In de zomermaanden staat de verzorging van de voeten bij de meeste mensen ineens hoog op de prioriteitenlijst. En dan zijn hielkloven een veel voorkomend voetprobleem. Dan bedoelen we niet dat het alleen esthetisch een probleem is, want hielkloven kunnen namelijk ook erg pijnlijk zijn. Heb jij last van hielkloven? Zo kom je daarvan af.
Wat zijn hielkloven?
Kloven zijn scheurtjes of barsten in de huid. We zien ze we vaak in de voeten en hielen, maar ze kunnen ook ontstaan in handen. Kloven in de hielen noemen we dus hielkloven. Ondanks dat ze niet gevaarlijk zijn, is het én esthetisch niet mooi en wanneer de kloven erg diep zijn kan het erg veel pijn veroorzaken. Meestal zien we deze kloven ontstaan op plekken waar veel druk op staat, zoals op de hak van de voet of de voorvoet.
Oorzaken hielkloven
Mogelijke oorzaken van kloven zijn:
Droge huid
Het bovenste laagje van onze huid is de hoornlaag. Deze hoornlaag bestaat uit afgestorven huidcellen plus huidvetten. Die huidvetten hebben we nodig om onze huid te beschermen tegen vochtverlies en om schadelijke stoffen van buitenaf te weren. Op het moment dat je te weinig huidvetten hebt, dan kan die huid minder goed vocht vasthouden. Het resultaat is dat je huid uitdroogt en dan kunnen er gemakkelijker kloven ontstaan.
Overmatige druk
Wanneer er sprake is van overmatige druk op je voetzolen, dan kan dit leiden tot kloven onder je voeten en hiel. Overmatige druk kan veroorzaakt worden door: overgewicht, veel staan (denk hierbij aan een staand beroep) en een afwijkende stand van een voet.
Leeftijd
Naarmate we ouder worden, verliest onze huid het vermogen om vocht vast te houden. Het gevolg is een droge huid en dus kans dat er kloven ontstaan.
Weer
Het weer kan een rol spelen. In de winter is de lucht vaak zeer droog, vaak ook onder invloed van de verwarming. Het gevolg hiervan kan zijn dat je huid uitdroogt en dus dat er kloven kunnen ontstaan. Het weer speelt ook in de zomer een rol, omdat in de zomer veel mensen slippers dragen. Bij het lopen op slippers steekt de hiel vaak over de rand van de slipper en wordt het bij het lopen zwaar belast. De drukverdeling in platte slippers zorgt vervolgens voor overmatige druk aan de zijkanten van je hielen. Je huid beschermt zichzelf dan door het vormen van eelt en in eelt ontstaan kloven makkelijker.
Diabetes
Door diabetes kunnen er bloedvaten en zenuwen in de voeten beschadigd raken. Hierdoor stroomt er minder bloed naar de voeten, waardoor er een grotere kans is op het ontwikkelen van hielkloven.
Knellende schoenen
Wanneer schoenen niet goed passen, te groot of te krap, dan ontstaat er extra wrijving of druk. Dit werkt het ontstaan van hielkloven in de hand.
Huidaandoening
Mensen met een huidaandoening zoals eczeem of psoriasis krijgen eerder kloven, omdat zij vaak sneller een droge huid hebben.
Hielkloven: zo kom je daarvan af
Wanneer je last hebt van hielkloven dat is het verstandig om ze goed te verzorgen. Het behandelen van hielkloven bestaat uit dat je begint met je voeten dagelijks in een badje met warm water ongeveer 10 minuten te laten weken. De eeltlaag zuigt dan een deel van het water op en wordt zachter. Dep vervolgens wel goed je voeten droog.
Daarna kun je met een puimsteen of een speciaal eeltvijltje voorzichtig een deel van de oppervlakkige eeltlaag verwijderen. Het is belangrijk dat je dit voorzichtig doet en niet te veel druk uitoefent, anders zorgt deze wrijving voor het stimuleren van de huidcellen tot extra celdeling en dus extra eeltlagen!
De volgende stap is dat je je voeten schoon spoelt, droog dept en insmeert met een goede vette zalf. Trek daarna schone (oude) katoenen sokken aan. Wanneer de kloven ernstig zijn, dan kun je na de zalf plastic huishoudfolie om je voeten wikkelen, zodat de zalf extra goed kan intrekken.
Eventueel kun je voor overdag speciale hielpleisters op de aangedane plekken plakken. Zo’n hielpleister vermindert de wrijving, voorkomt dat pluisjes van de sokken in de kloofjes gaan zitten en voorkomen een verdere uitdroging van de eeltlaag. Deze hielpleisters zijn gewoon verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.
Wanneer de kloven erg pijnlijk zijn, bloeden of geïnfecteerd raken, dan is het verstandig dat je een afspraak maakt met je huisarts of een dermatoloog.
Bronnen: Huidinfo en Apotheek Vogels
Tags: Hielkloven, Kloven
Delen:
gepubliceerd door C. van Etten.