Diabetes bij kinderen: herken de symptomen

Diabetes bij kinderen: herken de symptomen

We horen het steeds vaker, diabetes bij jonge kinderen. Momenteel is diabetes zelfs één van de meest voorkomende chronische ziektes bij kinderen. Maar hoe herken je diabetes bij je kind? Diabetes bij kinderen: wat zijn de symptomen?

Wat is diabetes type 1?

Wanneer je diabetes type 1 hebt, dan stopt je lichaam met de aanmaak van (voldoende) insuline. Hierdoor kan de glucose (suiker) in je bloed, die je via voeding binnenkrijgt, niet in je lichaamscellen opgenomen worden. Het gevolg is dat je bloedsuiker stijgt en de lichaamscellen geen glucose (brandstof) binnenkrijgen. Hierdoor krijgen de lichaamscelen een tekort aan energie. Echter, die energie moet dan ergens anders vandaan komen dus worden er andere energiebronnen gebruikt. Dit leidt tot klachten als vermagering, vermoeidheid, sufheid en coma. Deze vorm van diabetes komt op alle leeftijden voor, maar meestal ontstaat het a l op jonge leeftijd.

Oorzaak diabetes type 1

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Bij een auto-immuunziekte valt je eigen afweersysteem je eigen lichaam aan. Normaal ruimt het afweersysteem alleen ziektes op. Bij diabetes type 1 vernielt het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken, in de alvleesklier.

Diabetes bij kinderen: de eerste symptomen

In de meeste gevallen zijn de eerste symptomen van diabetes vrij duidelijk alleen herkennen we ze vaak niet als symptomen van diabetes. Het is dus belangrijk om ze te weten, tijdig te herkennen en ze in ieder geval niet te onderschatten.

Onderstaande symptomen kunnen de eerste tekenen van diabetes zijn:

  • Vaak veel dorst en een droge mond hebben, ook ‘s nachts;
  • Zich niet lekker voelen: misselijk of overgeven;
  • Vaak en veel moeten plassen;
  • Afvallen zonder duidelijke reden;
  • Heel vaak moe zijn zonder verklaring;
  • Wazig zien of minder goed kunnen zien.

Wanneer naar de huisarts?

Als ouder of verzorger kan het lastig zijn om te bepalen wanneer je met je kind naar de huisarts moet. Echter, wanneer je één of meerdere van bovengenoemde symptomen herkent, dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Zeker wanneer er plotselinge veranderingen in gewicht, gedrag of welzijn van je kind te zien zijn, dan moet je dit serieus nemen. Diabetes type 1 kan snel ontwikkelen en vereist dan ook snelle actie. Een vroege diagnose kan niet alleen de gezondheid en kwaliteit van leven van je kind aanzienlijk verbeteren maar ook ernstige complicaties op de langere termijn voorkomen.

Behandeling diabetes type 1 bij jouw kind

Het is niet niks wanneer jij en je kind te horen krijgen dat je kind diabetes type 1 heeft. Gelukkig bestaan er in het ziekenhuis of behandelcentrum speciale diabetes-teams en indien nodig een kinderpsycholoog.

Insuline
Kinderen met diabetes type 1 moeten iedere dag insuline toegediend krijgen. Hierdoor wordt de hoeveelheid suiker in het bloed minder en dat is van groot belang. Er bestaan twee manieren om insuline toegediend te krijgen: met een insuline-pen of met een insuline-pomp. Samen met de behandelend arts kiezen jullie wat het beste past bij jullie kind.

Voeding
Voeding speelt een hele belangrijke rol in het omgaan met diabetes type 1. Het is niet nodig dat jullie kind een speciaal dieet volgt, maar je moet goed letten dat de hoeveelheid insuline goed is afgestemd op de hoeveelheid koolhydraten die jullie kind op die dag eet. Het advies is sowieso om de inname van bewerkte koolhydraten te beperken. Voorbeelden hiervan zijn: witte rijst, wit brood en reguliere pasta. Je kunt deze vervangen door zilvervliesrijst, volkorenbrood en volkorenpasta. Vermijd suikerrijke drankjes, want die kunnen zorgen voor schommelingen in de bloedglucosewaardes.

 

Bronnen: Isala. Thuisarts, Diabetes Fonds en Diabeter

 

Delen:  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief