Een eiwit lijkt de sleutel tot het creëren van meer effectieve behandelingen met medicijnen tegen melanoomkanker, de gevaarlijkste variant van huidkanker. Dat stellen wetenschappers aan de Universiteit van Manchester.
De onderzoekers zijn op zoek naar de reden waarom nieuwe geneesmiddelen, genaamd ‘MEK-remmers’, die momenteel in klinische studies worden getest, niet zo effectief zijn in het doden van kankercellen als ze zouden moeten zijn.
De wetenschappers ontdekten dat MITF –een eiwit dat cellen helpt pigment te produceren maar ook melanoomcellen laat groeien en overleven – kankercellen kan voorzien van weerstand tegen MEK remmers.
SMURF2
Onderzoekers Claudia Wellbrock en haar team ontdekten dat de cellen die niet reageren op de geneesmiddelen hogere niveaus van het eiwit SMURF2 bevatten.
Nadat het team het SMURF2 eiwit in de kankercellen verlaagde en vervolgens behandelde met de MEK remmers werd dit geneesmiddel een stuk krachtiger. Het lijkt er dus op dat het verwijderen van SMURF2 ervoor zorgt dat het niveau van MITF afneemt in de kankercellen, waardoor de MEK remmers een stuk krachtiger worden.
Dr Wellbrock zegt: “Een groot deel van het onderzoek naar kanker is nu gericht op het vinden van nieuwe combinaties van geneesmiddelen. We zijn erg enthousiast over de mogelijkheden voor deze nieuwe aanpak die in onze experimenten bewijst zeer effectief te zijn”.
Het onderzoek werd deels gefinancierd door Cancer Research UK. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift the Journal of the National Cancer Institute.
Delen:
gepubliceerd door C. van Etten.
onderschreven door P.M. Mulder (arts)