Een goede zonbescherming is het hele jaar door belangrijk. Als de zon in de lente weer in kracht toeneemt, is het extra belangrijk om te voorkomen dat je verbrandt. Net zo goed is het essentieel dat je er alles aan doet om te voorkomen dat de huid in de diepere lagen schade oploopt door de zon. Wat is de beste zonbescherming en welke beschermingsfactor heb je nodig?
Wat is de beste bescherming tegen de zon?
De beste bescherming tegen de zon bestaat uit zonnebrand die veilig en effectief is. Dat wil zeggen: een zonnebrand die zowel de huid als het milieu niet belast en goede bescherming biedt tegen UVA-straling en UVB-straling.
Bescherming tegen UVA en UVB-straling is belangrijk om schade aan de huid en het DNA te voorkomen. Beide kunnen namelijk leiden tot huidkanker. UVA-straling is het hele jaar door aanwezig en UBV-straling vooral in de lente en zomer.
Net zo goed kunnen nanodeeltjes, chemische filters en andere synthetische stoffen in zonnebrandcrème de menselijke gezondheid en het waterleven belasten. Dit zijn veel voorkomende chemische stoffen in zonnecrèmes:
- PABA
- PEG
- Parabenen
- SLS
- Octocrylene
- Mexoryl
Chemische zonnefilters en filters die bestaan uit nanodeeltjes, dringen door in de huid en belasten op deze manier het lichaam. Hetzelfde gebeurt met synthetische stoffen. Als de crème tijdens het zwemmen van de huid in het water terecht komt, komen de stoffen in het product vrij en kunnen vissen en andere waterdieren ermee in contact komen.
Veilige zonbescherming bestaat uit non-nano minerale filters. Deze blijven op de huid liggen en dringen niet door de huidbarrière heen. Als het gaat om de effectiviteit is een minerale filter als zinkoxide te verkiezen boven titaniumoxide.
Zinkoxide beschermt zowel tegen UVB- als UVA-straling, terwijl titaniumoxide niet tegen lange UVA-straling beschermt. Dat maakt producten met deze filter minder effectief.
Hoe herken je veilige zonbescherming?
Een zonnecrème die voldoet aan de Europese standaard voor natuurcosmetica COSMOS Natural is vrij van nanodeeltjes en andere belastende stoffen. Hetzelfde geldt voor producten met de keurmerken Natrue en Ecologo.
Ook producten die zijn geverifieerd zijn door de Amerikaanse Environmental Working Group (EWG), bevatten geen belastende stoffen. Let dus op de logo’s van deze keurmerken op zonneproducten.
Welke SPF is het beste?
Welke beschermingsfactor (SPF) het beste is, is afhankelijk van je huidtype. Voor iedereen met een zeer lichte huid wordt minimaal factor 30 tot 50 aangeraden. Je kunt je dan nog afvragen welke factor beter is: 30 of 50?
SPF 50 biedt 98 procent bescherming tegen UVB-stralen. Bij SPF 30 is dat 97 procent. Wat dat betreft maakt het niet zoveel uit. Wel ben je met factor 50 langer beschermd tegen UVB-straling. Dit is de straling die maakt dat we verbranden.
Om je een idee te geven: als je huid na 15 minuten zou verbranden, kun je met de hoogste factor 15 x 50 = 750 minuten ofwel 12,5 uur in de zon zijn. Met factor 30 is dat 7,5 uur. Je moet je dan wel iedere twee uur insmeren, zowel met factor 30 als 50.
Als je met een hogere factor minder vaak smeert omdat je het idee hebt dat je beter beschermd bent, dan kun je beter een lagere factor kiezen. Zelfs met factor 15 ben je nog 93 procent beschermd tegen de zon, alleen minder lang dan bij hogere factoren. Daardoor moet je vaker smeren.
Hieronder zetten we nog even de adviezen neer per huidtype:
- Huidtype 1: minimaal factor 30-50
- Huidtype 2: minimaal factor 30
- Huidtype 3: minimaal factor 15-25
- Huidtype 4: minimaal factor 15
Let trouwens ook op de houdbaarheid van zonnecrème, want dit heeft invloed op de beschermingsfactor. Na een jaar is deze namelijk met de helft afgenomen.
Weet ook dat de SPF alleen aangeeft hoeveel bescherming de crème geeft tegen UVB-straling, dus niet UVA.
Hoe weet je hoe effectief een zonnecrème beschermt tegen UVA-straling?
Hoeveel bescherming een zonnecrème biedt tegen UVA-straling, kun je op de verpakking allereerst zien aan een rond logo met het woordje UVA erin. Dit zegt dat de UVA-bescherming 1/3 is van de UVB-bescherming ofwel SPF.
Als je een zonnecrème hebt met SPF factor 30, dan is de beschermingsgraad wat betreft UVA minimaal 10. Dit betekent overigens niet dat je 10 x langer in de zon kunt zijn. Het zegt alleen iets over de mate van bescherming tegen UVA-straling.
Op zonnecrèmes kan ook een aanduiding PA te zien zijn met één of meerdere plussen erachter. Hoe meer plusjes, hoe hoger de bescherming:
PA+ PPD 2-4
PA++ PPD 4-8
PA+++ PPD 8-16
PA++++PPD 16 en hoger
PPD staat voor Persistent Pigment Darkening. Dit is de tijd die de huid er met de zonnecrème langer over doet om qua pigment te veranderen. Bij een PPD van 2 doet de huid er met de zonnecrème dus 2 keer zo lang over om van pigment te veranderen. Hoe lang dat precies is, is afhankelijk van onder andere je huidtype en de zonkracht.
Wat betekent dit voor jou?
Als je goed en veilig beschermd wil zijn in de zon, kies dan een zonnecrème met non-nano zinkoxide als filter. Deze blijft op je huid liggen en beschermt zowel tegen UVA als UVB. Kies een SPF die bij je huidtype en je mate van insmeren past en let ook op een aanduiding van de mate van bescherming tegen UVA-straling. Lees ook deze tips om je huid te beschermen in de lente en deze tips voor veilig zonnen.
Mocht je onverhoopt toch een keer verbranden, lees hier wat je moet doen, zodat je de schade aan je huid zoveel mogelijk beperkt.
Dit artikel is tot stand gekomen met de input van Lynda Schutten, auteur op Leef Puur Natuur
Delen: