Zonneblaasjes als reactie op de zon

Zonneblaasjes als reactie op de zon

Veel mensen krijgen in de lente last van zonneblaasjes. Dit komt omdat de huid in de lente nog bijna niet in aanraking is geweest met de zon. Doordat de omschakeling voor de huid te groot is, kan iemand last krijgen van zonneblaasjes. Wist je dat zonneblaasjes vaker bij vrouwen voorkomen dan bij mannen? Wat kun je doen wanneer je last hebt van zonneblaasjes?

Wat zijn zonneblaasjes?

Zonneblaasjes zijn hele kleine blaasjes, die ontstaan nadat iemand in de zon hebt gezeten. In de meeste gevallen voelt de huid waar deze blaasjes ontstaan: warm aan, jeuken ze en kunnen gaan schilferen. Wanneer deze blaasjes ontstaan, dan heeft iemand last van een zonneallergie. Bij een zonneallergie is er dus een overgevoelige reactie van de huid op zonlicht, en dan met name op de ultraviolette straling (Uv-straling).

Mensen met een zonneallergie hebben een immunologische reactie op (zon)licht. Deze reactie verschilt van persoon tot persoon. De reactie kan zich bijvoorbeeld uiten in: vlekken, blaren, zonneblaasjes, jeuk of huidirritatie. Kenmerkend voor een zonneallergie is dat alleen de aan het (zon)licht blootgestelde delen van de huid een reactie vertonen.

Wanneer de zonneblaasjes indrogen, neemt de jeuk ook af.

Symptomen zonneblaasjes

De symptomen van een zonneallergie bestaan vaak uit:

  • Rode huid.
  • Jeuk of pijn.
  • Kleine rode bultjes en/of zonneblaasjes gevuld met vocht.
  • De huid voelt strak en droog aan.

De symptomen treden alleen op die delen van de huid op die zijn blootgesteld aan de zon. De klachten ontwikkelen zich vaak binnen enkele minuten tot uren na blootstelling aan de zon.

Mogelijke oorzaken zonneallergie

Een zonneallergie is dus een overgevoelige reactie van de huid op Uv-stralen. Er bestaat een primaire en een secundaire zonneallergie. Hieronder vallen weer:

  • Polymorfe lichteruptie
    De meest voorkomende vorm van zonneallergie is polymorfe lichteruptie (PMLE). Hierbij krijgt iemand last van jeukende en brandende uitslag op de delen van de huid die blootgesteld waren aan de zon. De armen, benen, borst en nek zijn het meest gevoelig. Deze uitslag kan samengaan met: het niet lekker voelen, rillingen, hoofdpijn en een misselijk gevoel. De uitslag kan meerdere dagen aanhouden. Je kunt het vergelijken met iemand die overgevoelig is voor pollen, aardbeien of katten.
  • Actinische prurigo
    Dit is een erfelijke vorm van PMLE en de symptomen zijn meestal heviger dan die van PMLE. Daarnaast ontstaat deze vorm vaak al in de kindertijd of adolescentie.
  • Fotocontactallergie
    De overgevoeligheid bij deze vorm wordt niet veroorzaakt door de zon, maar als een reactie op bijvoorbeeld een crème of bepaalde medicijnen. Er zijn verschillende middelen waarvan bekend zijn dat deze een secundaire zonneallergie kunnen veroorzaken. Het gaat hierbij om: antibiotica, sommige pijnstillers, plastabletten, harttabletten, desinfecterende middelen, kleurstoffen en zonnefiltercrèmes. Maar ook planten en kruiden kunnen deze allergische reactie veroorzaken.
  • Solitaire urticaria
    Dit is een vorm van zonneallergie die netelroos veroorzaakt (grote, jeukende, rode bultjes), op de aan zonlicht blootgestelde huid. Het is een zeldzame aandoening die het vaakst jonge vrouwen treft.

Waarom de ene persoon een zonneallergie ontwikkelt en de ander niet, dat is nog niet bekend. Aanleg en huidtype spelen waarschijnlijk wel een rol. Zo hebben mensen met een lichtere huid vaker last van zonneallergie dan mensen met een donkere huidskleur.

Ook kunnen auto-immuunziekten zoals systemische lupus erythematosus (SLE) of porfyrie (een stofwisselingsziekte die soms erfelijk is), de oorzaak zijn van de zonneallergie.

Behandelingsmogelijkheden zonneallergie

De behandeling is afhankelijk van de ernst van de symptomen en de last die iemand ervan heeft.

Lichtgewenning

Als iemand een milde vorm van zonneallergie heeft, dan kan iemand in het voorjaar de huid langzaam laten wennen aan de zon. Lichtgewenning kan door middel van de:

  • Natuurlijke zon
    Bij niet ernstige vormen van PMLE is het voldoende om in het voorjaar de huid langzaam aan zonlicht te laten wennen. Dit kan iemand doen door goed rekening te houden met wanneer de invloed van de zon groot is. Maak daarbij gebruik van een zonnebrandmiddel met een hoge factor (SPF50+).
  • Lichttherapie
    Hierbij wordt ieder voorjaar of voorafgaand aan een vakantie gedurende een periode van 10 tot 12 weken, 2 á 3 maal per week een lichtbehandeling met UVB stralen gevolgd. Dit noemt men ook wel het “hardenen van de huid” tegen UV stralen. Lichttherapie kan zowel in het ziekenhuis worden gedaan als thuis.

Zonnebrandmiddelen

Er bestaan zonnebrandcrèmes speciaal voor mensen met een zonneallergie met een hogere UVA-bescherming dan de normale zonnebrandcrèmes. Zonneallergie wordt namelijk vaak veroorzaakt door UVA-straling.

Medicatie

Een arts kan een crème met corticosteroïden voorschrijven om zo de afweerreactie van de huid tegen zonlicht te onderdrukken. Daarnaast kunnen antihistaminetabletten de allergische reactie iets onderdrukken.
Het nemen van antimalariamiddelen is een andere behandelmogelijkheid. Deze medicijnen werden in eerste instantie alleen gebruikt tegen malaria, maar naderhand werd duidelijk dat ze een bredere toepasbaarheid hebben.

Overige maatregelen

Iedereen de last heeft van een zonneallergie doet er verstandig aan om preventieve maatregelen te nemen. Dit houdt in dat iemand regelmatig in de schaduw gaat zitten en de zon tussen 12 en 15 uur ’s middags probeert te vermijden. Kleding geeft bescherming tegen zonnestralen. Dus luchtige lange broeken en shirts met lange mouwen helpen direct.

Ook het dragen van een breed gerande hoed of pet is een preventieve maatregel. Hou er rekening mee dat UVA-straling gewoon door glas heengaat en dat Uv-straling op het water en op sneeuw weerkaatst. Op water weerkaatst het 20% van de straling en op sneeuw maar liefst 80%. Zand reflecteert ook veel zonlicht. Tevens is een natte huid gevoeliger voor zonlicht dan een droge huid.

Tot slot

Zonneallergie behandeling is niet erg ingewikkeld. De symptomen zijn onprettig, maar slechts kan relatief korte duur. Daarnaast kunnen preventieve maatregelen er voor zorgen dat de symptomen wellicht voorkomen kunnen worden. Maar mochten er tot blaasjes, bultjes of jeuk ontstaan, dan zijn er verschillende behandelmethoden om deze te bestrijden.

De huidafwijkingen genezen meestal binnen 7 tot 10 dagen, wanneer de huid niet meer blootgesteld wordt aan de zon. Echter, bij afwijkingen zoals bij een extreme allergische reactie, dan is het verstandig contact op te nemen met de huisarts.

 

Bronnen: zonneblaasjes.nl, huidarts.com en zonneallergietips.nl

Delen:  
11 reacties op “Zonneblaasjes als reactie op de zon
  1. Hallo mijn naam is Ria. Ik had ook altijd last van zonneblaasje. Gebruik nu Ladival zonnebrandgel 30 voor de ongevoelige huid. Dat is zonder parfum kleur en conserveringstoffen. En ook vet en emulgatorvrij. Heeft bij mij geholpen. Geen zonneblaasje meer. Hoop dat jullie iets hebben aan deze info. Groetjes Ria.

    Geschreven door Anoniem op
  2. Ik heb baat bij DUNNE zonnebrandcrème bijv.
    Van Marbert of Australian Gold

    Geschreven door Cobi op
  3. Kleine rode of donkerrode stippen die oppoppen op je huid
    (romp, met name borst en buik)
    is dat ook zonneblaasjes/allergie?
    Komen wel
    Maar verdwijnen niet
    Mijn vader had het ook, men vertelde hem dat hij zonneallergie
    mij werd verteld dat ik jodium allergie had omdat het voor het eerst verscheen na het toedienen van contrastvloeistof waarin jodium was toegevoegd…

    Geschreven door Anoniem op
  4. Beste anoniem, zijn het niet gewoon bloedblaasjes?

    Geschreven door Ton op
  5. Corticostoroiden ? Je bent gek als je dat chemische gif op je huid aanbrengt.
    Veel bijwerkingen en het maakt je huid dun, waardoor nog kwetsbaarder!
    Bijwerkingen te over. het probleem wordt gebagatelliseerd, alsof het komt
    doordat je in de winter te weinig licht hebt gehad. Onzin. Ik heb het vreselijk gehad
    ,huid kapot en vreselijke jeuk op handen, armen, rug, gezicht, hals en nek.
    Sinds ik elke dag koud douche en natuurlijke oliën gebruik zonder toevoegingen
    en geen suiker gebruik en ook geen andere ondermijnende rommel eet
    ben ik ervan verlost. Vegetariër was ik al lange tijd. Inentingen en vaccinaties
    zorgen ervoor dat je imuunsysteem wordt aangetast.

    Geschreven door phoenice op
    • Mee eens

      Geschreven door 1973 op
  6. ik krijg alleen zonnealergie na smeren met zonnebrandcreme

    Geschreven door geertje op
  7. Vergelijkbare blaasjes kunnen ook ontstaan als reactie op (ibu)profen.

    Geschreven door Daan123 op
  8. beste oplossing is uw darmflora aansterken met probiotica,dus word je immuunsysteem aangesterkt .
    Dottera suplementen en essentiele olien helpen u enorm

    Geschreven door san op
  9. Ik kreeg altijd contralume voorgeschreven ,de laatste keer moest ik daar 35 euro voor betalen en het is nu niet meer verkrijgbaar , het was het enige middel wat goed werkte ,

    Geschreven door dogfqan op
  10. Tip: de SOS aftersun creme tegen zonneblaasjes van het kruidvat merk helpt ook erg goed preventief. Staat op de verpakking achteraf gebruiken

    Geschreven door Maarten op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief