Afrikaanse bobotie maak je binnen een handomdraai zelf! Het is niet moeilijk, je hebt er alleen een beetje tijd voor nodig. Deze versie is lekker met komkommersalade en rijst.
Ingrediënten
- 1 (oude) bruine boterham
- ½ citroen
- 1 eetlepel rozijnen
- 2 uien
- 1 teentje knoflook
- 1 appel
- 1 eetlepel olie
- ½-1 eetlepel kerriepoeder
- 1 eetlepel abrikozenjam zonder suiker
- 150 gram rundergehakt
- 1 ei
- 2 laurierblaadjes
- 150 gram zilvervliesrijst
- 1 kleine komkommer
- 4 takjes peterselie
Materialen
ovenschaal 1 liter inhoud
Bereiding
- Warm de oven voor op 175 °C
- Snijd het brood in stukjes en giet er een lepel water over.
- Boen de citroen goed schoon en rasp wat van de schil. Pers de halve citroen uit.
- Was de rozijnen.
- Pel de uien en de knoflook en snijd het klein.
- Schil de appel en snijd hem in blokjes.
- Fruit de ui, de knoflook en de kerrie zacht in de olie.
- Doe het geweekte brood, de appel, de rozijnen, wat geraspte citroenschil, 2 theelepels citroensap en de jam door het uienmengsel.
- Neem de pan van het vuur. Meng er het gehakt door en maak het op smaak met peper.
- Doe de massa in de ovenschaaltje en strijk de bovenkant glad.
- Klop het ei met 1 eetlepel water los en schenk dit over het gehakt. Leg de laurierblaadjes erop.
- Bak de bobotie in het midden van de hete oven in 25 minuten gaar.
- Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Was de komkommer en schaaf of snijd hem in plakken. Maak er met wat citroensap, peterselie en peper een salade van.
- Geef de komkommer en de rijst bij de bobotie.
Bron: voedingscentrum.nl
Delen: