Oorzaken van een hoog cholesterol

Een te hoog cholesterolgehalte is ongezond en gevaarlijk. In het dagelijks leven merk je waarschijnlijk niet veel van een hoog cholesterol, maar het kan leiden tot slagaderverkalking en een hoger risico op een hart- of vaatziekte.

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof die je binnenkrijgt via je voeding en die je lichaam zelf kan aanmaken. Ons lichaam heeft cholesterol nodig om cellen, hormonen en gal te maken. Zonder kunnen we dus niet leven, maar een teveel aan cholesterol is ook niet goed. Om de cholesterol te vervoeren door het lichaam heeft het een drager nodig van eiwit, die we lipoproteïnen noemen.

Het meeste cholesterol in het bloed wordt door lichte lipoproteïnen (LDL-moleculen) vervoerd. Dit cholesterol bouwt en herstelt beschadigingen aan onze weefsels. Het LDL-cholesterol kan zich afzetten in de wand van de slagaders. Daarom wordt LDL-cholesterol ook wel het “slechte cholesterol” genoemd. Het andere soort zijn de zware lipoproteïnen (HDL-moleculen), die brengen het cholesterol weer terug naar de lever. Daar wordt het met de gal afgebroken. HDL heet daarom ook wel het “goede” cholesterol.

Onderweg kan de cholesterol zich nestelen in de wanden van slagaders waardoor deze kunnen vernauwen. Dit proces heet slagaderverkalking. Als slagaders vernauwd zijn, ontstaat er een risico op een hart- of vaatziekte.

Meten is weten

Het meeste cholesterol maakt onze lever zelf aan, maar een klein deel wordt bepaald door wat we eten. Vooral het soort vet, blijkt het cholesterolgehalte te beïnvloeden. Maar wanneer is je cholesterol goed en wanneer is het te hoog? Wanneer je een cholesterolgehalte hebt van 5 of lager, dan is je cholesterolgehalte normaal. Tussen de 5 en de 6,5 dan is je cholesterolgehalte licht verhoogd, tussen de 6,5 en de 8 dan is je cholesterolgehalte verhoogd en bij een cholesterolgehalte van 8 of hoger spreekt men van een sterk verhoogd cholesterolgehalte.

Het cholesterolgehalte wordt gemeten door bloedonderzoek. Het cholesterolgehalte schommelt van nature. Een hoge waarde kan gewoon een uitschieter zijn, en dat is ook de reden waarom er altijd meerdere metingen gedaan worden om zo een betrouwbaar beeld te krijgen van het cholesterolgehalte.

Oorzaken van een te hoog cholesterol

Voeding

Verzadigde vetten zijn een belangrijke oorzaak van een hoog cholesterol. Eet daarom verzadigde vetten met mate. Verzadigde vetten zitten onder andere in producten zoals: roomboter, margarine, vet vlees, volle melkproducten, volvette kaas, slagroom, koekjes, chocolade, chips, snacks en taart. Onverzadigde vetten zitten vooral in noten, zaden, vis, olijven, olijfolie, avocado en halvarine. Het is niet goed om helemaal geen vetten meer te eten, ons lichaam heeft namelijk ook vetten nodig.

Overgewicht

Overgewicht is een oorzaak van een verhoogd cholesterol. Bij een stijgende BMI neemt het totale cholesterolgehalte toe, terwijl het HDL-cholesterolgehalte afneemt. Vooral een appelvormig figuur verhoogt het cholesterol. Vet rondom de buik leidt namelijk tot een verhoogde afgifte van cholesterol aan de bloedbaan, en verhoogd bovendien de kans dat de hoeveelheid HDL-cholesterol zal dalen. Lichaamsbeweging heeft een positief effect heeft op het cholesterolgehalte. Naast een verlaging van het cholesterolgehalte zorgt voldoende lichaamsbeweging voor een hoger HDL-cholesterolgehalte.

Roken en alcohol

Roken verandert de samenstelling van het bloed. Het bloed bevat eiwitten om cholesterol aan te voeren en eiwitten om cholesterol af te voeren: LDL-cholesterol en HDL-cholesterol. HDL-cholesterol gaat slagaderziekte tegen, omdat dit eiwit het cholesterolgehalte in het bloed doet dalen. LDL-cholesterol werkt slagaderziekte juist in de hand. Roken beïnvloedt de verhouding van HDL en LDL in het bloed in ongunstige zin. Verder wordt het bloed door roken dikker, waardoor het minder vlot stroomt en sneller stolt. Daardoor ontstaan makkelijker bloedproppen, die een slagader kunnen afsluiten.Alcohol heeft een ongunstig effect op vetstoffen en LDL-cholesterol in het bloed. Het gehalte aan bepaalde vetten (triglyceriden) en LDL-cholesterol kan stijgen. Mensen met een verstoorde vetstofwisseling kunnen daarom beter matig zijn met alcohol.

Diabetes

Bij suikerziekte wordt regelmatig een laag gehalte van het goede HDL-cholesterol geconstateerd. Dit komt door het hoge gehalte aan triglyceriden, waarvoor VLDL-deeltjes worden geproduceerd die cholesterol van het HDL-cholesterol ‘afpakken’ en opnieuw de bloedbaan in brengen.

Traag werkende schildklier

Door onvoldoende productie van het schildklierhormoon, hebben mensen met een traag werkende schildklier een vertraagde vetstofwisseling. Mensen met een vertraagde schildklierwerking hebben ook vaak een te hoog LDL-cholesterol vanwege minder LDL-receptoren op de levercellen en een verminderde afbraak van de cholesterol.

Nierziekte

Een verstoorde balans in het cholesterolgehalte is één van de klinische kenmerken van een nefrotisch syndroom. Een stijging in de productie van lipoproteïnen, en een verminderde afbraak van lipoproteïnen veroorzaakt een te hoog cholesterol.

Leverziekte

Bij ernstige leverziekten kan de regulatie van onder andere de cholesterol verstoord zijn, met een hoog cholesterol als gevolg.

Bepaalde medicijnen

Het gebruik van prednison, oestrogenen, sommige plaspillen of sommige bètablokkers kunnen een hoger cholesterol veroorzaken. Ervan uitgaande dat je dit medicijn nodig hebt, dan kun je dit natuurlijk niet beïnvloeden tenzij er een goed alternatief voorhanden is. Doe dit altijd in overleg met je arts.

Erfelijke factoren

Naast bovenstaande leefstijl gerelateerde oorzaken en ziektes, kunnen ook erfelijke factoren een rol spelen bij het ontstaan van een verhoogd cholesterol. In Nederland heeft ongeveer 1 op de 400 personen aanleg voor een erfelijke vorm van een sterk verhoogd LDL-cholesterolgehalte in het bloed. De meest voorkomende vorm is Familiaire Hypercholesterolemie (FH).

Geslacht

Mannen hebben van nature een iets lager HDL-cholesterol dan vrouwen, verklaring hiervoor is een gebrek aan het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Dit geldt tot de menopauze.

Cholesterol verlagen

Een hoog cholesterol is een risicofactor. Een lager cholesterolgehalte vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Het gebruik van medicijnen is echt niet altijd nodig. Begin met een gezonde leefstijl met gezonde en gevarieerde voeding, voldoende beweging en stop met roken.

 

Bronnen: Hartstichting.nl en cholesterolvoorlichting.nl

Delen:  
19 reacties op “Oorzaken van een hoog cholesterol
  1. Mijn cholesterol was ook te hoog.
    Ik ben in het voorjaar begonnen met Simvastatine.
    En het ging als een tierelier naar beneden.
    Het was mij bekend dat veel mensen last hadden van spierpijn .
    En veel hadden een andere geprobeerd.
    Totdat in Augustus ik de ene na de andere ontstekingen kreeg.
    Ik na een paar ontstekingen accuut ben gestopt met dit medicijn .
    Voordat het medicijn uit mijn lichaam was heb ik verschrikkelijk veel pijn gehad.
    Slik niets meer en probeer veel te bewegen

    Geschreven door kuiper op
  2. Hoe kan het dat het bloed sneller stroomt dan normaal en er toch een verhoogd risico is op hart-en vaatziekten?

    Geschreven door Martin van deursen op
  3. Ik gebruik sinds Maart 2015 Simvastatine 40 mg dossering per-dag heb nergens last van , ook geen bijwerkingen , althans nog niet . Nu is mij vraag of 40 mg dossering per-dag erg hoog is of juist gemiddeld ,of stel dat niet zoveel voor 40 mg per-dag?

    Geschreven door Jorfa op
  4. Dat is een vrij normale en gebruikelijke dosering

    Geschreven door Tandor op
  5. Dit antwoord is voor mij een hele geruststelling.
    Bedankt hier voor.

    Geschreven door Jorfa op
  6. Beste Jorfa,

    Al heb je geen last. Ik zou er toch Co enzym Q10 bij gaan slikken, om spier en gewrichtspijnen etc. te voorkomen, die veroorzaakt worden door de statine. Zelf heb ik meer dan 10 jaar Crestor geslikt, omdat ik tegen geeneen statine kon. En inmiddels slik ik deze ook niet meer, maar neem Rode Rijstcapsules. puur natuur, zonder bijwerkingen en het mocht van de cardioloog. Die had zelf ook een te hoog cholesterolgehalte en slikte geen statine. Dat zegt wel iets, vind je niet? In ieder geval trekt de statine Q10 uit je lichaam, zodat je daar een tekort aan krijgt. De gevolgen daarvan krijg je vaak pas jaren later. In de noordelijke landen krijgen mensen, die zelfs van de arts op recept, maar hier zijn ze nog niet zo ver. Ze spekken hier liever de farmaceutische industrie!!

    Geschreven door Ria op
    • Helemaal eens met Jorfa. Statines zijn slecht, maar worden in America en Europa standaard voorgeschreven. Het beste medicijn is: afvallen en goede voeding. Op internet zijn prima lijstjes te vinden van natuurlijk middelen: zoals walnoten, olijfolie e.d.

      Geschreven door Tonio op
  7. Enkele jaren geleden moest ik van mijn huisarts maar aan gaan denken aan een nieuwe heup , daar het kraanbeen totaal was verdwenen aan de rechterzijde.
    En ook dat bij het opstaan , was ik zo stijf als een plank . Een goede Vriendin van mij (Dierenarts) zei tegen mij , al die dieren met gewrichtspijn geef ik Glucosamine probeer jij ook dat eens , bijna een jaar later was mij pijn in mijn heup en mijn ochtend stijfheid verdwenen en mijn Kraakbeen van mij heup was helemaal aangegroeid door die Glucosamine van de Hema. Was dat allemaal niet gelukt , dan moest naar het Ziekenhuis voor een operatie en 3 Maanden revalideren in een bejaardenhuis De laatste Zucht in Haarlem.
    Ik ben bijna 72 en had nooit meer thuis en blijvend in het bejaarden gezeten en mijn lieve Poezen in de steek moeten laten of nog erger.
    En ik wens U en u allen een heel gezond leven toe hoe oud u ook bent.
    Vriendelijke Groet Jorfa/Haarlem.
    P.s
    Glucosamine , aanmaak voor Kraakbeen.

    Geschreven door Jorfa op
  8. Ik maakte helaas een vergissing , in plaats van Ria heb ik per ongeluk Jorfa neer gezet.
    Sorry Ria,het is niet kwaad bedoelt.

    Geschreven door Jorfa op
  9. deze opvatting blijft hardnekkig bestaan. . ik weet twee dingen. De cosmetica heeft ontdekt wat collageen doet(nl. huidversoepeling) en ook weet ik dat ons lichaam collageen aanmaakt. Maar tussen 25 en 30 jaar stopt dit proces. Gevolg na 30 jaar begint de veroudering. Beschadiging in vnl de kransslagaders. Gevolg cholesterol probeert het te herstellrn. lukt niet, dan verkalking.Ook bij laag cholesterol kan je hart het begeven, zelfs sneller. Dus chol. is niet de oorzaak, maar gevolg van aderbeschadiging. wanneer wordt er een onderzoek naar collageen gestart? ik ben geen wetenschapper, maar wel een logisch denker en mogelijk zie ik het verkeerd, maar laat dan ook de wetenschap eerlijk zijn. De ruimte voor deze berichtjes is te klein om duidelijk te zijn.ik wil ook niet perse gelijk hebben.

    Geschreven door Max de Boo op
  10. Beste Max,

    Ik denk, dat je best eens gelijk kunt hebben. Ik heb n.l. op mijn 44e een hartinfarct gehad en toen zei de cardioloog, dat het proces van dichtslibben al minimaal 20 jaar bezig was. Daarna ben ik een enzympreparaat gaan slikken genaamd : Vasolastica (heette vroeger Vasolastine). Had daar hele goede resultaten mee gezien bij andere mensen, die dichtgeslibte vaten hadden en daardoor 20 jaar of langer bleven leven. Ik slik het inmiddels ook al 20 jaar en voel mij pico bello. En dat zonder statines. Ook enzympreparaten worden heel erg onderschat,terwijl ze de bougies in ons lichaam zijn, hetzelfde wat de bougies in een auto doen. Zonder bougies start je auto niet. (zie patientenvereniging enzymtherapie in Roosendaal)

    Geschreven door Ria op
  11. In 2006 werd de door Commissie Farmaceutische Hulp gesteld dat: “Er zijn geen gegevens waaruit enig positief effect van Vasolastine® blijkt bij aandoeningen zoals atherosclerotische vaatziekten, angina pectoris, hypertensie, primaire fibromyalgie, reumatoïde artritis. De Commissie is dan ook van mening dat behandeling met Vasolastine® niet als rationele farmacotherapie kan worden beschouwd.”[9][10]

    Met ingang van 1 juli 2007 is vasolastine niet meer toegelaten. De fabrikant brengt als vervangend middel het voedingssupplement Vasolastica op de markt waarvan wordt gesteld: “Vasolastica is geconcentreerder dan Vasolastine, en heeft daarom bij oraal gebruik nagenoeg dezelfde werking.”[11] Hoe dat kan is moeilijk te begrijpen aangezien enzymen bij oraal gebruik worden afgebroken en dus hun beoogde werk in de circulatie niet kunnen doen.

    Wkipedia

    Geschreven door Wouter op
  12. Ik ga nu algenolie proberen 100% natuurlijk.

    Geschreven door Angel op
  13. De cholesterol leugen.
    Cholesterol is van levensbelang.
    Er bestaat geen slecht cholesterol.
    De verlaging van het cholesterolgehalte is vaak onnodig en schadelijk.

    Cholesterol alleen heeft geen invloed op het ontstaan van aderverkalking en hartinfarct.
    Het streven naar cholesterolverlaging is voor de farmaceutische industrie, artsen en de margarinefabrikanten een miljarden business geworden, maar volgens de inzichten van prof. Hartenbach en enkele belangrijke wetenschappers volstrekt overbodig, schadelijke vaak zelfs levensgevaarlijk.
    Het medicijn Lipobay heeft met een aantal dodelijke slachtoffers het publiek weliswaar opgeschrikt, maar slechts weinigen weten hoe groot de misleiding door de ‘cholesterolmaffia’ werkelijk is.
    In dit voor het grote publiek geschreven boek veegt prof. Hartenbach de vloer aan met de heersende opvattingen over cholesterolverlaging en benadrukt hij juist de grote betekenis en de positieve invloed cholesterol op onze stofwisseling.
    Hij levert het bewijs dat aderverkalking en hartinfarcten niets met cholesterolniveaus te maken hebben en geeft aan hoe we deze ziekten kunnen voorkomen.

    Prof. Dr. Walter Hartenbach chirurg, jarenlang verbonden aan de universiteitskliniek München, vervolgens hoofd chirurgie van het ziekenhuis te Wiesbaden, kon in tientallen jaren van onderzoek naar stofwisselings-, hart en vaatziekten en kanker geen verband vinden tussen cholesterol en aderverkalking.

    Geschreven door De cholesterol leugen. op
  14. Ik ben een man van tachtig,heb vanaf mijn 30 jaar hoog cholesterol. Heb toen het boek de grote cholesterol leugen van de hartchirurg Hartenbach gelezen en geen statines genomen,met ongenoegen van de huisarts. Helaas ik heb me nu op mijn tachtigste om laten praten door een jonge huisarts en aan de statines gegaan. Ik heb er geen goed gevoel bij, er wordt zo weinig onderzoek naar gedaan en ben toch ongerust hier over. We worden bang gemaakt, maar wat is de werkelijke waarheid, de meningen zijn zo verschillend.

    Geschreven door Maatje op
  15. Ik heb een licht verhoogd cholesterolgehalte, de dokter schreef mij ook staties voor, met
    als gevolg vreselijke spierpijnen over mijn hele lichaam. Welk merk ik ook gebruikte, het
    bleef hetzelfde. Toen ben ik gestopt en rode gist rijst gaan gebruiken.Geen bijwerkingen.
    Ik weet niet hoe het met mijn cholesterolgehalte is, maar ik voel me er prima bij.

    Geschreven door Liza op
  16. De Hongaarse arts dokter Gabor Lenkei heeft ook boeken geschreven over de cholesterol-leugen.
    Alleen transvetten zijn slecht maar ook witte suiker, wat zorgt dat de bloedplaatjes kleverig worden
    waarna slechte vetten de aderen kunnen doen dichtslibben.

    Geschreven door Ina Koning op
  17. Vorig jaar een te hoog cholesterolgehalte.
    Huisarts wilde Statines voorschrijven maar ik besloot het eerst zonder medicatie te laten verlagen en dat is gelukt.
    Ik slik iedere dag na het avondeten twee Omega 3 visolie capsules en let op de koolhydraten in mijn voeding en eet vaak vette vis (makreel, zalm, paling), veel verse groente en iedere dag fruit. Zo heb ik mijn cholesterolgehalte zonder Statines (!) onder de 5 gekregen.

    Geschreven door Christa op
  18. “Een hoog cholesterol is gevaarlijk en ongezond” en “het zorgt voor aderverkalking” is ronduit een leugen. Het is alleen maar reclame voor BigPharma om zichzelf te verrijken door statines te verkopen.

    Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief