Veel mensen hebben last van schimmelnagels. Ondanks dat het niet gevaarlijk is, kan het heel wat ongemakken met zich meebrengen. Dus de vraag is hoe moet je schimmelnagels behandelen?
Wat is een schimmelnagel?
Een schimmelnagel is een nagel die door een schimmelinfectie is aangedaan. Schimmelnagels kennen we ook als kalknagels. De medische benaming is onychomycose. Vaak zie je dat de grote teennagel is aangedaan, maar je kunt ook meerdere schimmelnagels hebben. Een schimmelnagel is namelijk besmettelijk. Ook kunnen je vingernagels zo’n schimmelinfectie oplopen.
Hoe ontstaat een schimmelnagel?
Schimmels zijn overal. Ze zitten zelfs bij iedereen op het lichaam. Vaak is dat geen probleem, aangezien er op onze huid een vetlaagje zit dat ons tegen schimmels beschermt. Echter, wanneer die bescherming minder goed werkt, dan kan de schimmel de huid en nagel binnendringen en daar gaan groeien. We zien dat schimmelinfecties vaak ontstaan in slecht groeiende nagels, in vochtige nagels en in beschadigde nagels. Maar ook mensen met een verminderde weerstand en patiënten met suikerziekte zijn gevoeliger voor het oplopen van een schimmelinfectie. Ook zien we dat de kans op een infectie groter is naarmate we ouder worden. Bij kinderen komt het nog vrij zelden voor, maar van de mensen tussen 40 en 60 jaar lijdt 15 tot 20% aan een schimmelnagel.
Hoe loop je deze schimmel op?
De sporen van schimmels zitten op heel veel plekken in onze omgeving, we kunnen er dus gemakkelijk mee in aanraking komen. Plaatsen waar ze veel voorkomen en waarbij je voeten makkelijk ermee in contact kunnen komen zijn bijvoorbeeld: gemeenschappelijke douches van kleedkamers, zwembaden, sporthallen en sauna’s. Plekken waar veel mensen op hun blote voeten rondlopen en dus gemakkelijk in contact kunnen komen met schimmelsporen. Iemand met een schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.
Hoe ziet een schimmelnagel eruit?
Een kalknagel herken je vaak ten eerste aan de kleur. Vaak is de nagel wat wit of geel verkleurt. Op het moment dat de infectie erger wordt, dan kan de kleur meer richting bruingeel gaan. Qua structuur en vorm zie je dat de nagel verdikt. Dat komt doordat de lengtegroei wordt geremd en daardoor de dikte van de nagel toeneemt. Op een geven moment kan de nagel brokkelig worden en kan in sommige gevallen voor een deel loslaten. Vaak heeft iemand met een kalknagel ook last van een voetschimmel. Dit is dan weer te herkennen aan schilfertjes op de rand van je voet en/of aan kloofjes tussen je tenen.
Behandelen schimmelnagel
Wanneer je geen last hebt van je schimmelnagel en je vindt het cosmetisch niet storend, dan is een behandeling in principe niet nodig. Echter, wanneer er een medische reden voor bestaat, dan is het wel verstandig om over te gaan tot behandeling. Denk hierbij aan suikerziekte, een verminderde afweer of op het moment dat de schimmel wondroos of eczeem veroorzaakt. Ook cosmetische redenen kunnen je doen besluiten om schimmelnagels te behandelen. Aangezien schimmelnagels vaak lastig te behandelen zijn kan het noodzakelijk zijn om zowel inwendige- als uitwendige middelen te gebruiken.
Uitwendige middelen
Er zijn vele vloeistoffen en crèmes in omloop, maar deze hebben vaak niet het gewenste effect. Antischimmel crèmes kunnen wel effectief zijn voor de schimmelinfectie voor de huid, maar omdat ze slecht in de nagel dringen werken ze daar niet goed. Er bestaat tegenwoordig wel een speciale nagellak die je één tot twee keer per week voor een periode van negen tot 12 maanden op je nagels moet doen. Het effect is niet zo goed als dat van de inwendige middelen, maar het is zeker een oplossing voor mensen die geen tabletten mogen of willen innemen.
Inwendige middelen
Er bestaan een aantal antischimmelmedicijnen die je huisarts je voor kan schrijven. Deze medicijnen moet je meestal gedurende een periode van drie maanden slikken. Let er hierbij wel op dat dit sterke medicijnen zijn, die veel bijwerkingen kunnen geven. Laat je daarom goed voorlichten door je huisarts.
Laseren
Bij een laserbehandeling worden de nagels dusdanig verhit dat de schimmel gedood wordt. Alle nagels worden behandeld, ook wanneer er maar één schimmelnagel zichtbaar is. Dat doen ze om besmetting te voorkomen. Vaak zijn er in totaal drie behandelingen nodig, waarbij je vier tot zes weken tussen de eerste en tweede behandeling hebt zitten en twaalf tot zestien weken tussen de tweede en derde behandeling.
Overig
Daarnaast is het belangrijk om ook je schoenen en sokken met een schimmeldodend middel te behandelen, omdat de sporen van de schimmel daarin achterblijven. Ook nadat ze een aantal keren hebt gewassen. Doe je dit niet, dan bestaat de mogelijkheid dat je jezelf opnieuw besmet.
Bronnen: Thuisarts, Huidarts en Huidziekten.nl
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Elke dag azijn op de bewuste schimmelnagel doen. Helpt perfect.
samen met backing soda,.. neutraliseert alles en je nagel gaat ook weer gezonder uitzien, door de backing sode effect
Gewone natuurlijk?
Dit is een prima geneesmiddel. Doe dit al jaren!!
Een paar dagen enkele minuten in de zee met de voeten.
Waar kan ik mijn nagels laten laseren?
voetspecialist of je kan een apparaatje kopen via internet
Helpt een dagelijks azijnbad voor de voeten?
Of geeft dit ook weer andere klachten?
ik adviseer samen met azijn half kopje + 3 eetlepels backing soda en 1.5 liter goed warm water
Vraagje waar kan je je nagels een laserbehandeling laten doen?
Een nagel die op een klein stukje los laat gaat deze weer vast groeien ( de nieuwe nagel)
Waar is dat schimmeldodend middel te verkrijgen en wat is de naam van dit middel?
Goedendag, mogelijk werken de volgende onstandigheden ook mee bij besmetting en herbesmetting.
– besmette kleding meewassen met het wasgoed van de andere gezinsleden.
– de tegenwoordig gewenste lage temperatuurwas. Doordat de temperatuur te laag is om de schimmel te doden.
Bij mij helpt 100% schoonmaakazijn.
Aanbrengen: til je nagel iets op, breng de azijn aan, herhaal dit.
Maak ook de nagelrand schoon en azijn er op.
Binnen EEN WEEK RESULTAAT
Heb je iemand in de buurt van Helmond die daar in gespecialiseerd is? In het laseren bedoel ik. Gr Tom en Liset
Hoi, ik ben met knoflook bezig. Zowel inwendig rauwe knoflook en uitwendig rauwe knoflook en tinctuur. Het duurt wel lang. Maar knapt zichtbaar op.
Goedemorgen,
Er is een middel die op langer termijn wel helpt zonder dat dit schadelijk is voor de gezondheid.
Mycored is er in een crème vorm of in een druppel.