Zo’n 10 tot 20% van alle Nederlanders hebben last van een zonneallergie en dat kan de pret goed drukken. Wat is de oorzaak van een zonneallergie en wanneer je hier last van hebt hoe moet je dat dan behandelen?
Wat is zonneallergie?
Een zonneallergie is een niet normale reactie van je huid nadat deze bloot is gesteld aan de zon. Op de blootgestelde huid krijg je dan jeukende bultjes of blaasjes. Deze uitslag treedt meestal enkele uren na de blootstelling op. We zien dat een zonneallergie vaker voorkomt bij mensen met een lichte huidskleur, rood of blond haar en lichte ogen. Ook hebben meer vrouwen dan mannen er last van. De medische term hiervoor is dermatitis solaris.
Symptomen zonneallergie
Een zonneallergie is te herkennen aan de volgende symptomen:
- Kleine bobbeltjes of blaasjes die erg jeuken.
- Deze bobbeltjes of blaasjes ontstaan op de huid die blootgesteld is aan zonlicht. Vaak zijn dat het gezicht, nek, decolleté, bovenkant van je handen, scheenbeen, onderarm en elleboog. Soms kan het uitbreiden naar delen die niet blootgesteld waren aan zonlicht.
- De huid is gespannen, warm en rood.
- Soms ontstaat er een zwelling van de huid.
Meestal ontstaan deze huidafwijkingen tussen de 24 tot 48 uur na de blootstelling aan het zonlicht.
Een zonneallergie kan bij iedereen ontstaan, maar we zien het vaker bij jonge vrouwen. Het is een allergie die ineens kan ontstaan, terwijl je huid voorheen goed tegen zonlicht kon.
De meeste mensen krijgen deze huiduitslag in het voorjaar, dan is de huid nog niet echt gewend aan de zon. Naarmate de huid meer gewend is aan het zonlicht, dan verdwijnt de uitslag in de meeste gevallen. Echter, in ernstige gevallen blijven reacties ontstaan na iedere keer dat de huid blootgesteld raakt aan (zon)licht.
Oorzaak zonneallergie
Waarom de één hier wel last van krijgt en de ander niet is niet helemaal bekend. Echter, recente onderzoeken tonen aan dat er bij mensen die er last van hebben, veranderingen plaatsvinden in bepaalde processen in de huid. Het lijkt erop dat bij deze mensen de bescherming van de cellen verzwakt is, waardoor hun huid niet in staat is de opgewekte vrije radicalen aan te pakken en dus cellen kunnen beschadigen. En wanneer hun huid dan wordt blootgesteld aan licht, dan reageert die huid door de immuunfunctie overmatig te activeren, met als resultaat een rode en ontstoken huid. Wanneer we praten over blootstelling aan licht, dan hebben we over zonlicht, maar ook licht van een zonnebank.
Behandeling zonneallergie
Bij de meeste mensen verdwijnt de huiduitslag vanzelf na een dag of 7 à 10. Wel moet je dan uit de zon blijven. Wanneer de klachten ernstig zijn dan kun je een zonneallergie behandelen met een corticosteroïdzalf. Deze zalf is tegen het jeuken en de zwelling. Ook kun je crème of zalf op de aangedane plekken smeren die een verkoelende werking hebben. Een voorbeeld hiervan is Levomenthol. Bij hele erge klachten kan de huisarts Prednisolon voorschrijven.
Voorkomen is beter dan genezen
Wat kun je preventief doen?
Zonnebrandcrème
Wanneer je jaarlijks last hebt van een zonneallergie, dan is het helemaal erg verstandig om een goede zonnebrandcrème te gebruiken. Eén met een hoge uv-A zonnefilter. Breng een flinke laag crème in de ochtends aan op de onbedekte huid. Zo is je huid ook onder de randjes van je kleding beschermd.
Lichtgewenning
Wanneer je huid in het vroege voorjaar went aan zonlicht, dan wordt je huid dikker en maak je pigment aan. Vermijd wel de zon tussen 11 en 15 uur. Je kunt ook wennen aan zonlicht met speciale uv-lampen.
Bescherming
Zorg ervoor dat je je armen en benen beschermt met dunne kleding. Ook kan het verstandig zijn om in de zon een zonnehoed of zonneklep te dragen. Realiseer je dat onder en parasol en wanneer het bewolkt is de UVA stralen je huid kunnen bereiken. Maar ook achter het glas moet je opletten, want achter glas bereikt UVA de huid wel en UVB niet.
Bronnen: Rijnstate, Huisarts en Wetenschap en Huidarts
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.