Diabetes is een ernstige en veel voorkomende medische aandoening. Echter, de symptomen die op diabetes wijzen zijn in veel gevallen ook symptomen die passen bij andere ziektes. Dus hoe weet je nu of je diabetes hebt?
Wat is diabetes?
Wanneer suikerziekte, hebt dan moet je je glucosespiegels (bloedsuikerspiegel) onder controle houden en regelmatig controleren om er zeker van te zijn dat ze binnen een streefbereik liggen.
Er zijn twee hoofdtypen diabetes: type 1 en type 2.
Diabetes type 1
Dit is een chronische auto-immuunziekte die meestal wordt gediagnosticeerd in de kindertijd of bij jong volwassenen. Door een fout in je afweersysteem worden de cellen die insuline produceren vernietigd. Hierdoor blijven je bloedglucosewaarden niet op peil. Diabetes type 1 is niet te voorkomen en ook niet te genezen.
Diabetes type 2
Deze vorm ontwikkelt zich meestal op latere leeftijd. Bij deze vorm reageert het lichaam niet of minder goed op insuline (insulineresistent). Insuline is een hormoon dat door de alvleesklier wordt gemaakt en dat ervoor zorgt dat glucose (suiker) uit je voeding naar de cellen gaat als brandstof. Omdat het lichaam te weinig insuline maakt of minder goed hierop reageert, blijft er te veel suiker in je bloed zitten. Het resultaat is dat je te hoge bloedglucosewaarden hebt.
Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes en treft 70 ร 80% van alle diabetici.
Symptomen van diabetes
Wanneer diabetes niet behandeld wordt, dan kan dit op de lange termijn schade aanrichten aan alle kleine bloedvaatjes in je lichaam met grote gevolgen voor hart- en bloedvaten, ogen, nieren, zenuwstelsel en voeten.
Dus wat zijn signalen die wijzen op diabetes? Wat zijn de eerste waarschuwingssignalen van diabetes?
Vroege symptomen van suikerziekte
Wanneer je onderstaande symptomen herkent, dan is het verstandig om je huisarts te vragen om een bloedsuikertest te doen:
- Veel dorst hebben;
- Vaak moeten plassen, vooral โs nachts;
- Afvallen zonder aanwijsbare reden;
- Droge mond;
- Wazig zien;
- Gevoelloosheid of tintelingen in handen en voeten;
- Vermoeidheid;
- Droge en/of jeukerige huid;
- Wondjes die langzaam genezen.
Behandeling diabetes
De behandeling van diabetes verschilt van mens tot mens en per type. Echter, de meest belangrijkste onderdelen van de behandeling zijn: gezonde voeding, lichaamsbeweging, niet roken, medicijnen, insuline en zorgvuldige controle.
Heb je diabetes type 1, dan moet je insuline injecteren en dagelijks je bloedsuiker meten. Wanneer je diabetes type 2 hebt, dan krijg je naast medicijnen ook voedings- en bewegingsadviezen. Het is namelijk mogelijk zijn om je diabetes onder controle te krijgen met veranderingen in levensstijl, zoals dieet, gewichtsverlies en lichaamsbeweging.
Voeding en diabetes
Bij beide types is gezonde voeding dus van belang. Denk hierbij dan vooral aan voeding die rijk is aan: groente, fruit, volkoren producten, noten en peulvruchten. Enkelvoudig onverzadigd vet is ook aan te raden dit zit onder meer in olijfolie, raapzaadolie en rijstolie. Deze vetten helpen om de insulinegevoeligheid te verbeteren en verminderen de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast is het verstandig om te letten op de inname van de hoeveelheid zout, bewerkt vlees en suikerhoudende drankjes.
Bronnen: Healthline, Diabetes Fonds en Diabetes Vereniging Nederland
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Ik ken iemand die heeft ook heel veel last van diabetes en dat ben ik zelf
Probeer insuline alles komt goed
groetjes van rick w uit de haven
Bedankt voor de goeie tip heeft voor mij ook gewerkt. ๐