Duizelig of misselijk na een klap op het hoofd? Dan kan het zijn dat je een hersenschudding hebt. In de meeste gevallen is er geen blijvende schade, maar wanneer je geen rust neemt, dan kunnen de gevolgen groot zijn. Een hersenschudding wordt vaak onderschat en is niet zo onschuldig als dat men vroeger dacht.
Wat is een hersenschudding?
Een hersenschudding is een tijdelijke stoornis van de functie van onze hersenen als gevolg van een klap of een stoot tegen je hoofd. Hierbij worden de hersenen letterlijk door elkaar geschud. Bij de meeste hersenschuddingen is er geen letsel aan de hersenen zelf en zal er geen blijvend letsel of neurologische verandering in de hersenen optreden. Bij ongeveer 10% kan er een ernstige bloeding optreden op het moment dat er bloedvaten beschadigd raken. De medische term voor een hersenschudding is commotio cerebri.
Oorzaak van een hersenschudding
In de meeste gevallen is een klap op het hoofd of een ander ongeval de oorzaak van een hersenschudding. Vaak gebeurt dat in en om het huis. Vooral kleine kinderen en oudere mensen hebben hier mee te maken. Daarnaast komt een hersenschudding relatief vaker voor bij sporten als voetbal en rugby. Ook jongeren tussen de 15 en 24 behoren tot de risicogroep.
Symptomen van een hersenschudding
De symptomen zijn afhankelijk het soort hersenschudding:
Lichte hersenschudding
Soms kun je na een klap heel even bewusteloos raken. Meestal duurt dat een paar minuten, maar nooit langer dan 15 minuten. Wanneer je dan ook last hebt van geheugenproblemen dan spreken we van een inprentingsstoornis of van een licht traumatisch hoofdhersenletsel. Hierbij ben je suf en weet je vaak niet meer zo goed wat er tijdens en net voor de klap is gebeurd. Zo’n inprentingsstoornis duurt niet langer dan een uur.
Mogelijke symptomen van een lichte hersenschudding kunnen zijn:
- Tijdelijk verstoord geheugen (tot maximaal 24 uur).
- Sufheid.
- Verwardheid.
- Traag denken.
- Vergeetachtigheid.
- Hoofdpijn.
- Duizeligheid.
- Misselijkheid.
- Braken.
- Slaperigheid.
- Wazig zien.
- Instabiel lopen.
- Extra gevoelig voor licht of geluid.
- Verstoorde concentratie.
- Prikkelbaar.
Deze symptomen hoeven niet allemaal bij elke patiënt op te treden. Deze symptomen kunnen nog in de eerste 24 uur na het ongeval optreden.
Zware hersenschudding
Een zware hersenschudding noemen we ook wel een hersenkneuzing. Dezelfde symptomen treden op als bij een lichte hersenschudding, alleen ze duren langer. Daarnaast kan iemand last hebben van:
- Veel zweten.
- Gevoelloze lichaamsdelen.
- Moeite hebben om te communiceren.
- Dubbelzien.
- Snelle hartslag.
Behandeling van een hersenschudding
Er is geen specifieke behandeling voor een hersenschudding. Wel zijn bepaalde leefregels belangrijk. Werd voorheen aangeraden om strikte bedrust te houden, vandaag de dag is het advies om kort rust te houden. Het is zelfs ongewenst om voor een lange periode van volledige rust te houden. Het herstel wordt daardoor niet bevordert.
Het is wel verstandig om afhankelijk van je klachten weer langzaam activiteiten te gaan hervatten zonder te forceren. Als pijnstilling mag je 3 tot 4 maal daags 2 paracetamol van 500mg nemen.
Bij blijvende klachten is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts voor verdere behandeling.
De eerste dagen na het ongeval
Het is belangrijk om tekenen die op een verergering wijzen niet te negeren. Daarnaast moet je ook letten op of het bewustzijn verandert. Dit kan namelijk een signaal zijn dat er meer schade aan het ontstaan is.
Wanneer je last hebt van onderstaande punten, ga dan naar je huisarts:
- Forse toename van hoofdpijn.
- Herhaaldelijk braken.
- Verwardheid.
- Sufheid.
Wekadvies
Vroeger werd iemand met een hersenschudding naar huis gestuurd met een zogenaamd wekadvies. Ook gold er zes weken bedrust.
Tegenwoordig kijken huisartsen en ziekenhuizen of er risicofactoren zijn die het nodig maken om een patiënt op te nemen voor behandeling. Een wekadvies wordt dus niet meer standaard gegeven maar alleen in speciale situaties. In zo’n geval legt de arts uit waarom. Overigens vormen kinderen onder de zes jaar een uitzondering: hun ouders krijgen altijd een wekadvies.
Hoe herstellen?
Het herstel van een lichte hersenschudding verloopt voor iedereen anders. Zolang er geen complicaties optreden herstel je in de meeste gevallen volledig. In alle gevallen is het rustig aandoen cruciaal voor een spoedig herstel. Strikte bedrust wordt vandaag de dag afgeraden, omdat inmiddels gebleken is dat wekenlang in bed liggen averechts werkt. Het herstel vergt wel tijd (vaak langer dan dat de persoon zelf inschat) en de klachten kunnen lang (soms enkele maanden) aanwezig zijn. Rustig opbouwen van dagelijkse activiteiten helpt.
Er zijn wel een paar dingen die kunnen helpen bij een voorspoedig herstel:
- Doe rustig aan, maar ga niet dagenlang in bed liggen.
- Gebruik de eerste dagen geen alcohol of drugs.
- Zorg voor een goede nachtrust.
- In overleg met je arts kun je pijnstillers innemen.
- Kijk de eerste dagen weinig naar een beeldscherm (televisie, computer of tablet).
- Sport de eerste twee weken niet: je kunt opnieuw een klap tegen je hoofd krijgen.
Gevolgen van een hersenschudding?
Over het algemeen nemen de klachten na een hersenschudding geleidelijk af. De meeste mensen kunnen redelijk snel hun dagelijkse bezigheden weer oppakken. Echter, een aantal patiënten heeft nog weken tot maanden last van bepaalde klachten:
- Cognitieve gevolgen.
- Geheugenproblemen.
- Aandachtsproblemen.
- Concentratieproblemen
Lichamelijke gevolgen
- Hoofdpijn.
- Vermoeidheid.
- Slapeloosheid.
- Duizeligheid.
- Oorsuizen (tinnitus).
- Overgevoeligheid voor licht en geluid.
Gevolgen voor de stemming (bij aanhoudende klachten)
- Somberheid.
- Prikkelbaarheid.
- Angst.
Als de problemen er na 3 maanden nog zijn, dan is het goed om naar een huisarts te gaan. De huisarts maakt een inschatting, eventueel gevolgd door een verwijzing naar een neuroloog of revalidatiearts. Aanvullend neuropsychologisch onderzoek kan dan uitwijzen of er alsnog behandeling nodig is. Deze behandeling kan bestaan uit begeleiding door een psycholoog, fysiotherapeut of revalidatiearts.
Bronnen: hersenstichting.nl, hersenletsel-uitleg.nl en geldersevallei.nl
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)
Ook ik ga liever perfect slapen in 7 stappen