Buikvet hebben we allemaal. De één meer dan de ander. Echter, los van het feit of een buikje mooi is of niet, het is het meest ongezonde vet van het lichaam. Dus buikvet, hoe kom je ervan af?
Wat is buikvet?
Ieder mens heeft lichaamsvet. Lichaamsvet heb je in twee soorten; https://www.dokter.nl/zelftesten/hyperventilatietest/ en subcutaan vet. Visceraal vet is het vet dat om onze interne organen zitten. Dit vet functioneert als een soort kussen en als opslagruimte voor overtollig glucose. Wanneer je te veel visceraal vet hebt, dan vergroot dit de kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes type II en een hoog cholesterol. Het subcutaan vet is het vet dat je vast kunt pakken onder je huid, de zogenaamde vetrol. Het zit tussen en onder de huid, maar bovenop de spieren. Het komt voor bij je maag, heupen en dijen. Een toename van dit vet leidt niet direct tot meer ziekten, hoewel het wel een toenemende druk op het hart kan veroorzaken.
Oorzaken van buikvet
De reden dat iemand veel buikvet heeft, kan verschillende oorzaken hebben. Mogelijke oorzaken kunnen onder andere zijn:
- Erfelijkheid
Erfelijkheid speelt een rol bij het opslaan van vet. De één heeft een peervormig lichaam en de ander heeft een appelvormig lichaam. Wanneer je een appelvormig lichaam hebt, dan wordt het vet voornamelijk rond je buik opgeslagen. Wanneer je een peervormig lichaam hebt, dan wordt het vet hoofdzakelijk op de billen, heupen en dijen. - Stress
Wanneer je langdurig last hebt van stress, dan maakt je lichaam een grote hoeveelheid cortisol aan. Cortisol geeft een tijdelijke boost van energie en alertheid, maar op de lange termijn leidt een overmatige cortisolproductie tot opslag van vet op de buik. - Onvoldoende nachtrust
Ook te weinig slaap kan leiden tot een hoge cortisolproductie, omdat het lichaam stresshormonen moet aanmaken om actief te blijven. Dit stresshormoon leidt dus weer tot vetopslag rondom de buik. - Koolhydraatrijke voeding
Koolhydraatrijke voeding zorgt ervoor dat vet snel rond de buik wordt opgeslagen. Voeding die hier voor zorgt, is onder andere: gewone pasta, wit brood, bananen en witte rijst. Kies daarom voor vezelrijke producten, deze zorgen er niet voor dat vet snel rond de buik wordt opgeslagen. Daarnaast zorgen vezelrijke producten voor een langer verzadigd gevoel. - Suikerrijk eten
Het regelmatig consumeren van suikerrijk eten en drinken kan buikvet veroorzaken. - Roken
Wanneer je rookt, verhoog je de cortisolspiegel en de bloedsuikerspiegel. Deze verhoging zorgt ervoor dat overtollig vet als eerste rondom de buik wordt opgeslagen. - Ziekte of medicijngebruik
Hoe kom je van buikvet af?
Wil je van je overtollige buikvet af, dan moet je gezond(er) gaan eten en (meer) gaan bewegen.
Voeding
Gezond eten doe je door onbewerkte producten te gebruiken die de buikvetverbranding in gang zetten. Voorbeelden hiervan zijn:
- Groenten.
- Fruit.
- Vis, zoals haring, makreel, zalm of tonijn.
- Eieren.
- Noten, pitten en zaden.
- Natuurlijke oliën, zoals: olijfolie, kokosolie en lijnzaadolie.
Dus zo min mogelijk verzadigde vetten en ook minder suiker. Als het kan dan helemaal geen toegevoegde suikers gebruiken. Zorg er ook voor dat je minimaal 2 liter water per dag drinkt.
Cardiotraining
Het tweede wat je aan moet pakken is dat je meer gaat bewegen. Begin rustig aan door bijvoorbeeld meer te wandelen of te fietsen. Neem zo veel mogelijk de trap in plaats van de lift en loop eens een rondje in je pauze. Wanneer je conditie het toelaat, zorg er dan voor dat tijdens het sporten je hartslag omhoog gaat. Wanneer je kiest voor hardlopen, stel jezelf dan als doel om 5 kilometer hard te lopen of te fietsen. Wanneer dit doel is behaald, dan kun je proberen een nieuwe doelstelling neer te leggen.
Krachttraining
Naast cardiotrainingen is ook krachttraining een belangrijk onderdeel, wanneer je van je overtollige buikvet af wilt. Begin met lichte gewichten en simpele oefeningen. Vooral compound oefeningen helpen. Deze oefeningen trainen meerdere spieren tegelijk. Voorbeelden zijn: squats, deadlifts, pull ups, lat pull downs en dips. Je zult op deze manier vet verbranden en je bouwt spieren op. Door meer spiermassa zal je stofwisseling omhoog gaan.
Buikspieroefeningen
Om een strakkere buik te krijgen zijn buikspieroefeningen onmisbaar. Door drie keer in de week sit-ups en andere buikspieroefeningen te doen zal je buik platter worden. Ook hiermee verbrandt je vet, niet alleen bij je buik, maar over je hele lichaam. Dus het vetpercentage over je hele lichaam zal verlagen en uiteindelijk komt dan ook je buikvet aan de beurt.
Hoe je buikomvang meten?
Wanneer je thuis je buikomvang wilt weten dan kan dat in een paar stappen:
- Zorg dat je rechtop staat.
- Breng een meetlint aan rond je middel, op de blote huid.
- Let erop dat je het meetlint niet te strak aantrekt.
- Let ook op de juiste plek: meet de middelomtrek tussen de onderste rib en de bovenkant van je bekken, ongeveer ter hoogte van de navel.
- Adem uit en lees jouw middelomtrek af.
Bij vrouwen is de buikomvang te groot wanneer je 80 cm of meer meet. Bij mannen is de buikomvang te groot, wanneer je 94 cm of meer meet.
Conclusie
Om van buikvet af te komen, moet je dus je leefstijl aanpassen. Dit betekent gezonder eten en meer bewegen. Wanneer je dat doet dan zul je uiteindelijk echt buikvet verliezen. Je moet wel geduldig zijn. Het kan namelijk wel even duren voordat je je doelen hebt bereikt. Het buikvet heeft er jaren over gedaan om daar te komen, dan duurt het ook even voordat het er weer vanaf is.
Bronnen: drogespieren.nl, lumc.nl en menselijklichaam.nl
Tags: buikspieroefeningen, visceraal vet, subcutaan vet, buikvetverbranding, cortisolspiegel, squats, cardiotraining, koolhydraten, Buikvet, Stofwisseling, Spiermassa
Delen:
gepubliceerd door C. van Etten.
onderschreven door P.M. Mulder (arts)