Trillende handen is de meest voorkomende klacht bij Parkinson, maar wanneer je last hebt van trillende handen dan kan dit ook hele andere oorzaken hebben. Wat zijn factoren die trillende handen kunnen veroorzaken?
Symptomen trillende handen
Trillen, beven of tremor zijn herhaalde, kort op elkaar schokkende bewegingen van een deel van je lichaam. Er bestaan twee soorten tremor; te weten: tremor in rust en de actietremor.
Tremor in rust
De naam zegt het al, bij tremor in rust ontstaat het trillen zonder dat je vrijwillig iets beweegt. Zodra je beweegt dan verdwijnt het trillen, maar het kan weer verergeren door stress of angst.
Actietremor
Een actietremor ontstaat alleen bij een beweging of aanspanning van de spieren. Dit kan zich uiten in trillende handen, mond of stem.
Oorzaken van trillende handen
Mogelijke oorzaken van trillende handen zijn:
Essentiële tremor
Een essentiële tremor kan ontstaan door een beschadiging van een groepje hersenkernen die ervoor zorgen dat bewegingen worden vergemakkelijkt en andere juist worden onderdrukt. Een essentiële tremor kan ook ontstaan door een probleem in de doorgave van de neurotransmitters in je hersenen (stofjes die signalen tussen zenuwcellen overbrengen). De oorzaak hiervan is vaak erfelijk bepaald. Vaak merk je hier als eerste iets van wanneer het handschrift onduidelijker wordt. Het trillen zelf kan geen kwaad, maar het kan wel iemand zijn leven ernstig beïnvloeden en leiden tot onzekerheid, schaamte of vermijdend gedrag.
Parkinson
Bij de ziekte van Parkinson gaan de cellen in de hersenen die dopamine aanmaken langzaam kapot. Dopamine zorgt ervoor dat hersencellen signalen aan elkaar kunnen doorgeven en bij een tekort aan dopamine worden die signalen minder goed doorgegeven. Hierdoor kun je problemen met bewegen krijgen, maar je kunt in het begin ook andere klachten ervaren zoals: slechter ruiken, moeite met slapen, moeheid, problemen met de stoelgang en een angstig gevoel. Het trillen van de handen is wanneer je deze niet gebruikt.
Stress
We hebben allemaal last van een fysiologische tremor. Dat is een trilling die vaak niet met het blote oog te zien is, maar onder bepaalde omstandigheden zichtbaar wordt. Dat kan veroorzaakt worden door stress. Andere oorzaken van een fysiologische tremor zijn: vermoeidheid, inspanning of een overmatig gebruik van koffie of nicotine.
Vitamine B12-tekort
Vitamine B12 heeft veel verschillende taken, zo is het nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van ons zenuwstelsel. Bij een tekort aan vitamine B12 kun je dan ook klachten ervaren als: tintelingen, een minder gevoel in de vingers, evenwichtsstoornissen en trillende handen. Een vitamine B12-tekort kan ontstaan door voeding waar te weinig vitamine B12 in zit te nuttigen, te veel alcohol te drinken, chronische ontsteking van je maagslijmvlies, bepaalde darmziektes of het langdurig gebruik van bepaalde medicijnen zoals maagtabletten of middelen tegen diabetes.
Multiple Sclerose
Multiple sclerose is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Het centrale zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg en bij MS zitten er dan op meerdere plaatsten in de hersenen en ruggenmerg littekens. Deze littekens zorgen er voor dat boodschappen vanuit je hersenen niet meer goed doorkomen. Hierdoor kun je last krijgen van trillende handen, maar ook van bijvoorbeeld duizeligheid, spraakproblemen en zwakke of stijve spieren.
Te snel werkende schildklier
Onze schildklier produceert schildklierhormonen. Deze hormonen zijn voor bijna alle cellen, weefsels en organen van belang. Zo spelen ze onder andere een rol bij: je stofwisseling, lichaamstemperatuur, hersenen, zenuwen en spieren. Bij een te snelwerkende schildklier wordt er te veel van dit hormoon aangemaakt waardoor je allerlei klachten kunt krijgen, zoals: hartkloppingen, gewichtsafname, vermoeidheid of juist een onrustig gevoel, oogklachten en trillende handen en/of vingers.
Te lage bloedsuiker
De medische benaming voor een te laag bloedglucosespiegel is hypoglykemie. Je bloedsuikerspiegel is een maat voor de hoeveelheid glucose die in het bloed is opgelost. Wanneer deze spiegel te laag is, dan kun je symptomen krijgen als: humeurwisselingen, zweten, hartkloppingen en beven en trillen. Zo’n te lage bloedsuikerspiegel kan door diabetes komen, maar ook te weinig voedsel, bepaalde medicijnen en zwangerschap kunnen hiervoor zorgen.
Bronnen: Gezondheid en Wetenschap en de Hersenstichting
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Kan het ook zo zijn . dat als je de schouder spieren door beschadiging van gewrichten . Bij iets juist wat kleins . dat hoe meer belasting , vanuit verticaal naar horizontaal , hoe meer de handen wat trillen . Ik heb door twee verschillende ongevallen in de sport . alle twee de schouders behoorlijk stuk . In Nijmegen wilde ze er een stukje van mijn sleutelbeen afhalen . Ik zou altijd pijn houden .