Zwaarder worden als je ouder wordt; hoe komt dat?

Zwaarder worden als je ouder wordt; hoe komt dat?

Naarmate we ouder worden, zien we ons lichaam veranderen. Het meest opvallende is misschien onze huid, die minder elastisch wordt. Maar met het ouder worden lijken we ook zwaarder te worden. Hoe komt het dat je gemakkelijk te zwaar wordt met het stijgen van de leeftijd? En wat kun je hier aan doen?

Stofwisseling

De stofwisseling is een belangrijke factor voor je lichaamsgewicht. Hoe sneller je stofwisseling, des te sneller je calorieën verbrandt en gemakkelijker op gewicht blijft.

Er zijn een aantal factoren die je stofwisseling bepalen. Denk hierbij aan je:

  • Ruststofwisseling
    Lengte, gewicht, leeftijd, geslacht en lichaamssamenstelling. Deze factoren tezamen vormen je ruststofwisseling. Dit is voor ongeveer 60% van je dagelijks verbrande calorieën verantwoordelijk.
  • Fysieke activiteiten
    Een andere factor die een grote rol speelt in je stofwisseling zijn fysieke activiteiten. Hoeveel lichaamsbeweging krijg je op een dag.
  • Thermogenese
    De derde grote bepalende factor is thermogenese. Dit is de energie die het lichaam verbruikt bij het verteren van voedsel. Dit proces beslaat ongeveer 10% van je dagelijkse energieverbruik.

Waarom word je zwaarder als je ouder wordt?

Helaas wordt je stofwisseling langzamer naarmate je ouder wordt en een trage stofwisseling zorgt ervoor dat er minder calorieën worden verbrand en dus worden opgeslagen in de vorm van vetten.

De belangrijkste oorzaken hiervan zijn:

Minder spiermassa

Ongeveer vanaf je 50ste verlies je spiermassa. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat mensen minder actief zijn naar mate ze ouder worden. Daarnaast zijn er leeftijdsgebonden lichamelijke veranderingen. Denk hierbij aan een dalende hormoonproductie die ook zorgt voor een afname van je spiermassa. Omdat spieren ook in rust energie verbruiken, zal vooral je ruststofwisseling dalen bij een afname van spiermassa. Daarvoor in de plaats komt vetweefsel.

Minder efficiënt wordende stofwisseling

Met het ouder worden is het lichaam minder in staat om vet te verbranden. Het gevolg is een opstapeling van vet, wat weer een toename in gewicht betekent.

Stofwisseling versnellen

Naarmate we ouder worden moeten we dus meer en meer doen om niet zwaarder te worden. Maar het is geen gelopen race. Je kunt hier wel degelijk iets aan doen. Je hebt namelijk invloed op het behoud van spiermassa en op de hoeveelheid fysieke activiteit die je uitvoert. Dus hoe kun je je stofwisseling versnellen?

Krachttraining

Spieren hebben veel energie nodig. Door krachttraining werk je aan je spiermassa, waardoor je direct werkt aan het versnellen van je stofwisseling. Tussen de 2 en 3 krachttrainingen per week voor alle grote spiergroepen is voldoende.

Bewegen

Naast krachttraining is het ook belangrijk om zoveel mogelijk te bewegen. Denk hierbij aan fietsen en wandelen, maar ook aan activiteiten zoals stofzuigen, tuinieren en koken.

Voldoende eiwitten

Eiwitten vormen de bouwstenen van onze spieren. Eiwitten in combinatie met bewegen zorgen voor het signaal aan ons lichaam dat er nieuw spiereiwit aangemaakt moet worden. Naarmate we ouder worden, wordt het lichaam minder gevoelig voor de stimulerende werking van eiwitten. Daarom zul je dus met de jaren meer eiwitten tot je moeten nemen om je lichaam toch van voldoende bouwstoffen te kunnen voldoen. Daarnaast zorgt eiwitrijke voeding voor een hogere thermogenese. Dat is dus de energie-verbranding die ontstaat bij het eten van voeding.

Voldoende gezond eten

Dit klinkt tegenstrijdig. Met het ouder worden kun je last krijgen van een verminderde eetlust. Wanneer je te weinig eet, dan is er sprake van een te lage calorie-inname. Een te lage calorie-inname kan leiden tot een vertraging van je stofwisseling.

 

Bronnen: Maastricht UMC+ en Gezondidee

 

Delen:  
3 reacties op “Zwaarder worden als je ouder wordt; hoe komt dat?
  1. Volkomen mee eens met de voorgaande stellingen, ik doe 3x per week krachttraining, ik word deze maand 57, belangrijk, evenals gezonde voeding, niet roken, lekker fietsen, naar buiten dus, je mag best wel is wat vets eten, maar met mate, en meer eiwitten tot je nemen. Ik heb er echt baat bij, ook vanwege sporen van een verdikte hartspier en erfelijk verhoogde bloeddruk, ik moet dus ook naast de lage dosis medicatie er zelf genoeg aan doen, en dat werkt echt. De cardioloog was tevreden en moet zo doorgaan.

    Geschreven door Bruno op
  2. Met zwaarder bedoel ik eigelijk moeilijk opstaan en keren in bed.

    Geschreven door Anoniem op
    • Ik ben een vrouw van 78 jaar en heb jaren gejogd (11 marathons gelopen) maar sedert ik eerst een nieuwe heup en 2 jaar geleden een nieuwe linkerheup is mijn sporten veel vermiderd; doch fiets ik nog iedere dag (elektrisch 10 km ) en doe ik 15 minuten mijn turnoefeningen. Ik eet praktisch GEEN vlees (uitgenomen kip en wat gekookte hesp). Ik ben 1m62 en weeg 53 kg, dus ik denk een goed gewicht, doch heb ik last van een dikke maag; heb 17 jaar geleden een dikkedarm operatie gehad (40 cm dikke darm verloren) daarom heb ik een veelvuldige stoelgang. Ik volg ook 1 uur in de week aerobic. Mijn voeding bestaat uit veel groenten, fruit en vis. Ik zou toch nog een beetje willen vermageren. Wat raden jullie me aan. Dank voor een antwoord

      Geschreven door De Mol Micheline op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief