Diabetes; 1 op de 14 Nederlanders hebben diabetes, iets meer mannen dan vrouwen. Dat aantal ligt eigenlijk vele malen hoger, het blijkt namelijk dat 1 op de 5 Nederlanders met diabetes niet weet dat hij het heeft. Dus wat zijn de vroege symptomen van diabetes?
Wat is diabetes?
Diabetes, ook wel bekend als suikerziekte, is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer in evenwicht kan houden. Het gevolg is dat er te veel glucose in het lichaam zit. Glucose is een vorm van suiker. Te veel glucose in je bloed beschadigt je bloedvaten en wanneer diabetes niet goed behandeld wordt, dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor je hart- en bloedvaten, ogen, nieren, zenuwstelsel en voeten.
Diabetes de vroege symptomen
Honger
Eén van de vroege symptomen van diabetes is het hebben van veel honger. Dit komt doordat de bloedglucose snel oploopt en vervolgens weer snelt daalt. Vanuit je cellen gaat er dan een seintje naar je hersenen: er moet weer glucose bij. Je hersenen maken hongerhormonen aan zoals ghreline en je krijgt trek om weer iets te eten.
Veel plassen, veel dorst
Als je diabetes hebt, dan is de hoeveelheid glucose in je bloed te hoog. Onze nieren kunnen al deze hoeveelheid glucose niet verwerken, waardoor deze glucose in je urine terechtkomt. Glucose trekt water mee, waardoor je meer urine aanmaakt en dus veel en vaak moet plassen. Maar omdat je zo vaak en veel plast, verlies je weer veel vocht waardoor je veel dorst hebt. Vroege symptomen van diabetes zijn dus veel plassen en veel dorst hebben. Afhankelijk van de hoeveel vocht die je tot je neemt plast een gemiddelde persoon zo tussen 5 en 7 keer per 24 uur. Wanneer je diabetes helpt, dan kun je wel tot 2 liter per dag plassen.
Wazig zien
Wanneer je regelmatig grote schommelingen hebt in je bloedsuiker, dan kan er als gevolg van het veranderende vochtgehalte in je lichaam de lenzen in je ogen opzwellen. Hierdoor veranderen ze van vorm en kunnen ze niet meer scherpstellen, waardoor je wazig ziet.
Infecties
Wanneer je diabetes hebt, dan ben je gevoeliger voor infecties. Men gaat ervan uit dat dit komt door hoge bloedglucosewaarden, hierdoor komt er ook meer glucose in je urine. Dit kan een goede voedingsbodem zijn voor bacteriële groei en vergroot de kans dat de bacterie overleeft.
Droge mond
Doordat er bij diabetes niet voldoende suiker uit het bloed wordt opgenomen zijn de bloedglucosewaarden te hoog. Er zit te veel suiker (glucose) in het bloed. In reactie hierop probeert je lichaam je bloed te verdunnen om zo de concentratie aan suikers naar beneden te brengen. Dat doet je lichaam door vocht uit de weefsels die eromheen liggen te onttrekken. Hierdoor kan een droge mond ontstaan. Naast een droge mond kun je ook last hebben van een droge tong.
Langzame wondgenezing
Het vermoeden bestaat dat als gevolg van een verminderde doorbloeding, vooral in de kleinste bloedvaten van je huid, je huid minder zuurstof en voedingsstoffen krijgt. Hierdoor kunnen er dan gemakkelijk wondjes ontstaan waarbij je huid moeite heeft om deze weer te herstellen.
Gewichtsverlies
Afvallen zonder aanwijsbare reden kan een vroeg signaal zijn dat je diabetes hebt. Door een gebrek aan insuline in het lichaam kan glucose niet in de cellen komen waar het gebruikt wordt voor energie. Hierdoor is er in die cellen geen of onvoldoende glucose beschikbaar als energiebron. Het gevolg is dat je lichaam vet en spieren gaat gebruiken voor energie. Dit kan in veel gevallen leiden tot gewichtsverlies.
Wanneer naar de huisarts?
Heb je klachten die bij diabetes passen, maak dan een afspraak bij je huisarts. Hij/zij kan met één druppel bloed controleren op suikerziekte. Heb je diabetes dan kan er zo snel mogelijk gestart worden met een behandeling.
Bronnen: Diabetesvereniging Nederland, Maxima Medisch Centrum en Diabetes Fonds
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Een aantal jaren geleden werd bij mij beginnende diabetes geconstateerd. Nu jaaaren later zijn de waarden nooit verder opgelopen en heb ik eigenlijk nergens last van. Daardoor eet ik alles wat ik lekker vind maar weloverwogen want dik worden wil ik niet. Ben wel gauw wat depri en zou graag willen weten of dat ook met diabetes 2 te maken kan hebben. Blijf soms uren lang ’s morgens in bed zitten met de laptop en ben dan ook uren later naar buiten en het avondeten dus ook. Hoe slecht is dit? Wat is het risico? Kan iemand dat vertellen?
Klinkt als je niet echt iets hebt om voor uit je bed te komen.