Darmkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker. Zo krijgen jaarlijks ongeveer 12.000 mensen darmkanker. Maar hoe herken je het? Wat zijn de 7 signalen van darmkanker?
Wat is darmkanker?
Darmkanker is kanker die in de darmen is ontstaan. In de meeste gevallen zit darmkanker in de dikke darm, maar het kan ook ontstaan in de endeldarm en dunne darm. Darmkanker ontstaat uit een poliep en een poliep is een bultje aan de binnenkant van je darm. Zo’n bultje is in de meeste gevallen onschuldig, echter sommigen poliepen kunnen uitgroeien tot een kwaadaardige tumor. Op dat moment is er sprake van darmkanker. De medische term voor darmkanker is colorectale kanker.
7 signalen van darmkanker
De volgende klachten kunnen wijzen op dikke darmkanker, maar ze kunnen ook een onschuldige oorzaak hebben:
Bloed of slijm in je ontlasting
Bloed of slijm kan een signaal zijn. De kleur van het bloed kan variëren van rood tot bijna zwart. Ook kan je ontlasting de kleur van stopverf hebben. Merk je dat er bloed of slijm bij je ontlasting zit, of de kleur van je ontlasting is dusdanig veranderd ga dan naar je huisarts.
Verandering in de ontlasting
Merk je een verandering in je ontlasting, zoals dat je vaker of juist minder vaak naar het toilet moet? Of dat je de ene dag last hebt van diarree en de volgende dag heb je juist last van verstopping? Ga dan naar je huisarts. Dat geldt ook voor wanneer je gewoon ziet dat je ontlasting er anders uitziet dan normaal.
Loze aandrang
Wanneer je last hebt van loze aandrang, dan heb je het gevoel dat je moet poepen, maar wanneer je op het toilet zit dan komt er niets. Wanneer je hier langere tijd last van hebt, dan kan dit een signaal zijn.
Afvallen zonder aanwijsbare reden
Gewicht verliezen zonder aanwijsbare reden, is altijd een reden om naar de huisarts te gaan.
Vermoeidheid
Blijf je maar vermoeid ook al slaap je meer dan voldoende? Dan kan het zijn dat je last hebt van bloedarmoede. Bloedarmoede kan ontstaan door bloedverlies wat kan ontstaan door tumoren in de darmen. Door bloedarmoede voel je je moe en kun je ook duizelig worden.
Verminderde eetlust
Minder zin hebben in eten kan vele oorzaken hebben zoals stress of een aandoening, maar het kan zeker een signaal van darmkanker zijn.
Vage buikpijn
Vage buikpijn en buikkrampen, die maar niet overgaan, kunnen ook een signaal zijn.
Zoals gezegd betekent het niet direct dat bovenstaande signalen aangeven dat je darmkanker hebt. Deze klachten kunnen ook bij andere aandoeningen voorkomen. Echter, als ervaar je één of meerdere van bovenstaande klachten, dan is het altijd verstandig om naar je huisarts te gaan.
Risicofactoren darmkanker
Er zijn een aantal factoren die de kans op het krijgen van kanker in de darmen vergroten. Zo komt darmkanker vooral voor bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar. Daarom is het belangrijk om extra alert te zijn op bovenstaande signalen wanneer je ouder bent dan 50.
Wanneer darmkanker in jouw familie voorkomt, dan is dat ook een risicofactor. Zeker wanneer het voorkomt bij familieleden die jonger zijn dan 50 en/of als dit eerstegraads familieleden zijn.
Wanneer je last hebt van een chronische darmontstekingsziekte, zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn ook dan bestaat er een licht verhoogd risico.
Verder lijkt een ongezonde leefstijl ook het risico te vergroten. Denk hierbij aan het eten van veel rood en bewerkt vlees, roken, overmatig alcoholgebruik, weinig bewegen en overgewicht.
Oorzaken van darmkanker
Bronnen: Maag Lever Darm Stichting, KWF en Noordwest Oncologisch Centrum
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Mijn bloed is op alle fronten oke . Maar mijn ontlasting is probleem , krampen in de nacht om 4 of 5 uur . Zitten met de benen hoger en komt er met drang puree uit pfff . Mijn vader met 43 jaar darmkanker en heeft stoma gekregen tot 85 jaar geleefd daar niet aan overleden.
Maak je niet te ongerust, kijk eerst of de broers of zussen van je vader de ziekte ook hebben of gehad hebben. Daarna je eigen broers en/of zussen. Als niemand verder in de familie de aandoening heeft (gehad)is dat wel een zorg minder.
Heb hetzelfde probleem. Bloedonderzoek niets uitgewezen, toch pijn in mijn darmen en frequent toiletbezoek.
Kijk eens of gluten een mogelijke oorzaak kan zijn.
Ik vraag mij af of er mensen zijn die ZONDER 1 of enkele van de 7 opgesomde klachten door het leven gaan…
Vind het nog steeds niet kunnen dat oudere mensen niet meer, mee mogen doen aan het landelijke onderzoek van het RIVM.
Zou toch wel moeten kunnen.
Daar ben ik het volkomen mee eens.
Helemaal eens!
Daar ben ik het helemaal mee eens!!!
Bij mij komt het wel eens veel slijm bij het poepen voor. Meestal als ik azijn gebruik (boerenkool) of zure augurken heb gegeten. Daarom ipv azijn gebruik ik citroen en dat helpt prima. En is lekkerder dan azijnzuur!! Inmiddels na 1 jaar komt het eigenlijk niet meer voor. Ben heel gezond en leef gezond. Behalve dat ik ‘s morgens niet makkelijk mijn bed uit stap maar nog enkele uren zit te lezen. Zou ik daar dan mee op moeten houden?
En niet te vergeten chronische stress
Dat ben ik met je eens. Zeker nu veel ouderen nog erg actief zijn. Laat dit niet stoppen door deze ziekte en spoor het preventief op.
Ik kan ook maar om de 3 dagen poepen. Heb pas een onderzoek laten doen en niks te vinden van kanker en ben al 61 jaar.
Mijn man had een paar weken last van diarree. Na onderzoek in het ziekenhuis bleek hij darmkanker te hebben met uitzaaiingen naar de lever. Er was niets meer aan te doen. Ze gaven hem 3 maanden maar hij heeft toch nog een jaar langer geleefd. Hij heeft altijd meegedaan met bevolkingsonderzoeken en bij het laatste onderzoek kwam er pas uit dat er wat bloed bij de ontlasting zat.
Mijn man heeft ook darmkanker gehad en is daaraan overleden. Laat je onderzoeken!