Een ontstoken hartspier, hoe herken je dat?

Een ontstoken hartspier, hoe herken je dat?

Heb jij last van een griep die maar aan blijft houden? Voel je je moe en futloos, of heb je druk op je borst en een onregelmatige hartslag? Dan kan het zijn dat je last hebt van een ontstoken hartspier?

Wat is een ontstoken hartspier?

De medische benaming voor een ontsteking van je hartspier is myocarditis. In ernstige gevallen van myocarditis kan de functie van hartspier aangetast worden.

Je hartspier is verantwoordelijk voor het rondpompen van het bloed door je lichaam. Dit doet je hartspier door samen te trekken en weer te ontspannen. Hierdoor ontstaat de kracht die nodig is om het bloed rond te pompen. Hoe krachtiger de hartspier is, des te minder vaak hij samentrekt en ontspant.

Een enkele keer kan een ontstoken hartspier riskant zijn. Dat is wanneer het hart door de ontsteking ernstig beschadigd raakt. Binnen enkele weken na de koorts kunnen er dan klachten van hartfalen of ritmestoornissen ontstaan. Op het moment dat het hart licht beschadigd is, dan treden deze klachten soms pas veel later op. In sommige gevallen kan een myocarditis leiden tot de chronische hartspierziekte cardiomyopathie.

Oorzaken ontstoken hartspier

In de meeste gevallen is de oorzaak van een ontstoken hartspier een virus. Denk hierbij aan het gewone influenzavirus (griep), maar ook het coxsackievirus, cytomegalovirus (CMV), parvovirus of adenovirus.

Ook een bacterie, waaronder streptokokken en Borrelia (ziekte van Lyme) kunnen een infectie van de hartspier veroorzaken. Ook kan een ontstoken hartspier voorkomen bij reuma en sarcoïdose. Als laatste kan het een gevolg zijn van een medische behandeling zoals bestraling of een overgevoeligheid voor bepaalde geneesmiddelen.

In West-Europa veroorzaken veelal virussen deze aandoening.

Symptomen ontstoken hartspier

De symptomen verschillen van persoon tot persoon. Zo merkt de één niets of bijna niets en de ander heeft klachten van hartfalen en hartritmestoornissen.

In eerste instantie kan iemand last krijgen van symptomen die bij een gewone griep horen. Denk hierbij aan klachten zoals koorts en spierpijn.

Ook wanneer iemand in eerste instantie geen tot weinig klachten heeft, dan kunnen er wanneer deze griepachtige klachten verdwenen zijn andere klachten ontstaan. Denk hierbij aan:

Myocarditis kan ook chronisch verlopen. Iemand heeft dan klachten zoals kortademigheid en vermoeidheid.
Gelukkig ontwikkelt het grootste deel van de mensen met een ontstoken hartspier geen hart-gerelateerde verschijnselen.

Diagnose

Het is niet eenvoudig om de diagnose te stellen. Naast dat men in eerste instantie aan een griep kan denken, kunnen de andere symptomen zoals een drukkend gevoel, pijn op de borst, benauwdheid en zweten op een hartinfarct, pericarditis (vocht in hartzakje), hartfalen of op een scheur in de aorta wijzen.

Om te bepalen of er sprake is van een ontstoken hartspier zal je behandelend arts verschillende onderzoeken uitvoeren. Hij zal starten met een algemeen lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek. Een bloedonderzoek wordt gedaan om te zien of het om een infectie gaat of niet en of er schade aan het hart is ontstaan. Een ECG kan typische afwijkingen aantonen en een MRI of een echografie kan aantonen of er sprake is van een vergroot hart. Verder is het soms nodig om een hartbiopsie (stukje hartspierweefsel) uit te voeren.

Behandeling ontstoken hartspier

Voor welke behandeling gekozen wordt, hangt af van de oorzaak en de ernst. In de meeste gevallen geneest een virusinfectie spontaan. Echter, het is dan wel belangrijk om goed rust te nemen en uit te zieken. Ook zal het advies zijn om de eerste maanden niet te sporten of andere zwaardere lichamelijke activiteiten uit te voeren.
Wanneer de oorzaak een bacteriële infectie is, dan zal er antibiotica worden voorgeschreven, net als medicijnen om hartfalen te bestrijden.

Op het moment dat de myocarditis gepaard gaat met hartritmestoornissen, dan kunnen medicijnen zoals bètablokkers worden voorgeschreven. Als de artsen vaststellen dat deze hartritmestoornissen levensbedreigend zouden kunnen zijn wordt er een ICD geplaatst, een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator.

 

Bronnen: Hartstichting, Maastricht UMC+ en Albert Schweitzer ziekenhuis

Delen:  
14 reacties op “Een ontstoken hartspier, hoe herken je dat?
  1. hartspier ontsteking treedt vaak op na covid-19 vaccinatie bij jonge mannen.

    Geschreven door Jan op
    • Onzin.

      Geschreven door Flin. op
      • Geen onzin. Ik ken verschillende mensen die na covid en hartzakinsteking hebben. Heel belastend.

        Geschreven door Anita op
        • Inderdaad waarbij mezelf. Ik ben zeventig jaar.

          Geschreven door Wilfried op
    • Klopt. Is ook algemeen bekend. Google maar

      Geschreven door Ed op
    • Ook bij mij deze bijwerking na moderna vaccinatie (63).
      Frankrijk doet geen Moderna vaccinaties voor mannen vanwege dit risico.
      Nederland trekt de grens bij 45 jaar. Ben je ouder dan kan je gewoon moderna krijgen…
      Bedankt NL

      Geschreven door Jan op
    • Mijn man heeft het gekregen na de vaccinatie.

      Geschreven door marian op
    • Er zijn weinig vaccinaties zo intens gevolgd en geëvalueerd als covid vaccins (N=miljoenen). Daarbij is wat jij claimt niet geconstateerd.
      Twee mogelijkheden : wat jij noemt komt dit toeval, of veroorzaakt door een andere factor.

      En als leek gaan Google is niet een criterium. Iedere idioot kan wat op internet zetten.

      Geschreven door Joop op
  2. Aan het lijstje oorzaken kan nu ook COVID vaccinatie worden toegevoegd

    Geschreven door Doc david op
    • Onzin

      Geschreven door Flin op
      • Flinn kent maar 1 woord, onzin?. Bijwerking Pfizer inderdaad. Maar niet veel voorkomend

        Geschreven door Meec op
  3. Ik heb een tijdje overslagen gehad, soms had ik die toch wel maar af en toe.

    Ik heb artrose dat is ontsteking van de gewrichten, ik had laatst ook ontstoken bloedvaatjes in de ogen, dat doet erg zeer maar dat is al een aantal jaren geleden.

    Ik had een paar weken (na de injectie tegen corona) de overslagen gedurende 3 weken en waren spontaan over, ik was zelfs naar eerste hulp gegaan waar een vrouwelijke arts heeft gekeken, dingetje op de vinger en luisteren, geen hartfilmpje gehad, waren overslagen kan geen kwaad, raar wel geen hartfilmpje maken is volgens mij niet volgens de regels.

    Toen naar eigen huisarts hetzelfde, kan geen kwaad, en hij heeft ook gezegt dat er geen filmpje nodig is de kans op een hartstilstand is net zo groot als er een vliegtuig neerstort op de praktijk.

    Het is weg gegaan, af en toe nog wel een fladder en of overslaan, maar dat heeft iedereen wel, ik heb vanmorgen eens bloeddruk gemeten, die was 110 boven en 74 onderdruk, bij 54 hartslagen gemeten net na het ontwaken in bed.

    Geschreven door kees op
  4. Ik heb regelmatig drukkende pijn op me borst en dan straalt door naar me linkerarm als ik krijg zweet ik ook heel erg

    Geschreven door Anoniem op
    • Sinds de boosterprik ben ik ben ik steeds geplaagd met ontsteking. Drie weken geleden kon ik niet opstaan door hevige pijn in de rug waarvan ik nu nog steeds last heb. Verleden week ben ik wakker geworden met hevige pijn in de borst en dat duurde vijf dagen en ik dacht dat het met mij gedaan was. Ik heb vier jaar geleden een hartstilstand gehad en het was dezelfde pijn die ik toen voelde. Ik ben niet naar de dokter geweest uit schrik maar ga vandaag want ik wist niet dat een hartontsteking bestond. Ik ben zeventig jaar en ingeent met pfizer.

      Geschreven door Wilfried op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief