Ziekte van Parkinson: de snelst groeiende hersenziekte

Ziekte van Parkinson: de snelst groeiende hersenziekte

De ziekte van Parkinson is momenteel de snelst groeiende hersenziekte. Wat is de oorzaak van deze neurologische aandoening en kun je het risico op parkinson verkleinen?

Wat is parkinson?

De ziekte is een progressieve aandoening, wat betekent dat de klachten in de loop van de tijd toe zullen nemen. Bij parkinson sterven zenuwcellen in de hersenen in rap tempo af. Hierdoor ontstaan er verschillende klachten, waaronder: het bekende beven, stijfheid in de spieren, problemen met het evenwicht en bewegingsvertraging.

Oorzaak parkinson

Bij parkinson sterven dus zenuwcellen in de hersenen versneld af. Hierdoor kan er te weinig dopamine aangemaakt worden. Dopamine is nodig voor onze zenuwcellen om onderling met elkaar te communiceren. Bij een te lage aanmaak van dopamine wordt deze communicatie verstoord en hierdoor ontstaan onder andere de bekende bewegingsproblemen van deze ziekte. Waardoor de zenuwcellen versneld afsterven is nog niet bekend. Wel zijn wetenschappers er steeds meer van overtuigd dat meerdere factoren een rol spelen. Zo lijken erfelijkheid en invloeden van buitenaf een rol kunnen spelen. Zo zou een continue blootstelling aan pesticiden, oplosmiddelen en luchtverontreiniging het risico op de ziekte van Parkinson kunnen verhogen.

Vroege symptomen parkinson

Deze ziekte begint vaak met:

  • Slechter kunnen ruiken;
  • Last met de stoelgang (obstipatie);
  • Onrustige bewegingen tijdens het dromen;
  • Somberheid.

Na verloop van tijd breiden de klachten uit:

  • Beven of trillen van een hand, arm of been;
  • Stijfheid;
  • Problemen met je evenwicht;
  • Onduidelijker praten;
  • Trager denken;
  • Moeite hebben om dingen te onthouden;
  • Plannen is lastiger;
  • Uitdrukkingsloos gezicht;
  • Gebogen houding.

Ondanks dat de ziekte van Parkinson een progressieve ziekte is, betekent het niet dat de klachten bij iedereen in dezelfde mate toenemen. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat de ziekte een tijd lang stabiel blijft. Daarnaast verschillen de symptomen en de ontwikkeling ervan van persoon tot persoon.

Risico op parkinson verkleinen

Helaas is er nog veel te weinig bekend over de aandoening en over het verkleinen van het risico op het krijgen ervan. Wel zijn er een paar tips die hier mogelijk bij kunnen helpen, zoals:

Intensief sporten

Veel bewegen is goed voor heel veel dingen. Maar het lijkt erop dat door regelmatig te sporten en bewegen je mogelijk het risico op parkinson kan verminderen.

Koffie

Matig koffiegebruik zou ook effectief zijn tegen parkinson bij mensen die een verhoogd risico lopen op parkinson, maar de aandoening nog niet hebben. Dit zou te maken hebben met de invloed van cafeïne op de hersenen die zou dopamine-producerende zenuwcellen kunnen beschermen tegen de schade die parkinson toebrengt.

Mediterraans dieet

Onder dit dieet valt het gebruik van: verse groenten, peulvruchten (zoals erwten, bonen en linzen), noten, volkorengranen, olijfolie, verse vis, net als een kleine hoeveelheid vlees en zuivel. Bewerkt voedsel wordt hierbij zoveel mogelijk vermeden.

Beperk melkgebruik

Het lijkt erop dat producten waar melk in verwerkt zijn, het risico vergroten. Waarom dat is, dat is nog niet bewezen.

Bescherm je hoofd

Hersenletsel kan het risico op parkinson vergroten. Draag daarom een helm tijdens het fietsen, skiën of andere activiteiten.

 

Bronnen: ParkinsonNL, Radboud UMC, UMCG en de Hersenstichting

 

Delen:  
10 reacties op “Ziekte van Parkinson: de snelst groeiende hersenziekte
  1. Maar om botontkalking te voorkomen moet je 3 à 4 keer per dag melkproducten innemen? 🤔

    Geschreven door Felix op
    • Havermout pap?
      Is dat ook fout?

      Geschreven door Astrid op
    • Nee hoor

      Geschreven door aljas op
    • Melk zorgt juist voor botontkalking. In melk zit iets wat goed is tegen botontkalking en iets wat voor botontkalking zorgt en helaas zit daar meer van in en zal het botontkalking veroorzaken. Groene groenten zijn beter om botontkalking tegen te gaan

      Geschreven door Brighid op
  2. Wat voor soort melk? Plantaardig of op dierlijke basis of beide soorten?

    Geschreven door Lambert op
  3. Mijn man heeft veel koffie gedronken en dat jaren lang en toch kreeg hij Parkinson. Pas op als je Lisinopril gebruikt en daarbij medicijnen tegen Parkinson. Mijn man kreeg daardoor black-outs en is verschillende keren gevallen (in de douche en van de trap) Hij verslechterde snel en misschien ook mede doordat hij er uitgezaaide darmkanker erbij kreeg.

    Geschreven door jammer op
    • Geschreven door Anoniem op
      • Klopt als een bus!

        Geschreven door Godelief op
      • heeft er ook mee te maken.
        absoluut
        maar niet de enige oorzaak

        Geschreven door jan pieter op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief