Veel mensen worden blij van de zomer. Ze leven op bij het zien en voelen van de zon. Maar dat geldt niet voor iedereen. Het blijkt dat ongeveer één op de duizend mensen in de zomer een depressie heeft. Daarnaast heeft ongeveer één op de driehonderd mensen een jaarlijkse zomerdip. Wat is een zomerdepressie en wat kun je er aan doen?
Wat is een zomerdepressie?
Een zomerdepressie is een seizoensgebonden depressie. Dat betekent dat de somberheid steeds in hetzelfde jaargetijde terugkomt. Het blijkt dat vooral vrouwen last kunnen hebben van een zomerdepressie. De benaming doet denken dat de depressie enkel in de zomer voor kan komen, echter het kan ook al in de lente beginnen, als het dan al warm weer is.
Symptomen van een zomerdepressie
Om te kunnen spreken van een seizoensgebonden depressie, moeten de symptomen minstens 2 jaar achter elkaar in hetzelfde seizoen bestaan. Vervolgens geldt dat de symptomen ieder jaar minstens 2 weken aanhouden. Wat kunnen symptomen zijn:
- Somberheid.
- Neerslachtigheid.
- Last van het licht.
- Stemmingsklachten.
- Gevoel van leegte.
- Stress.
- Slapeloosheid.
- Gebrek aan eetlust.
- Neiging hebben jezelf terug te trekken.
Oorzaken zomerdepressie
Een zomerdepressie kan meerdere oorzaken hebben:
Te veel licht
Het blijkt dat het lichaam ontregelt kan raken door te veel licht. Doordat het ’s avonds lang licht is en ’s morgens weer vroeg licht wordt, kan het dag-nachtritme ontregeld worden. Door het te veel aan licht maakt het lichaam minder melatonine. Melatonine is een hormoon dat ’s nachts wordt aangemaakt. Deze ontregeling kan van invloed zijn op je slaap en op je stemming. Een sombere stemming en veel of juist erg weinig slapen zijn bekende symptomen van een depressie.
Te weinig licht
Dit klinkt nu wellicht tegenstrijdig, maar mensen die bijvoorbeeld omdat ze niet van de hitte houden, de hele dag binnen zitten met de gordijnen dicht met de airco aan kunnen te weinig licht zien. Deze mensen kunnen dan last hebben van een tekort aan licht. Er is ook een groep die kampt met een lichtallergie. Hierbij reageert de huid overgevoelig op een normale blootstelling aan zonlicht of andere lichtbronnen, zoals de zonnebank. Er ontstaan bultjes, blaasjes, huidschilfers, roodheid en/of zwelling op de huid die aan het licht is blootgesteld.
Te weinig slaap
Een gevolg van te veel licht, kan te weinig slaap zijn. Te weinig slapen is voor niemand goed. Te weinig slaap verandert het serotoninesysteem in de hersenen. Te weinig serotonine, een boodschap-stofje in de hersenen, wordt ook wel in verband gebracht met depressie en stress.
Sociale omgeving
Ook iemands sociale omgeving kan een oorzaak zijn. Mensen die weinig sociale contacten hebben en zich eenzaam voelen, worden in de zomer vaak extra geconfronteerd met dit gemis, omdat iedereen actiever en blijer lijkt te worden, behalve zij. Dit gaat vaak op voor eenzame ouderen, wanneer de kinderen op vakantie gaan en zij alleen achter blijven.
Problemen met zelfbeeld
Hoe je over jezelf denkt, wat je zelfbeeld is, kan van invloed zijn. Wanneer je een negatief lichaamsbeeld hebt, dan is de zomer misschien lastiger dan de winter. Omdat er in de zomer over het algemeen kleding wordt gedragen die meer van het lichaam laat zien. Deze onzekerheid over je lichaam wordt hierdoor dan nog eens versterkt. Wat er dan weer voor kan zorgen dat je liever binnen blijft en dus passiever wordt. Uiteindelijk kan dat weer een negatief effect op je stemming hebben.
Overig
Het al dan niet schijnen van de zon is meestal niet de enige factor die een rol speelt bij het ontstaan van een zomerdepressie. Het is bekend dat zaken als erfelijke aanleg, negatief denken, eenzaamheid en een slechte gezondheid de kans op depressies vergroten.
Wat kun je aan een zomerdepressie doen?
We voelen ons allemaal wel eens somber en in sommige gevallen verdwijnen deze sombere gevoelens vanzelf. Echter, als ze langer dan twee weken duren, dan kun je beter niet meer afwachten. Neem je klachten serieus. Je kunt op verschillende manieren zelf iets aan je depressieve gevoelens doen, maar het begint ermee dat je toegeeft dat je meer dan gewoon somber bent. Een depressie is niet iets om je voor te schamen. Zoek iemand om erover te praten. Dat kan een vriend, vriendin of familielid zijn, maar ook je huisarts.
Tips:
- Neem je sombere gevoelens serieus en denk niet dat een langdurige depressie vanzelf verdwijnt.
- Zorg voor regelmaat in je leven. Denk hierbij aan: op tijd opstaan, drie keer per dag een maaltijd en op tijd naar bed gaan.
- Ga iedere dag in de ochtend even naar buiten. Zoek het daglicht op. Dit helpt om je slaap-waakritme te handhaven.
- Ga iedere dag een stukje fietsen of wandelen. Bewegen helpt tegen depressieve gevoelens.
- Heb je last van te veel licht in de slaapkamer? Hang dan verduisterende gordijnen op, zodat je beter slaapt.
- Blijf mensen wel ontmoeten, ook wanneer je er geen zin in hebt. Overdrijf het niet door naar situaties te gaan waar je verplicht vrolijk moet zijn.
- Vraag je af of je zelf oorzaken ziet voor jouw somberheid. Bent je een dierbaar iemand verloren? Heb je iets erg naars meegemaakt? Als dat zo is, accepteer dan dat je hierover verdrietig bent.
Wil jij graag je ervaringen delen en/of meepraten over het onderwerp depressie? Dan kan dat op dit forumonderwerp Psychiatrie.
Bronnen: webmd.com, benuapotheek.nl en mindblue.nl
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)
Hi,
“Zorg voor regelmaat in je leven. Denk hierbij aan: op tijd opstaan, drie keer per dag een en op tijd naar bed gaan.” Het woordje is uit de zin wat gaat over drie keer per dag. Ik neem aan dat we niet drie keer per dag naar bed moeten gaan, haha.
Mvg,
hi
Dat gaat niet om drie keer naar bed te gaan he ! Maar drie keer per dag een maaltijd eten bedoelen ze ermee .
Ik maak het ook mee , omdat ik alleen terug woon en dierbare mensen al moeten afgeven heb weet wat het is ,
om je zo te voelen , Ik denk dat ikzelf soms nu alleen wil zijn en dat ze mij gerust moeten laten en ween heel veel ,
de laatste dagen weer ! En kan er momenteel niks meer bij aannemen dat mensen mij opbellen over dit zo en dat …
Kan het niet verdragen en ben soms dagen ook heel moe en slaap niet goed , plus zo met deze warmte vlug mottig zijn , amai kan er echt niet tegen , eet wel er tegen in , en toch na een paar uurs me zo slecht voelen .
Mvg
Niet het woordje is verdwenen maar de letter -t- wel?
Ik HAAT de zomer! Mijn lichaam is dan helemaal van slag. Slaap bijna niet meer. Last van mijn maag en darmen en vaak hoofdpijn van te veel licht.
Nee, jij haat jezelf. Doe er wat aan….
@Mar, denk deels door de zomertijd, waardoor je biologische klok van slag raakt en je klachten kan ervaren. Het beste dan zorgen voor weinig kunstlicht in de avond. Zorgen voor de juiste voedingsstoffen kan je lichaam ook helpen.
Ik genoot vroeger van de zomer. Maar nu ik eenzaam ben en in de overgang vind ik het een hel. Alles boven de 18 graden vind ik bloedwarm en ik zweet me te pleuris. Ik zit maar in mijn eentje in huis te koekeloeren. Ik zie buiten iedereen blij zijn en leuk met elkaar dingen doen. Dat is zo confronterend. Als ik toch naar buiten moet dan is de confrontatie nog groter. En ik voel me al gauw beroert door de warmte.
Ik zeg altijd dat ik in de zomer depressief ben en nu lees ik dat dit ook bestaat.
Vind het dan ook veel erger dat ik ouder wordt en niet meer kan genieten van de zomer. Huil ook veel meer, sluit mij ook op met twee ventilators. Heb wel kinderen die zich om mij bekommeren maar vind dat ze lekker hun eigen gang moeten gaan.
Maar ja er zijn wel ergere dingen, dit gaat weer over en ik kijk uit naar wat kouder weer.
Je wilt niet genieten de zomer, leef en geniet nu je nog kan. Zovelen zouden willen genieten en kunnen niet meer. Herpakken he.
Ik kan niet zweten en kan daarom slecht tegen temperaturen boven de 25 graden. Als het warmer zit ik gevangen in mijn huis. Ik heb overal ventilatoren aan staan en ga daar regelmatig voor zitten. De supermarkt brengt ook verkoeling. Dus ja, de zomertijd is voor mij niet altijd een leuke periode, maar ik word er gelukkig niet depressief van, maar ik verveel me wel regelmatig.
@Catharina, teveel of te weinig zweten kan te maken hebben met tekorten, zoals vitamine D. Een orthomoleculair therapeut zou het je kunnen helpen uitzoeken.
Ik ben ook niet van de hitte. Tot 25 graden gaat het nog, maar erboven haat ik. Vooral als het een hittegolf betreft en in huis het ook steeds warmer wordt.
Nou met een hittegolf heb ik geen zin om ook maar iets te doen en dat vind ik helemaal niet erg. Ga af en toe rustig op bed liggen dan en heb ook geen zin in kletsen, want daar krijg je het ook warm van. Ik ben 65 jaar en verder supergezond. Ik eet altijd maar 2 keer per dag. Gewoon lekker een boek gaan lezen., Is daar een mooie tijd voor als er een hittegolf is. Wandelen vind ik in de herfst en winter vele malen prettiger. Kun je lekker op kleden. Met hitte onmogelijk.
Schande,dat zelfbeklag ,mensen die blind zijn of bedlegerig……..die mogen klagen.
Zo kunnen alleen mensen praten die geen last van de zon hebben.
Hey
Vroeger hield ik van de zon, hoe warmer hoe beter. Nu kan ik ik er niet goed meer tegen, zeker bij te warm en heb een dierbaar iemand verloren.