Darmkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker. Zo krijgen jaarlijks ongeveer 12.000 mensen darmkanker. Maar hoe herken je het? Wat zijn de 7 signalen van darmkanker?
Wat is darmkanker?
Darmkanker is kanker die in de darmen is ontstaan. In de meeste gevallen zit darmkanker in de dikke darm, maar het kan ook ontstaan in de endeldarm en dunne darm. Darmkanker ontstaat uit een poliep en een poliep is een bultje aan de binnenkant van je darm. Zo’n bultje is in de meeste gevallen onschuldig, echter sommigen poliepen kunnen uitgroeien tot een kwaadaardige tumor. Op dat moment is er sprake van darmkanker. De medische term voor darmkanker is colorectale kanker.
7 signalen van darmkanker
De volgende klachten kunnen wijzen op dikke darmkanker, maar ze kunnen ook een onschuldige oorzaak hebben:
Bloed of slijm in je ontlasting
Bloed of slijm kan een signaal zijn. De kleur van het bloed kan variëren van rood tot bijna zwart. Ook kan je ontlasting de kleur van stopverf hebben. Merk je dat er bloed of slijm bij je ontlasting zit, of de kleur van je ontlasting is dusdanig veranderd ga dan naar je huisarts.
Verandering in de ontlasting
Merk je een verandering in je ontlasting, zoals dat je vaker of juist minder vaak naar het toilet moet? Of dat je de ene dag last hebt van diarree en de volgende dag heb je juist last van verstopping? Ga dan naar je huisarts. Dat geldt ook voor wanneer je gewoon ziet dat je ontlasting er anders uitziet dan normaal.
Loze aandrang
Wanneer je last hebt van loze aandrang, dan heb je het gevoel dat je moet poepen, maar wanneer je op het toilet zit dan komt er niets. Wanneer je hier langere tijd last van hebt, dan kan dit een signaal zijn.
Afvallen zonder aanwijsbare reden
Gewicht verliezen zonder aanwijsbare reden, is altijd een reden om naar de huisarts te gaan.
Vermoeidheid
Blijf je maar vermoeid ook al slaap je meer dan voldoende? Dan kan het zijn dat je last hebt van bloedarmoede. Bloedarmoede kan ontstaan door bloedverlies wat kan ontstaan door tumoren in de darmen. Door bloedarmoede voel je je moe en kun je ook duizelig worden.
Verminderde eetlust
Minder zin hebben in eten kan vele oorzaken hebben zoals stress of een aandoening, maar het kan zeker een signaal van darmkanker zijn.
Vage buikpijn
Vage buikpijn en buikkrampen, die maar niet overgaan, kunnen ook een signaal zijn.
Zoals gezegd betekent het niet direct dat bovenstaande signalen aangeven dat je darmkanker hebt. Deze klachten kunnen ook bij andere aandoeningen voorkomen. Echter, als ervaar je één of meerdere van bovenstaande klachten, dan is het altijd verstandig om naar je huisarts te gaan.
Risicofactoren darmkanker
Er zijn een aantal factoren die de kans op het krijgen van kanker in de darmen vergroten. Zo komt darmkanker vooral voor bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar. Daarom is het belangrijk om extra alert te zijn op bovenstaande signalen wanneer je ouder bent dan 50.
Wanneer darmkanker in jouw familie voorkomt, dan is dat ook een risicofactor. Zeker wanneer het voorkomt bij familieleden die jonger zijn dan 50 en/of als dit eerstegraads familieleden zijn.
Wanneer je last hebt van een chronische darmontstekingsziekte, zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn ook dan bestaat er een licht verhoogd risico.
Verder lijkt een ongezonde leefstijl ook het risico te vergroten. Denk hierbij aan het eten van veel rood en bewerkt vlees, roken, overmatig alcoholgebruik, weinig bewegen en overgewicht.
Oorzaken van darmkanker
Bronnen: Maag Lever Darm Stichting, KWF en Noordwest Oncologisch Centrum
Tags: colorectale kanker, darmkanker
Delen:
gepubliceerd door C. van Etten.