van de gevallen kwaadaardig. Toch is het verstandig om bij de verdenking je te laten onderzoeken.
Wat is een darmpoliep?
Een poliep is een goedaardig bloemkoolvormig gezwel of woekering van het slijmvlies. Poliepen kunnen op verschillende plekken in het lichaam ontstaan zoals in je darmen, maag, neus en blaas. Poliepen kunnen in zowel vorm als in afmeting enorm verschillen. Van enkele millimeters tot centimeters, van kleine bolletjes tot een paddenstoel. We praten dus van een darmpoliep wanneer er een goedaardige zwelling in de dikke darm zit. Poliepen in de dikke darm komen vrij vaak voor. Naar schatting heeft ongeveer 5 tot 20% van alle mensen boven de 50 jaar darmpoliepen. Sommige mensen hebben slechts één poliep in de dikke darm, maar meestal zijn het er meerdere. Veel mensen hebben poliepen zonder het te weten omdat ze vaak geen klachten geven.
De meeste darmpoliepen zijn gelukkig onschuldig, maar poliepen kunnen onrustige cellen bevatten en uitgroeien tot een kwaadaardige tumor en dikkedarmkanker veroorzaken. Omdat het aan de buitenkant van een poliep niet zichtbaar is of hij onschuldig is of niet, worden alle poliepen verwijderd die bij een darmonderzoek worden gevonden.
Klachten en symptomen bij darmpoliepen
Meestal geven darmpoliepen geen klachten, waardoor de meeste mensen ook niet weten dat ze darmpoliepen hebben. Ook als ze kwaadaardig zijn kan het nog een hele tijd duren voordat er klachten ontstaan. De klachten die voor kunnen komen zijn:
- Bloed in de ontlasting of op het wc-papier.
- Veranderingen in de stoelgang: vaker of minder dan normaal, vaster of minder vast dan anders.
- Erg onregelmatige stoelgang, waarbij perioden van diarree en verstopping elkaar afwisselen.
- Aanhoudende buikpijn.
- Gewichtsverlies dat niet te verklaren is.
- Zeer grote poliepen kunnen leiden tot verstopping van de darm.
Wanneer je één of meerdere van bovenstaande klachten herkent, en je hebt ze langer dan 2 weken neem dan contact op met je huisarts.
Hoe ontstaan darmpoliepen?
De oorzaak van darmpoliepen is nog niet bekend. Waarschijnlijk is het ontstaan van darmpoliepen een samenspel van meerdere factoren. Factoren die van invloed kunnen zijn:
- Voeding
Ongezonde voeding kan van invloed zijn. Vooral het eten van vezelarme voeding zou de kans op darmpoliepen vergroten. Daarnaast is de kans op het ontstaan van poliepen mogelijk groter bij mensen die veel dierlijke vetten en rood vlees of bewerkte vleeswaren eten. Onder rood vlees wordt verstaan rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en geitenvlees. Bewerkt vlees is vlees dat is geconserveerd door rook, toegevoegd zout of chemische conserveringsmiddelen. Omgekeerd heeft een voeding rijk aan groenten, fruit en granen mogelijk een beschermend effect. - Roken
Roken heeft een negatieve invloed op het darmslijmvlies en zou de kans op poliepen mogelijk kunnen verhogen. - Overmatig alcoholgebruik
Overmatig alcoholgebruik heeft, net als roken, een negatieve invloed op het darmslijmvlies en zou de kans op poliepen verhogen. - Weinig lichaamsbeweging
Het hebben van te weinig lichaamsbeweging (minder dan 30 minuten per dag), is een risicofactor voor het ontstaan van dikkedarmkanker en waarschijnlijk voor poliepen in de dikke darm. - Overgewicht
Een BMI van boven de 25 (overgewicht), met een middelomtrek van meer dan 94 cm mannen en meer dan 80 cm vrouwen, is waarschijnlijk een risicofactor voor het ontstaan van dikkedarmkanker en darmpoliepen. - Leeftijd
De kans op het ontstaan van poliepen neemt toe naarmate je ouder wordt. Op de leeftijd van 40 jaar heeft 5 tot 10% van de bevolking poliepen. Dit aantal stijgt van 15 à 30% op 50-60 jaar, tot 35 à 50% op de leeftijd van 80 jaar. - Erfelijkheid
In sommige gevallen kan een erfelijke aandoening de kans op poliepen sterk verhogen. De belangrijkste erfelijke aandoeningen die poliepen (en darmkanker) kunnen veroorzaken zijn het Lynch syndroom, Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP), MutYH Geassocieerde Polyposis (MAP) en het Peutz-Jeghers Syndroom.
Wanneer een moeder, vader, broer, zus, dochter of zoon poliepen heeft dan is het risico op het krijgen van een poliep twee keer zo groot. Wanneer je zelf dikke darmpoliep(en) hebt, dan heeft 1 op de 4 van jouw eerstegraads familieleden de kans op het krijgen van poliep(en).
Wie heeft een verhoogd risico dat poliepen uitgroeien tot darmkanker?
Sommige mensen hebben een verhoogd risico dat darmpoliepen uitgroeien tot een kankergezwel.
- Voorgeschiedenis van darmkanker
Wanneer je eerder darmkanker hebt gehad. - Chronische darmontstekingen
Mensen met chronische darmontstekingen (Colitis Ulcerosa en wellicht ook de ziekte van Crohn), hebben een licht verhoogd risico op het krijgen van dikkedarmkanker. - Erfelijkheid
Mensen waarbij darmkanker in de familie voorkomt, hebben een verhoogde kans op het krijgen van darmkanker. - Erfelijke aanleg
Mensen met een genetische aanleg voor darmkanker, door zeldzame erfelijke aandoeningen die ook de kans op poliepen verhogen.
Behandeling darmpoliepen
Wanneer er een verdenkingen zijn dat er poliepen aanwezig zijn, word je door verwezen naar een internist of maag-darm-lever arts. Deze kan een endoscopie doen. Wanneer er tijdens de endoscopie poliepen in de dikke darm worden ontdekt, zullen deze meestal al tijdens het onderzoek worden verwijderd. Hier voel je niets van en het verwijderen is zo gebeurd. De verwijderde poliepen worden in het laboratorium onderzocht op goed- dan wel kwaadaardigheid.
Als er poliepen gevonden en verwijderd zijn, blijf je nog enige tijd onder controle, om te kijken of er niet opnieuw poliepen ontstaan.
Alleen als poliepen heel groot zijn, heel plat of gezwellen die in de darmwand groeien, moeten de poliepen operatief verwijderd worden.
Bronnen: radboudumc.nl, chirurgenoperatie.nl en maagdarmlever.nl
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)
Bij een eerste onderzoek werd een poliep geconstateerd maar omdat er bloedverdunners werd gebruikt kon men de poliep niet direct verwijderen .Later is de poliep wel verwijderd.Er is thuis een bloeding ontstaan en werd in het ziekenhuis op genomen.Diverse keren s nachts om een arts gevraagd maar men beweerde dat dat niet nodig was.
Ben in de w.c. flauw gevallen en heb daarna nog diverse dagen in het ziekenhuis
opgenomen geweest na een bloedtransfusie.Heb me tot vandaag nooit meer echt lekker gevoeld.
Mijn vriendin juist het zelfde meegemaakt,over 14dagen ook een poliep weg gehaald,dezelfde dag moest zij naar huis gaan,met de vreselijke gevolg,een verschrikkelijke bloeding,want volgens de dokter was het niet nodig om die Wonde te verzorgen,en een nachtje in de kliniek te blijven,,,,zij heeft wel een klacht brief geschreven
Bij een eerste onderzoek werd een poliep geconstateerd maar omdat er bloedverdunners werd gebruikt kon men de poliep niet direct verwijderen .Later is de poliep wel verwijderd.Er is thuis een bloeding ontstaan en werd in het ziekenhuis op genomen.Diverse keren s nachts om een arts gevraagd maar men beweerde dat dat niet nodig was.
Ben in de w.c. flauw gevallen en heb daarna nog diverse dagen in het ziekenhuis
opgenomen geweest na een bloedtransfusie.Heb me tot vandaag nooit meer echt lekker gevoeld.
Ik heb last van Aambeien, kunnen deze daar ook mee te maken hebben. En moet ik deze ook weg laten halen ? En hoe gaat dat ‘? Doet dat veel pijn. Graag uw antwoord hierover.
Hoi Willem zo ver ik weet hoef je je geen zorgen te maken als je Aambeien hebt Maar als je het nou echt niet vertrouwd vraag het dan eens bij je huisarts na.
Je kan het beter vragen en dat hij je geruststelt als dat je telkens/ af en toe bang bent dat het misschien ook wel iets anders zou kunnen zijn.
Ze zeggen altijd vragen staat vrij he.
het is geen leuke operatie hoor maar het moet nou eenmaal.
Was 23 jaar toen er een poliep in me dikkedarm is gevonden.had last van bloedverlies in me ontlasting.maar niemand kan me zeggen hoe het komt dat k op me 23 ste al poliep heb.
Ik heb sinds kort pijn in mijn onderbuik en rug kan niet naar de wc met lackseer middelen loop ik leeg de pijn blijft
Bij het bevokingsonderzoek had ik mee gedaan , toen bleek dat ik 60 procent bloed in mijn ontlasting te zitten , is best veel de dokter had al een afspraak gemaakt in het ziekenhuis voor een darm onderzoek , ze dachten aan poliepen die er misschien zaten , zag er vreselijk tegen op , het stelde eigenlijk niks voor , had een roesje na mij idee heb ik gewoon mee gekeken op de monitor . En was na mij idee gewoon wakker , geen pijn gevoeld gelukkig . Dat gedoe een avond er voor was meer werk je darmen goed legen heel belangrijk , 05.00 op gestaan om weer een liter van dat spul te drinken , je gaat er goed van af heel belangrijk , ik was volkomen leeg ze konden het goed zien allemaal , de uitslag komen ze meteen als je wakker bent vertellen de dokter verteld wat hij gedaan heeft , bij mij was alles schoon geen poliepen of narigheden . Niks van dat alles , geen aambeien , was zo blij . Ik dacht er zijn zo wel mensen die bloed hebben in hun ontlasting en ze zijn meteen bang logisch was ik ook . Had een nare week je denkt er steeds aan . Naar achteraf zo blij dat ik het gedaan heb en te weten dat het allemaal oké was , 10 jaar hoef ik niet bang tezijn dat ik darmkanker zal krijgen , nou zal je niet gaan dat je denkt ach onzin allemaal heel dom natuurlijk want voor het zelfde geld zit er wel een foute poliep , dat ding gaat groeien en je gaat klachten krijgen dan ben je al te laat , daarom schrijf ik dit voor de mensen die misschien niet willen of onzin vinden ga er voor het steld niks voor dat onderzoek , maar het steld je wel gerust. Hoe fijn is het om te horen dat er niks aan de hand is ,en doe mee aan het bevolkings onderzoek ze doen goed werk deze mensen , gooi deze niet in de prullenbak je weet maar nooit waar je voor gespaart blijft , ze doen het niet voor niks dat wilde ik toch even mededelen, iedereen die moet wens ik veel sterkte ,
Geen poliepen, alles oke en toch bloed in de ontlasting? Hoe kan dat dan? Ik zou dat toch willen weten als het mij betrof… Maar wel fijn dat het iig geen kanker is!
Ja dat heb ik zeker wel nagevraagd , het kan door een nootje of iets scherp te hebben gegeten blijft in je darmwand hangen en je krijgt een wondje dat is gaan bloeden , en dat stopt van zelf ,
Het kan ook zijn dat je wel eens hard moet persen kan er een vaatje. Open springen , niks iets schuldig gelukkig en verder niks aan het handje , daardoor die bloeding die ik heb gehad , dat is het ,
Bloed komt misschien van de maag. Bij mij hebben ze beide tegelijk gedaan… slokdarm-maag en dikke darm
Ik heb na de aangeboden test die positief was een coloskopie laten uitvoeren. Ik was er gerust in en dacht dat het aangetroffen bloed wel zou zijn van de lichte vorm van aambeien. Ik kreeg een heel lichte verdoving zodat ik mij minder gestresseerd zou voelen en alles verliep totaal zonder pijn. Na de korte ingreep vertelde de specialist mij dat ik 3 poliepen had van 3 -4 en 8 mm grootte. Minder dan 4 en kleiner dan 1 cm betekende dat ik me geen zorgen moest maken en dat ik over 4 jaar nog eens op controle moest komen. Hij dacht ook dat heb bloed in de stoelgang voortkwam van de lichte vorm van aambeien. Dus mensen, als je positief test wees dan niet bang maar ondergaat de test; bij mij stelde het totaal niets voor en ik ben weer helemaal gerust. Poliepen kunnen in 5 tot 10 jaar ontwikkelen tot kanker…geef ze die kans toch niet!
Al een jaartje of 4 heb k af en toe bloed aan t toiletpp zitten en soms kan ik voelen dat er een bobbeltje zit in mijn anus dat dat bloed afgeeft maar bij de landelijke darm test werd er niets gevonden vlgs mij want men gaf alarm ergens over.Wat is uw advies hierover ?
wat zijn de symptomen van poliepen in de neus?
Kunnen ze ook vanzelf weer verdwijnen.
Een bekende heeft sinds enige tijd poliepen, 1e onderzoek toonde aan dat deze goedaardig zijn. Maar nu na operatief verwijderen, verteld men mij dat er gekeken moet worden of er sprake is van uitbreiding naar de lymfklieren.
Nu snap ik het niet helemaal meer, want men vertelde mij dat de poliep goedaardig is, maar voor zover ik weet breiden goedaardig poliepen niet uit naar de lymfklieren? En als een poliep uibreid naar de darmwand/lymfklieren is gaat dus om kanker.
Hierdoor vermoed ik dus dat het om een kwaadaardig gezwel gaat, maar men houdt mij hierover in het donker(denk ik), althans ik krijg niet meer informatie dan wat ik heb.
Hierdoor is mijn vraag hier: of goede poliepen zich in de darmwand kunnen nestelen(soort van wortels krijgen)? En kunnen goedaardige poliepen zicht uitbreiden naar de lymfklieren?
Ik weet niet wat dat eerste onderzoek inhield en hoe ze poliepen hebben ontdekt. Bij bloed in de ontlasting KAN er sprake zijn van poliepen maar dat hoeft niet. Wellicht hebben ze verteld dat als poliepen aanwezig zijn ze MEESTAL goedaardig zijn wat geheel juist is. Als ze lymfklieren onderzoeken is er sprake van aanwezigheid van kwaadaardige cellen. Goedaardige gezwellen verspreiden zich niet door het lichaam. Misschien heeft je kennis bij het eerste onderzoek, wat het dan ook was niet goed geluisterd?
Poliepen in mijn dikke darm geconstateerd waarin zich kankercellen bevinden. Had al eerder bloed bij de ontlasting. Ik ben 84 jaar en voel me nog zeer fit. In april/mei vanaf Salamanca naar Santiago gelopen. Vind het jammer dat bevolkingsonderzoek voor darmkanker niet meer boven 75 jaar plaatsvindt. Doen er ouderen minder toe? Leeftijdsdiscriminatie? Bij mij zou eerder een onderzoek hebben plaatsgevonden met minder risico’s dan nu. Ik wacht nu af wat de verdere ontwikkelingen zijn en ga gewoon door zoals ik altijd heb gedaan: veel wandelen, minimaal een wandeling van 30 km. Per week, gezond eten, weinig vet, suiker en koolhydraten, niet roken en nauwelijks alcohol. Als alles goed afloopt ga ik di jaar aan mijn 6e pelgrimage naar Santiago de C. beginnen. Heb dan ook een zeer goede reden :–)!
Frans wel je hand uitsteken als je de bocht omgaat…..