Overgewicht is een groeiend probleem, en niet alleen onder volwassenen maar ook onder kinderen. Volgens een groep artsen is een van de redenen het sterk toegenomen beeldschermgebruik door kinderen. Wat is de relatie tussen een beeldscherm en overgewicht?
Relatie beeldscherm en overgewicht
Volgens deze groep artsen hebben kinderen die veel tijd naar een beeldscherm kijken een grotere kans op: overgewicht, een verminderd concentratievermogen, lijden soms aan depressiviteit en zijn sociaal minder vaardig.
In het tijdschrift van de Nederlandse artsenfederatie staat dat buiten schooltijd een kind maximaal 2 uur per dag achter een beeldscherm zou moeten zitten. Het laatste uurtje voor het naar bed gaan zou ook het liefst beeldschermloos moeten zijn. Geen elektronische games, geen tv kijken en ook geen smart Phone. Artsen waarschuwen dat kinderen dik en ongelukkig kunnen worden van te lang achter een beeldscherm zitten.
Effect van beeldschermlicht
Het directe effect van het felle licht van zo’n beeldscherm kan leiden tot slaapproblemen. En te weinig slaap kan weer zorgen voor slechter wordende prestaties op school, maar kan ook zorgen voor overgewicht en stemmingsstoornissen, stellen de artsen. Andere effecten kunnen branderige, droge of juist tranende ogen, hoofdpijn, wazig en dubbel zien zijn.
Het advies
Het advies van de deskundigen aan de ouders is dan ook om de totale beeldschermtijd te maximaliseren tot hooguit twee uur per dag. Om daarnaast niet de kamers van de kinderen in te richten met een televisie en of de smartphone ’s avonds mee naar boven te laten nemen naar de slaapkamer.
Artsen adviseren om alle kinderen tot twee jaar helemaal geen tv te laten kijken. Uit onderzoek uit 2013 blijkt dat bijna alle Nederlandse driejarigen tv, video of dvd kijken. Een echte cultuurverandering is dus nodig.
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)