Overslaande hartslag: wanneer naar je huisarts?

Overslaande hartslag: wanneer naar je huisarts?

Een overslaande hartslag; veel mensen hebben hier last van. In veel gevallen is er niets aan de hand, maar er kan ook iets ernstigs aan de hand zijn. Wanneer moet je met een overslaande hartslag naar je huisarts?

Wat is een hartoverslag?

Eigenlijk is een hartoverslag een verkeerde term. Het hart slaat namelijk geen slag over, maar doordat er eerst een hartslag wat vroeger valt daardoor ontstaat er een pauze die langer duurt dan in het normale hartritme. Die lange pauze voelt alsof je hart een slag overslaat, echter het aantal hartslagen per minuut blijven hetzelfde. In die langere pauze heeft je hart langer de tijd om zich te vullen met bloed, waarna je hart deze grotere hoeveelheid bloed met een krachtige slag uitpompt. En dat is de ‘bons’ die je vervolgens kunt voelen. De medische term voor een hartoverslag is een extrasystole.

Symptomen hartoverslag

Naast dat je bij een hartoverslag merkt dat er een langere tijd zit tussen twee hartslagen kun je daarna een dreun of bons voelen. Dit kan gepaard gaan met lichtheid in het hoofd, kortademigheid en een drukkend gevoel op de borst. Wanneer je hier last van hebt dan kunnen hartoverslagen erg beangstigend zijn.

Oorzaken hartoverslag

In veel gevallen hebben hartoverslagen geen duidelijke oorzaak. We weten we dat er bepaalde factoren zijn die een hartoverslag uit kunnen lokken:

  • Sterke emotie;
  • Hormonen (onder andere rondom de overgang);
  • Oververmoeidheid;
  • Hoog stressniveau;
  • Cafeïne;
  • Slaapgebrek;
  • Roken;
  • Alcoholgebruik;
  • Hoge bloeddruk
  • Drugs;
  • Bepaalde medicijnen (onder andere luchtwegverwijders bij astma en hooikoorts medicatie);
  • Zwangerschap;
  • Dehydratie;
  • Hoog cholesterol.

In sommige gevallen is de oorzaak van een overslaand hart een hartritmestoornis of een andere aandoening aan het hart, zoals een probleem aan de hartkleppen.

Wanneer naar je huisarts?

Wanneer je af en toe bemerkt dat je hart overslaat, dan is er meestal niets aan de hand. Eigenlijk hebben we dat allemaal wel eens. Echter, wanneer je veel last hebt van de hartoverslagen of je bemerkt dat ze steeds vaker voorkomen, neem dan contact op met je huisarts. Ook wanneer je bang bent dat er iets mis is, overleg dan even met je huisarts, wellicht kan hij/zij je hartritme controleren.

Wanneer je naast de hartoverslagen ook last hebt van: pijn op de borst, kortademig, benauwd, duizelig zijn of flauwvallen en/of misselijk, zweten of bleek zien neem dan direct contact op met je huisarts.

Behandeling overslaande hartslag

Wanneer een overslaande hartslag niet veroorzaakt wordt door een hartaandoening of een andere onderliggende aandoening, dan is er vaak geen behandeling nodig. Wel kun je zelf aanpassingen in je leefstijl doorvoeren. Denk hierbij aan het sterk verminderen van het consumeren van cafeïne houdende drankjes, stoppen met roken en proberen stress te vermijden.

Wanneer hartfalen of een andere aandoening de oorzaak is van een overslaande hartslag, dan zal deze behandeld worden.

Wanneer je regelmatig last hebt van overslaande hartslagen en ze veel klachten veroorzaken, dan kan je arts medicijnen voorschrijven. Dat kan in eerste instantie een medicijn zijn dat de hartslag en de bloeddruk verlaagt.

 

Bronnen: de Hartstichting, Gezondheid en Wetenschap, Cardiologie Centrum

Delen:  
5 reacties op “Overslaande hartslag: wanneer naar je huisarts?
  1. ik vraag mij af welke spieren in de schouderbladen of schouderkom kunnen er voor zorgen dat je een hartoverslag krijgt als deze spieren getriggerd worden, door middel van bewegen iets te ver uittrekken of er op liggen,
    Misschien hier iemand een idee?

    Geschreven door elisa op
    • Ik had een tijdlang extreem last van overslagen. Toen op advies van een cardioloog magnesium geprobeerd. Dat helpt niet bij iedereen, maar bij mij gelukkig wel. Als ik het een tijd niet slik, komen de klachten ook weer terug.

      Geschreven door MarielleL op
      • Ik ben benieuwd welke magnesium je hiervoor gebruikt.

        Geschreven door EK op
      • Ik gebruik ook magnesium terbestijding van hartritme stoornis, het werkt, zit er al decenias mee.

        Geschreven door car54 op
    • Goedemiddag,
      ik ben massagetherapeut (35 jaar) en heb zelf ook last van hartkloppingen/overslag van mijn hart.
      Ik denk dat de schouderspieren geen wezenlijke invloed hebben op dit verschijnsel.
      Wel is het hart natuurlijk ook grotendeels een spier en bij stress/spanning op spieren kan dit dus ook invloed hebben op de frequentie van hartkloppingen/overslagen. 40 jaar geleden ben ik begonnen met het slikken van extra magnesium. Dat ontkrampt spieren/vermindert spierspanning, dus ook de hartspier. Na het gebruik van magnesium (ongeveer 400 mg. per dag begonnen met 1 gram voor een maand) zo rond mijn 25e werd dit verschijnsel aanzienlijk minder (ben nu 68). Magnesiumcitraat (er zijn meerdere soorten magnesium) is de best opneembare voor het lichaam. Ik gebruik extra magnesium dus al meer dan 40 jaar.
      Sterkte met uw kracht.

      Geschreven door Arthur op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief