Wat zijn die witte vlekken op je huid?

Wat zijn die witte vlekken op je huid?

Witte vlekken op de huid, waardoor ontstaan die? Wat zijn oorzaken van die witte vlekjes op je huid? Wanneer moet je ermee naar je huisarts en wanneer zijn ze onschuldig?

Witte vlekken

Een andere benaming voor witte vlekken is hypopigmentatie. Er bestaan echte witte vlekken en lichtere vlekken op de huid. Het is verstandig om witte vlekken die je niet vertrouwt te laten controleren door een dermatoloog, want het zou een symptoom kunnen zijn van een onderliggende aandoening zijn. Witte plekken op je huid zijn in veel gevallen permanent.

Oorzaken witte vlekken

Wanneer bepaalde huidcellen stoppen met de aanmaak van melanine, dan ontstaan er witte vlekken. Melanine is namelijk het pigment dat onder andere onze huid kleur geeft en zonder dat pigment ontstaan er witte plekjes. Deze plekjes kunnen overal op je lichaam ontstaan, afhankelijk van de oorzaak. Mogelijke oorzaken van witte vlekken zijn:

De zon

De zon is een veel voorkomende oorzaak voor de lichte vlekjes op je huid. Dat kan komen doordat je bijvoorbeeld erg verbrand bent, waardoor de diepere huidlagen door de zon beschadigd raken. Hiermee raken ook de huidcellen beschadigd en stopt daar de aanmaak van melanine en ontstaan er op je huid de witte vlekjes.

Idiopathische gutatte hypomelanose

idiopathische gutatte hypomelanose betekent kleine witte rondjes van onbekende oorsprong. Hierbij ontstaan er kleine witte ronde vlekjes op de huid. Het is een aandoening die vrij veel voorkomt en dan vooral bij mensen boven de 50 jaar en bij mensen met een blanke huid. De oorzaak is (nog) niet bekend, maar aangezien het vooral gezien wordt bij mensen van 50 jaar en ouder, gaat men ervan uit dat het verouderingsproces een rol speelt. Veroudering van zowel de opperhuidcellen als de pigmentcellen in combinatie met schade aan de huid als gevolg van de zon.

Vitiligo

Vitiligo is een huidaandoening waarbij je huid en haar pigment verliezen en zo witte vlekken van verschillende vorm en formaat kunnen ontstaan. Ook kunnen de plekken geleidelijk uitbreiden en hebben ze vaak een rand die iets donkerder is dan de rest van de huid. Er bestaan verschillende theorieën rondom de oorzaak. Een veelvoorkomende theorie is dat het een auto-immuunziekte is.

Zomergist

Dit is een veel voorkomende goedaardige gistinfectie die kleine witte vlekjes veroorzaakt op de hals, borst en rug. De vlekjes zijn wit als je huid donker is of bruin door de zon en ze kunnen jeuken. Het is een infectie die niet besmettelijk is. Doordat de vlekken vaak in de zomer ontstaan wordt het zomergist genoemd. De medische naam is pityriasis versicolor.

Pityriasis Alba

Deze huidaandoening, die ook wel witwang of zomereczeem wordt genoemd, komt vooral veel voor bij kinderen tussen de 3 en 16 jaar. Pityriasis Alba is ook niet besmettelijk en kenmerkt zich door witte vlekjes die een onscherpe schilferende rand hebben. Behandeling hiervan is niet nodig, buiten een vette crème die de schilfering kan verminderen. Normaliter gaat deze huidaandoening vanzelf binnen enkele maanden of jaren over.

Halo naevus

Halo naevus betekent een verlichte moedervlek. Hierbij zie je om een bruine moedervlek een ring waarbij er geen pigment meer aanwezig is. Het is een goedaardige huidaandoening waarvan de oorzaak niet bekend is, maar ook hier denkt men aan een auto-immuunziekte. Omdat het goedaardig is, is behandeling in principe niet nodig. Echter, het insmeren met een goede zonnebrandcrème is zeker aan te raden, omdat de plekken snel kunnen verbranden.

Postinflammatoire hypopigmentatie

Door een ontsteking of een beschadiging van de huid kan er een toename van pigment op die plek ontstaan of een afname van pigment. Bij dit laatste ontstaat er een lichte vlek. Huidaandoeningen met ontstekingen die dit kunnen veroorzaken zijn: eczeem, acne, psoriasis en insectenbeten. In de meeste gevallen verdwijnen de witte vlekken als de onderliggende oorzaak verdwijnt of behandeld wordt.

Confettihuid

Bij een confettihuid zijn er veel kleine witte of lichte vlekjes op de huid. Vaak zijn ze niet groter dan enkele millimeters en kunnen op het hele lichaam zitten met uitzondering van het gezicht. Ook bij een confettihuid is de oorzaak niet precies bekend, maar het is wel zeker dat regelmatig blootstelling aan zonlicht een belangrijke rol speelt.

Tubereuze Sclerose Complex

Dit is een aandoening waarbij er in groepjes van cellen hamartomen vormen. Hamartomen zijn goedaardige tumoren, maar deze tumoren kunnen wel de werking van een orgaan verstoren. Eén van de symptomen van deze zeldzame aandoening zijn witte vlekjes die op de huid kunnen ontstaan.

 

Bronnen: Huidarts en Huidinfo

 

 

 

Delen:  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief