Het leed dat steenpuist heet!

Lang niet ieder krijgt met een steenpuist te maken. Maar wanneer je een steenpuist hebt dan weet je dat deze zowel lastig als pijnlijk kan zijn. Maar hoe kom je eigenlijk aan een steenpuist en kun je een steenpuist voorkomen?

Wat is een steenpuist?

Eigenlijk is het heel simpel, een steenpuist is een infectie van een haarzakje. Oppervlakkige vormen van haarzakontstekingen worden folliculitis genoemd, de diepere ontstekingen heten steenpuisten. Wanneer er één puskop zichtbaar is dan spreken we van een furunkel. Wanneer er in een ontsteking meerdere puskoppen zichtbaar zijn dan noemen we dat een karbunkel of een negenoog. Een steenpuist ziet er uit als een kleine rode knobbel op de huid, die gevoelig is. De omliggende huid kan opgezwollen en ontstoken zijn. Pus vult het midden van de steenpuist.

Hoe krijg je een steenpuist?

Een steenpuist ontstaat door een besmetting met bacteriën (stafylokokken) van een haarzakje of van een talgklier. Overal op het lichaam waar haarzakjes, zweet- of talgklieren zitten kunnen in principe steenpuisten ontstaan. Echter, steenpuisten komen het meest voor op het behaarde hoofd, in de oksels, de liezen of tussen de billen. Strakke, schurende kleding, overmatig zweten en overgewicht vergroten de kans op het ontstaan van steenpuisten. Ook bij niet of bij slecht behandelde inwendige ziekten, zoals een nierontsteking of suikerziekte is de kans op het ontstaan van steenpuisten groter.

Wie krijgt steenpuisten?

Steenpuisten kunnen zich dus overal waar je haar hebt ontwikkelen. Maar ook op plekken waar wrijving is of waar de huid bezweet is. Dit kan bijvoorbeeld in je nek, je gezicht, op je armen, op je billen en rond je anus zijn. Karbonkels komen het meest voor achterin de nek of op de dijen.

Iedereen kan op iedere leeftijd last krijgen van een steenpuist of van een karbonkel. Echter, ze komen maar heel weinig voor bij kleine kinderen. Ze komen het meest voor bij tieners en jonge volwassenen. Los hiervan loop je een groter risico op het krijgen van een steenpuist wanneer je een andere huidaandoeningen hebt waarbij de kans bestaat dat je gaat krabben en de huid beschadigt, bijvoorbeeld bij eczeem of schurft. Maar ook factoren als overgewicht, een slecht werkend immuunsysteem of wanneer je drager bent van de stafylokok (geschat wordt dat ca. 10% van de mensen drager is) zorgen voor een verhoogd risico op het krijgen van een steenpuist.

Hoe kun je steenpuisten voorkomen?

Je kunt steenpuisten proberen te voorkomen door een goede lichamelijke hygiëne, voldoende weerstand (genoeg slaap, gezond eten) en door het vermijden van broeiplekken (bijvoorbeeld door luchtige kleding te dragen).

Verder moet een steenpuist de kans krijgen om volledig rijp te worden. Als je door te knijpen of prikken dit proces probeert te versnellen, wordt de kans op verdere besmetting groter. Probeer daarom een steenpuist niet open te maken.

Zoals gezegd is hygiëne erg belangrijk en hou daarom totdat de puist helemaal rijp is, het gebied rondom de steenpuist heel goed schoon met water en zeep en dek de steenpuist goed af met een gaasje om verdere besmetting te voorkomen.

Je kunt proberen om de rijping van de steenpuist wat te versnellen door met een warm kompres te werken. Door een, in warm water gedrenkte, schone doek of pluk verbandwatten op het ontstoken gebied te leggen. Een warm kompres werkt ook nog eens pijnstillend.

Vroeger werd trekzalf gebruik. De trekzalf die lood bevatte, is uit de handel genomen, vanwege het milieubelastende aspect van dit zware metaal en onvoldoende effectiviteit. Trekzalf met teer is nog wel verkrijgbaar. Maar deze zalf is niet effectief en kan bovendien irritatie van de huid geven. Om deze redenen kun je beter geen trekzalf gebruiken.

Wanneer de steenpuist open is gebarsten zal de pus wegvloeien net als de pijn. Dan is het erg belangrijk om de wond goed schoon te houden. Je kunt daarom het beste op de puist en het gebied er omheen tweemaal daags povidonjoodzalf aanbrengen en met een steriel gaasje afdekken.

Wat is de behandeling?

De meeste kleine steenpuisten verdwijnen soms zonder behandeling. Grotere steenpuisten en karbonkels kunnen het beste worden behandeld door de pus te verwijderen. Soms verwijdert de arts met een injectiespuit de pus en soms is een kleine snee in de huid nodig om de pus eruit te kunnen laten lopen. De wond wordt bedekt met een verband totdat deze is genezen. Dat gebeurt in de regel snel nadat de pus is verwijderd. Het kan ook zo zijn dat de arts een antibioticakuur voorschrijft om de infectie van de huid te laten verdwijnen.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Als je een steenpuist in je gezicht hebt, of wanneer er meerdere steenpuisten dicht bij elkaar ontstaan raden wij het aan langs je huisarts te gaan omdat er dan een grotere kans op verspreiding van de bacteriën in de bloedbaan bestaat. Als je je erg ziek voelt door een steenpuist of als steenpuisten regelmatig terugkeren ook dan moet je even naar je huisarts gaan. Hij of zij kan je verder helpen.

Bronnen: huidinfo.nl, patient1.nl en alphega-apotheek.nl

Delen:  
2 reacties op “Het leed dat steenpuist heet!
  1. jaren, maar dan ook jaren last gehad van steenpuisten…. zeer pijnlijk en ze werden dan ook altijd uitgeknepen door mijn moeder.
    trekzalf hielp niet, soms waren ze zelfs zo groot dat ze groter waten dan een manderijn.
    en plots was ik ervanaf, wat de oplossing was vertel ik later, ….
    jaren later kreeg ik plots weer steenpuisten, ik heb moord en brand geschreeuwd….. en plots waren ze weer verdwenen….
    bij mij was de oplossing…dat ik stopte met karnemelk drinken.
    hoe stom het ook klinkt, karnemelk veroorzaakte bij mij steenpuisten.
    ik dronk het als water want ik vond het zo enorm lekker als kind.
    en op een gegeven moment had ik er genoeg van. jaren later toen ik op de middelbare school zat kreeg ik weer last van steenpuisten, maar ik was ook weer lekkere karnemelk aan het drinken.
    ermee gestopt en deze jongen is steenpuisten vrij, wel ben ik nu 44 jaar lactose intolerant, en drink nu alleen lactose vrije melk.

    Geschreven door ikke op
  2. Wonderblad met kokosolie law maken en plakken op de steenpuist.

    Geschreven door Roch op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief