Ieder jaar sterven er in Nederland 1250 mensen aan de gevolgen van gediagnostiseerde trombose. Daarnaast blijken er jaarlijks ook nog eens 7000 mensen te sterven aan de gevolgen van een niet tijdig ontdekte embolie. Bij een deel van deze mensen had dit voorkomen kunnen worden. Dus wat zijn de symptomen van trombose? Hoe kun je deze tijdig herkennen?
Wat is trombose?
Wanneer we een wondje hebben, dan komen er bloedstollingstofjes in actie. Zij sluiten het wondje en zorgen ervoor dat het bloeden stopt. Trombose is een ziekte, waarbij er zich bloedstolsels vormen in de bloedvaten zonder dat er sprake is van een bloeding. Een ander woord voor bloedstolsel is ‘trombus. Vandaar de naam trombose. Deze bloedstolsels kunnen een bloedprop worden en die kunnen voor een afsluiting van een ader of slagader zorgen:
- Arteriële trombose
Dit is trombose in de slagader en kan leiden tot een hartinfarct of een herseninfarct. Bij arteriële trombose is aderverkalking erg belangrijk. Aderverkalking vindt plaats door beschadiging van de vaatwand. Een verkalkte slagader is namelijk gevoeliger voor stolselvorming. - Veneuze trombose
Hierbij bevindt de trombose zich in de aderen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een trombosebeen of longembolie krijgen.
Je kunt ook trombose in andere delen van je lichaam krijgen. Eigenlijk overal waar je aderen of slagaderen hebt, kun je trombose krijgen. Bijvoorbeeld in je arm, oog, lever, darmen of benen.
Oorzaken
Trombose kan verschillende oorzaken hebben. Maar vaak is het een combinatie van een aantal factoren. Bekende risicofactoren zijn:
- Beschadigingen aan de bloedvaten
Wanneer de bloedvaten zijn beschadigd als gevolg van een ongeluk of operatie, bijvoorbeeld bij een gebroken been of enkel, en knie- en heupoperaties, kan er een verhoogd risico op trombose zijn. - Veranderingen samenstelling van het bloed
Als gevolg van hormoongebruik, of door ziektes zoals reuma en ontstekingen aan bijvoorbeeld darmen of longen, kan de samenstelling van het bloed veranderen, waardoor de kans op trombose groter wordt. - Erfelijke factoren
In Nederland heeft ongeveer 5% van de bevolking de Factor V leiden-mutatie. Daarnaast zijn er ook mensen met te veel bloedstollingsfactor VIII. In beide gevallen is het risico op een trombose 4 keer zo groot als bij mensen zonder deze afwijkingen. Maar ook een tekort aan antitrombine, proteïne C of proteïne S, zorgt voor een 5 tot 10 keer zo hoge kans op het ontwikkelen van trombose. - Langdurige bedrust
Wanneer iemand lang niet beweegt, bijvoorbeeld als gevolg van een gebroken been kan dat het risico verhogen. - Vaak lange vliegreizen maken
Mensen die veelvuldig lange vluchten maken (langer dan 5 uur) hebben een verhoogd risico. Dit komt door het stilzitten met de benen in een gebogen houding en het lagere zuurstofgehalte in de lucht. - De anticonceptiepil
Het slikken van de anticonceptiepil vormt vooral een risico in combinatie met erfelijke afwijkingen. - Medicijnen
Bepaalde medicijnen zoals sommige chemo- of hormoonkuren bij kanker, kunnen voor een verhoogd risico zorgen. - Leeftijd
Door veroudering van het lichaam, kunnen ontstekingen in de bloedvaten ontstaan door aderverkalking. Deze ontstekingen kunnen leiden tot trombosevorming.
Soms is helemaal geen aanleiding te vinden en ontstaat spontaan een stolsel. Daardoor krijgen ook jonge en sportieve mensen soms te maken met trombose.
Trombose moet altijd behandeld worden. Het kan ernstige en langdurige gevolgen hebben. Gelukkig zijn er goede medicijnen die helpen, om de gevolgen te beperken en het risico op een tweede trombose een stuk verkleinen.
Herken een trombose
De symptomen van een trombose zijn afhankelijk van de plek waar de trombose optreedt.
Trombose in het been
Een trombosebeen ontstaat als een bloedstolsel een bloedvat in het been afsluit. Symptomen van een trombosebeen kunnen zijn:
- Je been kan vrij snel dik worden en wat gaan glimmen.
- Een zwaar gevoel of pijn in het been krijgen.
- Vaak wordt het been ook warm en kan het een rode of juist blauwachtige kleur krijgen.
- Lichte temperatuursverhoging.
Minder vaak voorkomende klachten zijn:
- Wit been.
- Het gevoel een zweepslag te hebben in de kuit.
- Pijn in de benen bij lopen, die afneemt bij stilstaan.
Deze symptomen kunnen ook wijzen op een andere aandoening, maar wanneer je deze klachten denkt te herkennen, neem dan direct contact op met de huisarts. Een trombosebeen kan namelijk leiden tot een (levensgevaarlijke) longembolie. De symptomen van een trombosearm lijken erg op die van een trombosebeen.
Trombose in de longen
Bij een longembolie, zit een bloedvat naar de longen verstopt als gevolg van een stolsel dat is losgeraakt uit de ader van het been of de buikholte. Dit stolsel wordt meegevoerd met de bloedstroom en komt dan in de longslagader terecht. De ernst van een longembolie hangt af van de grootte van de embolie.
Symptomen van een longembolie kunnen zijn:
- Benauwd gevoel hebben.
- Versnelde ademhaling.
- Pijn hebben bij het zuchten en hoesten.
- Pijn op de borst tijdens het ademhalen.
- Hoesten, soms met wat bloed.
- Hartkloppingen.
- Verhoogde hartslag.
- Licht gevoel in het hoofd en soms zelfs flauwvallen.
- Zwelling en pijn in het been.
- Benauwdheid.
- Bleke gelaatskleur.
- Zweten.
Een longembolie is een gevaarlijke aandoening. Wanneer je bovenstaande symptomen herkent, neem dan direct contact op met je huisarts of 112.
Trombose in het hart
Bij een hartinfarct krijgt de hartspier geen of te weinig zuurstof, doordat een kransslagader als gevolg van een stolsel is afgesloten. Symptomen kunnen zijn:
- Drukkende pijn midden op de borst ervaren. Deze pijn blijft langer dan 5 minuten of langer wanneer je in rust bent.
- Uitstralende pijn. Dat kan gaan richting de bovenarmen, hals, kaak, rug en maagstreek.
- Zweten.
- Misselijk en soms overgeven.
Vrouwen kunnen andere symptomen hebben dan mannen. Vrouwen kunnen last krijgen van:
- Pijn in de bovenbuik, kaak, nek of rug.
- Pijn tussen de schouderbladen.
- Kortademigheid.
- Extreem moe zijn.
- Duizeligheid.
- Onrustig gevoel.
- Versnelde ademhaling.
- Misselijk soms met overgeven.
De klachten verschillen per persoon. De klachten kunnen plotseling of heel geleidelijk ontstaan.
Trombose in de hersenen
Bij een herseninfarct of beroerte, is er sprake van een bloedstolsel in je hersenen. De volgende verschijnselen kunnen optreden:
- Dubbelzien.
- Een afhangende, scheve mond of gezicht.
- Verward praten.
- Duizeligheid.
- Evenwichtsproblemen hebben.
- Slechte coördinatie van de armen en benen.
Trombose in je oog
Bij trombose in het oog, is er sprake van een bloedpropje in de bloedvaten van het netvlies van je oog. Een dergelijke bloedprop kan een bloedvat afsluiten. In het geval van trombose in je oog, worden één of meerdere aders of slagaders van je netvlies afgesloten. De symptomen van trombose in het oog kunnen zijn:
- Plotselinge en pijnloze gezichtsverlies in één van de ogen.
- Plotseling ontstaan van vlekken of lichtflitsen (al dan niet in combinatie met slechter zien).
Wanneer je deze symptomen herkent, neem dan direct contact op met je huisarts. Deze zal dan bepalen of een doorverwijzing naar de oogarts noodzakelijk is. Een oogarts kan het onderscheid tussen een arteriële en veneuze oogtrombose vaststellen en daar de eventuele behandeling op aanpassen.
Tot slot
Trombose kan zeer veel verschillende oorzaken hebben. Soms spelen pech en geluk daarin een grote rol. Echter, trombose ontstaat minder snel wanneer de bloedvaten gezond zijn. Een gezonde leefstijl helpt daarbij. Dus denk hierbij aan: niet roken, gezond eten en veel bewegen.
Bronnen: trombosestichting.nl
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)
Mijn moeder heeft ongeveer 20 jaar geleden een trombose gehad,waardoor haar zicht aan één oog vermindert is.Ze dronk niet,rookte niet maar streste enorm,stressen is gevaarlijk en heel wat mensen onderschatten dat.
Ik heb twee longembolieen gehad eentje was zeer levensbedreigend. Ik gebruik een hormoon al bij a 40 jaar. Ik lees in elk artikel dat dit te maken kan hebben met het gebruik van hormoon preperaten toch stelt mijn behandelende internist dat het niets met deze behandeling te maken kan hebben. Als ik platlig heb ik een moeilijkere ademhaling wat kan ik doen ik ben bij verschillende artsen in behandeling en heb het idee dat er nauwelijks met elkaar wordt gecommuniceerd waskan ik doen om een beter beeld te krijgen ik krijg namelijk steeds meer klachten.
Ik rook niet en drink niet en eet zo gezond mogelijk.
Omdat ik zelf meende een beknelling van een bloedvat in mijn lies te hebben gehad. De pijn was heel erg. Kon niet zitten of staan noch lopen. Alleen liggen ging.
Had enkele weken geleden ernstige pijn in de rechterlies tot en met bekken/schaambeen. Door de heel erge pijn kon ik niet lopen of staan. Kortstondig in rolstoel. Uitslag na echo van de onderbuik en röntgen onderzoek was de diagnose slijtage!! Graag uw reactie. Bedankt.
In 2005 kreeg ik eigenlijk op onverklaarbare wijze 2 trombosebenen door een diepe intraveneuze trombus, en twee dagen later ’n dubbele longembolie. Ik had een tot nu toe onbekende bloedziekte die mijn rode bloedlichaampjes in hoog tempo vernietigde. Mijn HB daalde tot 3.4 en dat was kritiek ik kreeg 2 zakken bloed ( Bpos) toegediend. Hierna knapte ik snel weer op. Toen ik 2 weken later voor controle in het Erasmus M. C. kwam bleek ik een HB van 12 had, de artsen snapte er niets meer van dus kreeg ik 6 weken lang een aderlating van 500 cc per keer. De ellende was nog niet over want na al de aderlatingen kreeg ik weer een dubbele longembolie. Ik mag van geluk spreken dat ik nog op de aarde mag rond huppelen, en dat doe ik dan ook met volle teugen
Hoi het is al even geleden maar ik heb in 2004 een longembolie gehad. De huisarts vond wel dat mijn voeten wat dikker waren als normaal en dat er wat meer vocht in zat maar niet Te ernstig.
Op een ochtend was ik beneden in de keuken bezig en ben ik gevallen er is mij naderhand verteld dat ik 2 hardstilstanden heb gehad heb de straat goed op zijn kop gezet 2 ambulance’s en de trauma helicopter maar ben uit eindelijk met de ambulance onder begeleiding van politie naar het ziekenhuis gebracht.
Heb daar 3 dagen op de I.C gelegen vechtend voor mijn leven.
En dit allemaal door een longembolie en het slikken van de pil, moest ook gelijk stoppen met de pil.
Het zou fijn zijn als de dokter je dit verteld als je met de Pil begint is toch een reden om die medicijn niet Te lang te slikken lijkt me zo.
Ik draag nu alleen nog steunkousen dus ben er goed vanaf gekomen maar weet maar al te goed dat ik geluk heb gehad.
Ik heb een vraagje, is tromboze erfelijk???
Mijn broer heeft het in een been en ogen kun je dat overgeërfd hebben van een vader???
Ja trombose kan erfelijk zijn .
Ik heb zelf 2 maal een longembolie gehad door een trombose mijn vader heeft ook een trombose been gehad.
Ik heb het laten onderzoeken in het ziekenhuis en mijn zoon ook en die is helaas ook erfelijk belast.
Hi nelleke, heb een vraag. Kan een bloedprop worden verwijderd?
Mijn nonkel was 45 j toen hij longembolie kreeg hij was al paar keer bij de dokter geweest gwn rusten met benen omhoog en vochtafdrijvers alles zou goed komen maar toen hij niet meer liggend kon slapen naar het ziekenhuis geweest hij heeft 2u gevochten maar hij heeft het niet gehaald! ?
vind t best wel eng heb jaren terug int ziekenhuis gelegen ik had alle symtomen van een hersenbloeding tia met de ambu heen gebracht bij dokter vandaan.. heb twee weken int ziekenhuis geleegen ze konden geen bloedprop vinden ma slooten hersingbloeding niet uit allemaal testen gehad uiteindelijk factor 5 leiden heterichigoot uit de test gekomen dat dan wel .. heb 7 jaar aan drie soorten bloedverdunners gezeten en twee maagbeschermers uiteindelijk na een miskraam is dat stopgezet zomaar in1 keer ook geen beschermers meer had en nog steeds erge maagzuur denk van de medicijnen.. ze hebben t nu op migraine gezet zonder hoofdpijn met de zelfde symtomen als met een tia mond scheef spraakgebrek handen en benen t gevoel er langzaam uit ja gezichtsveld enz.. ma dus wel erg vatbaar voor longembolie tromboze en maagbloedings ondanks mn factor 5 leiden .. heb nu wel eens dta ik als ik te lang op bed lig last van mn been een druk en ja pijn in mn been vraag me af zou dat met tromboze te maken hebben ?? ben niet 1 die vlug naar dokter gaat .. heb met mn zwangerschap geen spuit gehad bij de bevalling .. nu weer zwanger 28 week en weer niet ingeplant te gaan spuiten .. zit ook aan de conseptie pil dokter rade me dat wel af en adviseerde me de spiraal aan ma dat lijkt me ook weer niet zo fijn ma goed..
Ik heb een trombose in mijn linkeroog, is er meer kans om nog een tweede te krijgen in beide ogen?
Ik heb sinds 17 maart ook een trombose in mijn linker oog en de arts vertelde dat de kans groot is dat het ook in het andere oog kan gebeuren
Ik ben er onverwachts achtergekomen.dat ik longembolen had.zowel links als rechts.het enige wat in had was kortademigheid.ik ging negen aug.naar de spoed met buikpijn .na een scan van de buik zagen ze iets in de longen.een scan van de longen wees dus uit dat ik longembolen had.gekregen waarschijnlijk door mn ben.ik ben nu nog steeds in de kliniek .was wel even schrikken laar denk dat ik veel geluk heb gehad.ze hebben wel gezien in het bloed dat factor VIII gestoord was.dwz.de bloedklontering is blijkbaar een prblm.en levenslange bloedverdunners nemen.
Ik heb mijn eerste trombose (linkerbeen) op mijn 19e gehad, oorzaak Diane 35 pil. Tweede trombose (linker onderarm) en derde trombose (rechter onderarm) na een operatie. Na onderzoek tijdens de tweede trombose kwam uit factor V leiden en verhoogt factor 8. Je zou dan denken dat een arts zou luisteren naar de alarmbellen van een anesthesist??? Maar helaas de internist vond het niet nodig om voorzorgsmaatregelen te treffen voor de operatie met als gevolg een derde trombose. De vaatchirurg vond na 3 maanden antistolling het niet meer nodig om de bloedverdunners te blijven slikken. Mijn huisarts had andere plannen waar ik het mee eens ben… namelijk gewoon de bloedverdunners blijven slikken om een vierde keer te kunnen voorkomen. Zelfs de geleerden onder ons maken fouten…. alarmbellen negeren ze. Ik ben blij dat ik er op tijd bij ben geweest en 3 keer een trombose vind ik zelf meer dan genoeg. Dat dacht ik na de tweede keer al…..
Ik heb op mijn 35e wat achteraf bleek een trombosebeen gehad. Heb een maand lang pijn gehad. Het zag er niet uit als een trombosebeen en de dokter dacht dat het zweepslag was en ik moest gewoon pijnstillers nemen. Dus een maand lang aan de ibuprofen gezeten. Ben daarna 1 dag heel misselijk geweest en begon het steeds meer benauwder te krijgen. Alles begon te trekken op mijn borst, bij mijn schouders en op mijn borst en rug bij het ademen. Ik had op een gegeven moment echt moeite om in te ademen, kreeg steeds minder zuurstof binnen. Meteen naar het ziekenhuis gegaan en ik bleek dus een dubbele longembolie te hebben. Er waren in bij de longen meerdere vaten die vol zaten met propjes. Heb een week in het ziekenhuis moeten blijven en een half jaar aan de bloedverdunners. Het hele herstel heeft zeker een jaar geduurd, toen was ik weer een beetje de oude. Ik moest idd ook meteen stoppen met de pil en mag niks meer met hormonen. Ik heb echt geluk gehad en de angst zit er nog steeds om het terug te krijgen. Ik heb niet het erfelijkheid gen maar mijn moeder heeft toevallig nu voor de 2e keer een trombosebeen ?
Ik had op mijn 14de een trombose in mijn gehele linker been en kleine bekken.
Waardoor wist niemand en men stond voor een raadsel. Destijds werd het gegooid op de Diane 35 pil die ik nog geen maand slikte tegen enorme buikpijnen en onregelmatige periodes.
Na jaren niet goed kunnen achterhalen en toch verder kijken kwam men er achter dat ik een antifosfolipiden syndroom heb.
Mijn beide benen zijn (onderbenen) verkleurd bruin rood en blinken, een glans erover heen, pijnlijk, maar de pijn is te dragen, ik durf niet goed een arts lastig te vallen , daar ik die al genoeg zie met RA, ACOS (COPD en Astma) Sjörgen, Diabeticus,en nog wat andere kwalen. Wanneer is het tijd om aan de bel te trekken? Links pijn tot in de knie, rechts net onder de knie. Graag advies/raad. Lieve groetjes, Thea.
Gelijk bellen met je arts of ziekenhuis. Ik kom zelf net uit het ziekenhuis,na een tweede keer in een half jaar trombose in het rechterbeen.
Ik ben 27 en ben afgelopen weekend gigantisch geschrokken. Donderdagavond merkte ik ineens dat mijn volledige rechterarm dik was en mijn huid en nagels bijna paars. Ik dacht alleen maar dat ik ze misschien zag vliegen en ben gaan sporten en heb de volgende dag nog de hele dag gewerkt en een uur naar huis gereden. Vrijdagavond vonden mijn ouders dat ik toch maar naar de huisartsenpost moest gaan. Daar werd gedacht aan een trombose arm (5cm verschil in rechter en linker bovenarm). Ben met bloedverdunners naar huis gestuurd om de volgende dag terug te komen voor een echo. Zo gezegd zo gedaan plus nog een foto van m’n longen en hart. Inderdaad dikke trombose in m’n oksel waardoor mijn volledige rechterarm werd afgesloten. Kreeg meteen de optie van de internist om naar het AMC te rijden en daar gezien te worden voor behandeling. Eenmaal daar aangekomen ging het allemaal snel. Voor ik het wist lag ik op de operatie tafel en werd er besloten (na goede uitleg) om een trombectomie te doen met daarna trombolyse. Gelukkig ging het allemaal goed en mocht ik na 12 uur trombolyse en een nacht op de spoedeisende hulp losgekoppeld worden. Blijkbaar val ik binnen een bepaalde doelgroep: vrouw, leeftijd, niet de dunste en slik de pil al langere tijd. Daarnaast heb ik colitus ulcerosa waardoor ik blijkbaar 8x grotere kans heb op trombose (was ik niet van op de hoogte). Vrijdag zal ik een vervolg afspraak hebben waarbij de toekomst besproken gaat worden. Overigens ben ik meteen met de pil gestopt en ga ik opzoek naar een alternatief zonder hormonen.
33 jaar geleden belande ik in het ziekenhuis na een brommer ongeluk. Een gebroken been op 2 plaatsen, bekken verbrijzeld linkerkant van mijn lijf helemaal blauw. Ben toen geopereerd en er is een pen in gezet met 2 schroeven. 8 weken in het ziekenhuis gelegen en in die 8 weken kon en mocht ik niet lopen. Trombose prikken gehad, maar mocht helaas niet helpen. Ondanks die prikken toch trombose gekregen in mijn been.
Kan je vertellen dat het erg pijnlijk was. Ik was toen 18 jaar.