Ketogeen dieet; de voor- en de nadelen

Ketogeen dieet; de voor- en de nadelen

Het ketogeen dieet is een bijzonder populair dieet. Sommige noemen het een wonderdieet en dat is niet alleen bij mensen die af willen vallen. Want ook onder mensen met epilepsie, diabetes type 2, obesitas en kanker is dit dieet populair. Wat is het ketogeen dieet en wat zijn de voor- en de nadelen?

Wat is een ketogeen dieet?

Een ketogeen dieet is een dieet waarbij je heel weinig koolhydraten, weinig eiwitten en veel vetten eet. Hierdoor krijgen drie stoffen in het bloed een bepaalde waarde. Het gaat om de stoffen: aceton, beta-hydroxyboterzuur en acetoazijnzuur. Die stoffen worden ketonen genoemd en ontstaan als het lichaam overgaat op vetverbranding. We noemen dit proces ook wel ketose: vetzuren vormen nu de energiemotor in plaats van glucose.

Het ketogeen dieet baseert zich niet op verzadigde vetzuren, maar wel op gezonde, goede vetten. De ideale verhouding van het ketogeen dieet is 65 tot 90% vetten, 5 à 20% koolhydraten en 6 à 10% eiwitten.

Wat zijn de voordelen?

De basis van het ketogeen dieet komt vanuit het vasten. Rond 1920 schreven een aantal Amerikaanse artsen het dieet voor aan mensen met epilepsie. Waarom is (nog) onduidelijk, maar het dieet leidt bij 2 op de 3 kinderen met epilepsie tot een vermindering van de aanvallen van tussen de 50 en 90%.
Maar ook zonder dat je last hebt van epilepsie kun je voordeel hebben van het ketogeen dieet.

Helpt bij het afbreken van vet

Hoewel je dieet voor minimaal 65% uit vet bestaat, is dit juist de reden dat het lichaam overgaat tot het verbranden van vet. Doordat je bij dit dieet vet gebruikt als de belangrijkste brandstof, zal het lichaam je eigen lichaamsvet sneller als brandstofvoorraad aanspreken. Hierdoor is er minder vetopbouw en meer vetafbraak.

Minder eetlust

Eiwitten en vetten zorgen voor een langer verzadigd gevoel. Ze verteren langzamer en voorkomen dat het hongerhormoon ghreline wordt aangemaakt. Daarnaast blijkt een hoge concentratie van ketonen in het bloed de eetlust te remmen.

Een betere cholesterolspiegel

Vetten hebben geen goede naam, maar ons lichaam heeft vetten nodig om gezond te blijven. Dan gaat het wel over meervoudig en enkelvoudig onverzadigde vetzuren en met mate over verzadigde vetten. Het ketogeen dieet is hoog in onverzadigde vetzuren en dat draagt bij aan een gezond cholesterol. Ze zorgen voor een verhoging van het HDL-cholesterol (het goede cholesterol) en een verlaging van het LDL-cholesterol (het slechte cholesterol).

Meer energie

Het eten van koolhydraten en snelle suikers kunnen schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaken. Hierdoor ervaar je in dip in je energielevel. Het eten van vetten en eiwitten houdt je bloedsuikerspiegel in balans. Het gevolg kan dan zijn dat je voelt dat je meer energie hebt.

Wat zijn de nadelen?

Wanneer je naar de voordelen kijkt, dan lijkt het inderdaad een wonderdieet. Maar let wel, want dit dieet heeft verschillende nadelen.

Je krijgt te weinig vezels binnen

Doordat de nadruk bij dit dieet ligt op vlees, vis, eieren en zuivel mis je voldoende vezels. Vezels spelen een belangrijke rol in ons lichaam. Zo hebben ze onder andere een gunstige werking op de stoelgang en op het slechte cholesterol in je bloed. Als je merkt dat je te weinig vezels binnenkrijgt, dan moet je ervoor zorgen dat je supplement inneemt om zo te zorgen dat je geen grote tekorten opbouwt.

Tekort aan voedingsstoffen

Het dieet maakt dat je naast koolhydraten ook weinig groente en fruit eet. Deze leveren normaal gesproken een belangrijk deel van je vitamines, mineralen en antioxidanten. Deze eenzijdigheid zorgt op de lange termijn voor tekorten en dat tekort moet worden aangevuld met voedingssupplementen.

Moeilijk vol te houden

Voor de meeste mensen is het volgen van dit dieet een grote verandering. Je moet er niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk aan wennen. In de praktijk blijkt het dat veel mensen het op de lange duur het moeilijk vinden om dit dieet vol te houden. In veel gevallen betekent het dat je anders eet dan de anderen. Daarnaast vergt het meer planning en een sterke wilskracht om het te blijven doen. Op het moment dat je effect ziet en dat je baat hebt bij het dieet, dan is het misschien minder moeilijk om het vol te blijven houden.

Minder geschikt voor sporters

Wanneer je fanatiek sport, dan is dit geen geschikt dieet om te volgen. Als krachtsporter en duursporter heb je meer koolhydraten nodig, dan het ketogeen dieet levert. Je verbruikt als sporter relatief veel energie, en vetten en eiwitten kunnen dat in dit geval niet leveren.

Je lichaam moet wennen

Omdat ons lichaam niet gewend is aan het primaire gebruik van vetten als energiebron, zal iemand zich in het begin echt niet lekker voelen. Je kunt je dan moe voelen, hoofdpijn krijgen, misselijk zijn, suf zijn of spierkrampen hebben. Dit wordt de ketogene griep genoemd. Na een tijdje gaat dit wel vanzelf over.

Conclusie

Wil je een paar kilo afvallen en ben je geen fanatieke sporter, dan kun je een tijdje het ketogeen dieet volgen om gewichtsverlies te bewerkstellingen. Wanneer je dit dieet gaat volgen, dan raden wij het wel af om het dieet langere tijd te volgen. Dit omdat je anders te veel tekorten opbouwt. Daarnaast is er meer onderzoek nodig om de lange¬termijneffecten beter te leren kennen. Deze zijn vandaag de dag nog niet bekend. Wanneer je van het ketogeen dieet weer overstapt op een voedingspatroon dat hoger is in koolhydraten, dan moet dat wel geleidelijk aan te gebeuren.

 

Bronnen: umcutrecht.nl, verantwoord-afvallen.nl en medischeinformatie.be

 

Delen:  
11 reacties op “Ketogeen dieet; de voor- en de nadelen
  1. Dan is het bijzonder, dat mensen, die deze leefstijl gebruiken, die tekorten niet blijken te hebben.
    Maar ik weet dat zelfs als duizenden dat hebben, dit niet geldt als wetenschappelijk bewijs

    Geschreven door Jemina op
  2. Dit dieet mag ook zeker alleen maar bij gezonde mensen?

    Geschreven door Betty Otterspeer En op
  3. Sorry ,maar geen groenten ,geen fruit,geen vezels ,maar wel overal een suplement voor???
    En dit moet gezond zijn ??
    No Way.

    Geschreven door Anoniem op
    • Waar lees jij geen groenten geen fruit? Ik eet per dag vaak 600 gram groenten kom jij daar aan?

      Geschreven door Marijke op
  4. Je krijgt niet minder vezels binnen als je je aan het dieet houdt. Je haalt je vezels uit meer groenten. En natuurlijk mag je wel fruit maar voornamelijk rood fruit. Je krijgt geen tekorten maar je moet je eetpatroon goed omgooien en echt anders gaan eten. Mensen met minder energie, suikerziekte, hoge bloeddruk, overgewicht enz. Gaan zich hier echt beter door voelen.

    Geschreven door Thea op
  5. Je eet juist meer groente en daar haal je dus ook voldoende vezels uit en ook steeds meer topsporters leven ketogeen met hele goede resultaten,heel vreemd deze ”nadelen” die hier genoemd worden terwijl mijn huisarts,dvp,en dietiste allemaal mij hebben gewezen op de ketogene levensstijl die je dus absoluut je leven lang vol kunt houden mits je het natuurlijk wel goed doet en j er eerst goed in verdiept,ik was na 3 mnd medicatie vrij van mijn diabetes 2 en nu na 3 jaar nog steeds prachtige waardes en ook nog nergens een tekort aan ( laat mezelf elke 3 mnd op alles controleren )

    Geschreven door yvonne op
    • Er zijn genoeg volkeren die alleen vlees en vis eten. Ik heb dat dieet jaren geleden gedaan en ben toen 30 kg. afgevallen . Probleemloos. Ik had geen diabetes meer.. heerlijk.
      Daarna lette ik alleen nog op de koolhydraten en dat ging prima.
      Inmiddels ben ik ernstig ziek en door de hoge dosis Prednisolon een opgeblazen Michellinvrouw. Vréselijk! Hier helpt helaas geen dieet.

      Geschreven door Lotte op
  6. Ik heb een zeer positieve ervaring met dit dieet, waarin veel groene groente gegeten wordt (alles wat boven de grond groeit). Daarom begrijp ik de besproken nadelen niet!
    Ik weet dat het in eerste instantie wennen is om zo te eten, maar dat gaat voorbij.
    Voedingssupplementen zijn niet nodig je eet namelijk gewoon gezond.
    Lekker ruim water drinken en fijn fysiek bezig zijn.
    Volgens mij ben je dan goed gezond bezig.

    Geschreven door Cora op
    • Lieve Lotte, ik wens je van harte dat je weer helemaal gezond wordt. Lieve Lotte. Kun je me aub zeggen of er vrtbsnf bestaat tussen het ketodieet en de conditie waar in je tegenwoordig helaas verkeerd?
      Met vriendelijk groet,
      Tulpje.

      Geschreven door Tulpje op
      • “Doordat de nadruk bij dit dieet ligt op vlees, vis, eieren en zuivel mis je voldoende vezels”.
        Onzin, de nadruk ligt alleen op zeer weinig koolhydraten en verder juist niet teveel eiwitten dus weinig vlees, vis en zuivel. Je kunt heel veel groenten eten, alleen niet teveel peulvruchten, tomaten en wortels. Ook rood of donker fruit. En veel noten, ook bomvol vezels, vitamines en mineralen. Alleen niet teveel cashewnoten.

        “Wanneer je fanatiek sport, dan is dit geen geschikt dieet om te volgen. Als krachtsporter en duursporter heb je meer koolhydraten nodig, dan het ketogeen dieet levert. Je verbruikt als sporter relatief veel energie, en vetten en eiwitten kunnen dat in dit geval niet leveren.”
        Nog meer onzin, er zijn topsporters die excelleren met dit dieet. M.n. duursporters varen er wel bij, ultra lange afstandlopers hebben er zelfs wereldrecords mee verbroken. Marathon lopers hebben hiermee geen last vd ‘man met hamer’ na ca 30 kg en hebben geen gels of andere carbs nodig. Logisch want in ketose verbrand je je eigen lichaamsvet.

        Geschreven door David Kipping op
  7. ik heb dit gevolgd in verband met mijn diabetes 2 maar valt te veel af wat bij mijn niet nodig is ik weeg 58 k te weinig eigenlijk ..hou nu wel een beetje mijn koolhydraten in de gaten en eet veel groenten en fruit

    Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief