Bij een hartinfarct denken we vaak aan pijn in de borstkas. Echter, pijn in de borstkas is lang niet het enige signaal dat er iets mis is met het hart. Wat zijn de minder duidelijke signalen van een hartinfarct?
Wat is een hartinfarct?
Ons hart krijgt vanuit verschillende kanten via de aderen bloed aangevoerd. Op het moment dat de toevoer in een kransslagader stopt, dan kan het hart zijn werk minder goed doen. Het deel achter deze afsluiting sterft af (infarct) en knijpt of helemaal niet meer samen of knijpt niet zo krachtig meer samen. Er ontstaat een litteken.
Hartinfarct: herken de signalen
In de meeste gevallen is het belangrijkste signaal een drukkende, beklemmende pijn midden op de borst. Deze pijn kun je ook iets links in je borstkas voelen. Meestal komt deze pijn als een soort band die om je borst wordt gesnoerd. De pijn straalt ook vaak uit naar de armen, schouderbladen, hals, kaak of naar je maag. Daarbij kun je zweten en misselijk zijn. Belangrijk daarbij is dat deze klachten niet overgaan met pijnstillers.
Minder duidelijke signalen
Naast bovenstaande belangrijke signalen zijn er ook signalen die wellicht niet zo bekend én duidelijk zijn. Deze minder duidelijke signalen komen vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. Vage signalen zijn:
- Kortademigheid;
- Slecht slapen;
- Extreme vermoeidheid;
- Duizeligheid;
- Onrustig gevoel;
- Angstig gevoel;
- Vervelend gevoel in de maag;
- Snelle ademhaling.
Stil infarct
Het kan ook gebeuren dat iemand helemaal geen symptomen heeft. Men komt er pas achter op het moment dat er een hartfilmpje wordt gemaakt. Dit noemen we een stil infarct en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Oorzaken hartinfarct
In de meeste gevallen ontstaat een hartinfarct door het dichtslibben van 1 van de 3 kransslagaders. Kransslagaders kunnen dichtslibben wanneer vetten, kalk en/of klontertjes van bloedplaatjes vast blijven zitten aan de binnenwand van deze aders. Na verloop van tijd worden deze vettige laag hard, waardoor de kransslagader dichtslibt. Dit wordt ook een kransslagadervernauwing genoemd.
Wie loopt méér risico?
In principe kan iedereen een hartinfarct krijgen. Echter, sommige mensen hebben een grotere kans op het krijgen van een hartinfarct.
Beïnvloedbare risicofactoren
- Roken;
- Overgewicht;
- Verhoogd cholesterolgehalte;
- Veel zitten;
- Langdurige stress;
- Verhoogde bloeddruk;
- Gebrek aan lichaamsbeweging;
- Diabetes.
Op het moment dat er meerder risicofactoren tegelijk aanwezig zijn, dan wordt het risico op een hartinfarct groter.
Niet beïnvloedbare risicofactoren
Leeftijd
Naarmate we ouder worden neemt ook de kans op het krijgen van een hartinfarct toe. Zo hebben mannen tussen het 55ste en 65ste levensjaar een grotere kans en vrouwen zijn vaak ouder wanneer ze een eerste infarct krijgen. Vaak is dat na de overgang.
Erfelijke aanleg
Erfelijkheid speelt zeker een rol: in bepaalde families komt een hartinfarct vaker voor dan andere families.
Behandelen hartinfarct
Wanneer er sprake is van een infarct, dan is snel handelen van levensbelang. Bij een hartinfarct krijgt een deel van de hartspier geen zuurstof meer, waardoor hartspiercellen kunnen afsterven. Daarom is het noodzakelijk dat bij een vermoeden direct een ambulance wordt gebeld. Hier worden dan zo snel mogelijk zuurstof en specifieke pijnstillers gegeven. Daarbij wordt ook het hartritme en de bloeddruk gemeten. In afwachting totdat de hulpdiensten aankomen, mag de patiënt geen enkele lichamelijke inspanning meer doen. Bij aankomst in het ziekenhuis zal de hartbewaking de zorg overnemen.
Bronnen: UMCG, Hartstichting en UMC Utrecht
Delen:
gepubliceerd door C. van Etten.