Waardoor ontstaan geheugenproblemen?

Waardoor ontstaan geheugenproblemen

Vaak staan we niet stil bij de werking van ons geheugen, tot het moment dat het geheugen minder goed werkt en we dingen gaan vergeten. Maar waardoor vergeten we bepaalde dingen en wat kun je er aan doen?

Het geheugen

Het geheugen is het vermogen om informatie te onthouden en het bestaat uit drie aspecten: het opslaan, het bewaren en het terugzoeken van informatie. Het geheugen is zo enorm belangrijk omdat het ons in staat stelt om dingen te leren. Het geheugen is er voor taal, beelden zoals gezichten, geuren en bewegingen.

Soorten geheugen

Ons geheugen bestaat eigenlijk uit twee verschillende delen: het kortetermijngeheugen en het langetermijngeheugen.

Het kortetermijngeheugen

Een synoniem voor het kortetermijngeheugen is het werkgeheugen. In het kortetermijngeheugen wordt informatie zoals cijfers, woorden en namen voor korte tijd opgeslagen. Ook speelt het kortetermijngeheugen een belangrijke rol bij het onthouden van zintuiglijke gebeurtenissen en bewegingen. Het helpt je om zaken te onthouden, zoals wie je nog moet bellen, of dat het brood op is en of we nog iets moeten kopen.

Het langetermijngeheugen

Bij het langetermijngeheugen gaat het om zaken die we langer willen onthouden, en dan kun je denken aan belangrijke gebeurtenissen uit je persoonlijk leven. Maar in het langetermijngeheugen zit ook je algemene kennis en dat is dan weer een deel van het semantische geheugen. Het semantische geheugen is het geheugen dat ontstaat doordat je iets leert. Samen vormen deze twee je declaratieve geheugen. Dan is er ook nog het procedurele geheugen waar onze vaardigheden zoals fietsen of schaatsen in zijn ook opgeslagen.

Om zaken te kunnen onthouden, moeten de hersenen de dingen van het werkgeheugen naar het langetermijngeheugen brengen. Wat we onthouden, is vaak sterk gebonden aan de emotie die ermee gepaard ging. Gebeurtenissen met een sterke positieve of negatieve emotie, onthouden we nu eenmaal beter. Dat geldt ook voor informatie die in de loop der tijd vaak is herhaald.

Oorzaken van geheugenproblemen

De meeste geheugenproblemen ontstaan door een gebrek in aandacht en concentratie. Als we de huissleutels kwijt zijn, komt dat meestal omdat we ze snel ergens neergelegd hebben zonder er bij na te denken. Maar naast aandacht en concentratie zijn er nog een aantal andere oorzaken van vergeetachtigheid:

  • Ouderdom
    Wanneer we ouder worden vergeten we steeds vaker dingen. We spreken dan van ouderdomsvergeetachtigheid. Naarmate we ouder worden verandert er wat in de werking van ons geheugen. Ten eerste heeft ons geheugen meer tijd nodig om informatie op te slaan of om herinneringen op te halen. Ten tweede hebben mensen die wat ouder zijn meer moeite met het richten en vasthouden van hun aandacht. Hierdoor wordt de informatie minder goed opgenomen en opgeslagen in ons geheugen.
  • Stress
    Spanning en stress blijken een negatieve invloed op ons geheugen te hebben. Spanning kan bijvoorbeeld leiden tot een minder goede nachtrust en dus tot vermoeidheid en concentratieproblemen. Met vergeetachtigheid als gevolg.
  • Ziekte
    Vergeetachtigheid kan ook worden veroorzaakt door bepaalde ziekten (zoals een infectieziekte of een aandoening van de schildklier). Ook een vitaminetekort of een niet goed gereguleerde suikerziekte kan een oorzaak zijn van het vergeten van dingen.
  • Stemming
    Een sombere stemming maakt dat mensen minder interesse en aandacht hebben voor hun omgeving en de dingen die er zich in afspelen. Informatie wordt dan niet goed opgenomen en niet goed onthouden.
  • Medicijnen
    Het gebruik van medicijnen kan ook invloed hebben op het geheugen. Zo kan vergeetachtigheid een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen.
  • Alcohol
    Het is algemeen bekend dat alcohol tijdelijk een negatieve invloed heeft op het geheugen. Echter, na langdurig en overmatig alcoholgebruik, kan het zelfs leiden tot blijvende geheugenproblemen.

Soms is er meer aan de hand

Of de vergeetachtigheid en de geheugenproblemen ernstig zijn, hangt af van de mate en de beperkingen, die deze vergeetachtigheid met zich meebrengt in het dagelijks leven. Natuurlijk kan ouderdomsvergeetachtigheid soms vervelend zijn, maar het is niet ernstig. Maar wanneer er andere beperkingen bij komen en iemand kan steeds minder goed voor zichzelf zorgen, dan is de toestand ernstiger. De geheugenklachten kunnen dan een voorloper zijn van dementie.

Wanneer je je zorgen maakt over je geheugen ga dan even langs je huisarts. Deze kan je dan doorverwijzen om je klachten verder te laten onderzoeken.

Wat kun je zelf doen?

Een probleem oplossen gaat het beste door de oorzaak van het probleem te achterhalen. Niet elk geheugenprobleem heeft de zelfde oorsprong. Wanneer een geheugenprobleem zich voordoet, is het goed om na te gaan waar het aan lag. Maar daarnaast hebben een gezonde leefstijl, en een bepaalde vorm van hersentraining, een positieve invloed op je geheugen.

Gezonde leefstijl

Onderzoek wijst uit dat een leefstijl met voldoende slaap, gezonde voeding en beweging, bijdraagt aan een goede mentale conditie. De stelling is dat wat goed is voor het hart, ook goed is voor de hersenen. Een goede en regelmatige nachtrust van minimaal zeven uur helpt ons bijvoorbeeld onthouden wat we overdag geleerd hebben. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon met voldoende antioxidanten, vitamines, mineralen en vetzuren blijkt onze cognitieve functies te ondersteunen. Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op je concentratie, informatieverwerking en het geheugen.

Hersentraining

Naast het aanhouden van een gezonde leefstijl, is het van belang om je hersenen regelmatig uit te dagen. Door vaak nieuwe activiteiten te ondernemen draag je bij aan het onderhoud van de cognitieve functies. Het risico op hersenaandoeningen waarbij het cognitief functioneren wordt aangetast, zoals dementie, wordt door dagelijkse hersengymnastiek verminderd. Je kunt je hersenen al trainen door een taalcursus te volgen of gitaar te leren spelen, maar het kan ook zijn dat je eens een andere puzzel maakt dan dat je gewend bent. Deze nieuwe of afwijkende activiteiten zorgen ervoor, dat je de hersenen stimuleert om flexibel te blijven en nieuwe verbindingen aan te blijven maken.

Verder kan het handig zijn om gebruik te maken van geheugensteuntjes zoals:

Externe geheugensteuntjes

  • Schrijf dingen op die je moet doen of onthouden.
  • Gebruik een agenda of kalender voor belangrijke data of gebeurtenissen.
  • Leg je spullen op een vaste/opvallende plek.

Interne geheugensteuntjes

  • Gebruik ezelsbruggetjes.
  • Herhaal en concentreer je op de te onthouden informatie.
  • Breng wat je hoort of leest in verband met iets dat je al weet.
  • Visualiseer zaken.

 

Bronnen: Hersenstichting en menzis.nl

Delen:  
24 reacties op “Waardoor ontstaan geheugenproblemen?
  1. Zou je als je ooit, 25 jaar geleden een hersenbloeding hebt gehad kwetsbaarder zijn voor het op latere leeftijd vergeten van dingen of is daar nooit iets over bekend geworden (nog niet)
    Ja het is iets wat je zo maar overkomt, dat vergeten van dingen dus idd moet je dan de dingen opschrijven en regelmatig herhalen, opdat je dan in clubverband nog wel weet wie je voor je hebt, lastig soms.

    Geschreven door j.w. van Engeland op
  2. Kan een laag clolesterol percentage gebruik pravestatine 20 mg per dag ,
    ratio 3.4
    ldl 1.9
    0.9
    vind dit te laag ,
    Vriendelijke groeten
    Jan kuijper

    Geschreven door Jan Kuijper op
  3. de dokter heeft by my c v a vastgesteld in 2015 heb ik dan meer kans op
    hersenbloeding ? neem daar praxilene voor

    Geschreven door mees lucienne op
    • Dat hoeft niet perse. Maar alleen de neuroloog kan daar iets over zeggen in jouw specifiek geval.

      Geschreven door Tandor op
  4. Ik probeer deze manier over te nemen thanks

    Geschreven door Cees Verhoef op
  5. Kan een doorgemaakt burn-out je geheugen aantasten?

    Geschreven door A. Scholtens op
    • Eigenlijk niet. Althans niet blijvend. Tijdens een burn-out kan het geheugen wel wat minder zijn

      Geschreven door Tandor op
    • Bij mij is dat wel het geval Het geheugen functioneert minder goed na de burnout en ik kan ook minder dingen tegelijk doen en minder snel informatie verwerken het is alsof de informatie minder gefilterd wordt en er teveel binnenkomt. . Ik denk dat ook t aandacht/concentratie een tik hebben gekregen Dat is in de loop van de tijd wel verbeterd en nu is de situatie stabiel maar niet meer zo goed als voorheen en het blijft oppassen met hoeveel hooi ik op mijn vork neem.

      Geschreven door hans op
  6. Dag, de vraag naar een doorgemaakte burn-out als trigger van geheugenproblemen zou ik graag beantwoord zien, denk dat ik daar (ook) last van heb. Graag een reactie van mensen die dat ook meemaakten.

    Geschreven door Silvia Middelbeek op
    • Ik heb momenteel last van een burn-out en heb zelf ook veel last van geheugenproblemen/concentratieproblemen. Ik merk met name op werk dat ik belangrijke dingen te doen of te onthouden. Ik kan niet met 100% zekerheid zeggen dat dit door de burn-out komt, maar ik zie hier wel veel mensen reageren met hetzelfde probleem. Ik ben 25 jaar dus leeftijd is het probleem niet. Hopelijk word het weer beter.

      Geschreven door I.D Nijland op
  7. Onze hersenen kunnen ook nadelig zijn voor ons, lees het boek ‘verslaafd aan denken’ maar eens.
    Een klein stukje uit het boek:

    Dit boek gaat over de meest fundamentele verslaving die er is, een waar bijna alle mensen aan lijden, namelijk de verslaving aan denken.
    Er is niets wat we zó vaak doen als denken. Bijna continu zijn we ermee bezig; soms gaat het over nuttige zaken, maar daar tussendoor denken we heel vaak dezelfde gedachten steeds opnieuw of dwalen we af in fantasie en onzin.

    Nog vreemder wordt het als we het moeilijk hebben en gekweld worden door pijnlijke gedachten: dan gaan we nog eens dubbel zoveel denken met het gevolg dat we ons steeds méér bekneld voelen!

    We denken (!) dat we ons een uitweg uit de problemen kunnen denken, terwijl ze er juist beklemmender door worden. Dat is de reden dat ik denken een verslaving noem. Een verslaving is immers een psychisch mechanisme waarbij je oplossing voor een probleem dat probleem juist vergroot. Hierdoor kom je in een vicieuze cirkel terecht waar je steeds dieper in wegzakt.

    Geschreven door RGM op
  8. Ik heb zelf in 2011 een burn out gehad.
    Vanaf die tijd is mijn geheugen sterk achter uit gegaan.
    Ik ben nu genoodzaakt om alles op te schrijven, want ik vergeet de helft.
    Dat is lastig omdat ik een leidinggevende funknie heb.
    Vroeger kon ik wel tien dingen onthouden.
    Maar die tijden zijn voorbij.

    Geschreven door Michel op
  9. dingen vergeten komt niet alleen door wat hier boven in het verhaal staat ik heb epilepsie ben nu gelukkig al een aantal jaren aanval-vrij maar hierdoor ben ik al heel wat dingen vergeten vooral van vroeger ‘ uit mijn jeugd tijd’ die helaas niemand me meer kan vertellen.

    Ik moet nu veel dingen op schrijven van afspraken enz anders weet ik het gewoonweg niet meer.

    Geschreven door Flierefluiter op
  10. Heb een 4 uur durende operatie ondergaan en heb sindsdien korte termijn problemen. Operatie is nu 5 maand geleden. Komt er nog verbetering of blijft het zo of gaat het steeds slechter worden.

    Geschreven door T Dingenouts op
    • Wat was het voor een operatie? Wat heb je voor een narcose gehad? Hoe oud ben je?

      Geschreven door Tandor op
      • Ik ben 67 jaar. Operatie van 4,5 uur. Buik aorta (Aneurysma) Narcose onbekend.

        Geschreven door T Dingenouts op
      • Ik ben nu 79 jaar. Na elke operatie in mijn leven (oren1942, ogen1987 en 1988, hart 2016) was mijn geheugen ook heel erg verminderd. Het kwam wel weer goed, maar langzaam. Wat verbetering bracht bij volgende operaties was het advies van mijn man: veel karnemelk drinken om de narcose er weer uit te werken. En toen kwam het geheugen sneller terug.

        Geschreven door Francien op
  11. Nog los van evt andere problemen:

    Als de werking van de hersenen oa ook wordt beïnvloed door leeftijd/ ouderdom hoe redelijk is het dan, bij geen levensbedreigende activiteiten, dat het voortbestaan van je onderneming en daardoor je inkomen afhankelijk wordt van het behalen van nieuwe vakdiploma’s (financiële kennis stampen)? De overheid heeft bij wet eenzijdig bepaalt dat al je oude diploma’s (met geldigheid voor het leven en up-to-date gehouden door verplichte permanente educatie) zijn vervallen miv 01-01-2017/ hun geldigheid hebben verloren. Hierdoor verlies je je vergunning en mag je je werk dus niet meer doen. En dat terwijl de kennis in meer dan 30/35 jaar is vergaard en ook verplicht up-to-date is gehouden. Met name oudere ondernemers/ werknemers zijn de dupe van dit soort koude saneringen en komen daardoor financieel in de problemen. Te oud voor andere carrière en er blijft alleen middelbare schooldiploma over. Dit gebeurt NU in Nederland. Wat vindt u daarvan?

    Geschreven door Jolanda Wilshaus op
  12. Minder goed onthouden kan ook voortkomen door Dyslexie. Als het korte termijn geheugen de boosdoener is. Mijn hele leven heb ik al meer last van vergeten van vergeetachtigheid. Toch kun je dan intelligent zijn. Ik gebruik tegenwoordig de telefoon agenda om dingen te onthouden en mijn hele huis ligt vol met blaadjes waar ik dingen op schrijf die ik wil onthouden.

    Geschreven door Wilma Verhagen op
  13. Ik heb in het verleden een 5 a 6 uur durende operatie gehad onder narcose.
    Ik heb wel een half jaar last gehad van geheugenverlies.Toch is het langzaam weer goed gekomen. Kop op!

    Geschreven door Venus op
  14. Hoi,

    Na mijn laatste zwangerschap heb ik echt het gevoel dat mijn hele hormonale huishouding ondersteboven ligt. Ook mijn geheugen en het onthouden van dingen zijn dusdanig veranderd dat ik veel dingen vergeet. Soms ook heb ik het gevoel dat ik ” nergens” aan denk… Ik las ergens dat dit misschien met het innemen van extra vitaminen veranderen kan. Heeft u dit wel eens eerder gehoord en wat zou ik kunnen doen?

    Met vriendelijke groet,
    Karin

    Geschreven door Karin op
  15. Kunnen concentratieproblemen en vergeetachtigheid veroorzaakt worden door een whiplash..?

    Geschreven door Christa op
  16. Van een van de vele gesprekken op een avond met vrienden,twee dagen geleden, ben ik een deel van kwijt, mijn partner vindt dit
    abnormaal en denkt dat er iets aan de hand is met mijn geheugen.Ik was erbij dus,… ik zou het me moeten kunnen herinneren.Het was wel een onderwerp wat mij iets minder interreseerde dus de finnesses weet ik niet meer.Ik maak mij zorgen.Is het nodig om mij zorgen te maken mij lijkt het vrij onschuldig als je 70 jaar bent.

    Geschreven door Marga 15-12-2018 op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief