Welke lichaamsgeluiden mag je niet negeren

Welke lichaamsgeluiden mag je niet negeren

Vreemde geluiden die we onbewust maken kunnen een signaal van je lichaam zijn dat er iets niet goed loopt. Wat betekenen bepaalde geluiden en wanneer mag je ze niet negeren?

Krakende of knakkende knieën

We kennen allemaal wel dat krakende of knakkende geluid wat uit je knieën kan komen wanneer je ze strekt. Vaak is dat niet ernstig maar er kunnen wel allerlei oorzaken aan ten grondslag liggen. Let in ieder geval op, wanneer je naast dit krakende of knakkende geluid ook pijn in de knieschijf voelt. Want wanneer dit aanhoudt dan is het wel verstandig om even langs je huisarts te gaan. Een knakkend kniegewricht dat ook pijn doet, ontstaat namelijk over het algemeen niet vanzelf.

De achtergrond van het krakende geluid ligt in het feit dat het kraakbeen van de knieschijf een andere structuur krijgt, onder meer door natuurlijke slijtage. Een knakkende knie hangt dus samen met een beschadiging van het kraakbeen. Het is een van nature elastisch materiaal dat schokken opvangt en steun geeft aan weke delen. In de knie zorgt kraakbeen ervoor dat de afzonderlijke gewrichtsdelen gemakkelijk over elkaar glijden. Het krakende of knakkende geluid is vaak het resultaat van de pezen die over gewrichten knappen, vochtverplaatsingen die tot gasbellen leiden of gewrichten die een beetje verschuiven.

Oorzaken van een knakkende knie zijn:

  • Artrose.
  • Reumatische aandoening.
  • Los botdeeltje in de knie.
  • Ontsteking door reuma.
  • Ongeval.
  • Sportblessure.

Knorrende maag

Bij een knorrende maag denken veel mensen dat ze honger hebben. Een knorrende maag hangt wel samen met voedsel en een lege maag maar is geen teken dat je honger hebt. Wanneer je eet, komt het voedsel in je maag waar het gekneed en vermengd wordt met de inhoud van de maag, de spijsverteringssappen. Het kan zijn dat je maag gewend is om op bepaalde tijden voeding binnen te krijgen. Rondom dit tijdstip gaat je maag automatisch aan de slag en begint dan met kneden, ook al komt er helemaal geen voedsel binnen. Dit kneden met een lege maag veroorzaakt dat bekende geluid van een knorrende maag. Dit zijn dus de gassen die aanwezig zijn in de maag en die worden gekneed. Voedsel maakt dit geluid niet. Kortom, een knorrende maag is een teken van een gezonde spijsvertering en darmwerking.

Wanneer je last hebt van langdurig geborrel in je buik en daarnaast ook pijn of een opgezwollen buik, bloed bij de ontlasting, diarree of juist verstopping dan moet je even langs je huisarts.

Neusgefluit

Een fluitend geluid wat uit je neus lijkt te komen komt doordat de lucht langs een te smalle ruimte moet. De meest waarschijnlijke oorzaak is dat je verkouden bent. Doordat de slijmvliezen opgezwollen zijn heb je minder ruimte in je neus waardoor er een soort fluitgeluid kan ontstaan. Ook een allergie kan voor opgezwollen slijmvliezen zorgen.

Een andere reden kan zijn dat in het neustussenschot een opening is ontstaan. Oorzaken van deze opening kan zijn door:

  • Neuspeuteren.
  • Het dichtstoppen van de neus met verbandgaas om bloedingen te stelpen.
  • Onjuist of overmatig gebruik van neussprays.
  • Een tumor.
  • Aandoeningen zoals syfilis en tuberculose.
  • Gebruik van cocaïne.

Zo’n perforatie van je neustussenschot kan leiden tot bloedingen en afscheiding uit je neus, waarbij soms een korstje rond de opening ontstaat. Wanneer de perforatie zich in het onderste deel van het neustussenschot zit dan ontstaat een fluitend geluid tijdens het ademhalen. Korsten en bloedingen kunnen worden behandeld met een neusspray met zoutoplossing en met antiseptische zalf. Hierdoor wordt het oppervlak nat en kunnen korstvorming en infecties worden voorkomen. Om het fluitende geluid als gevolg van de perforatie tegen te gaan, wordt onder plaatselijke verdoving een klein siliconenpropje in de perforatie gestopt om zo de opening af te sluiten. Of een chirurg kan dit met een operatie verhelpen.

Suizend geluid in je oren

Een zacht fluiten, zoemen, sissen, brommen of een ander geluid dat je hoort zonder dat er ook echt geluid buiten je hoofd is, wijst op tinnitus. Een andere benaming van tinnitus is oorsuizen. Tinnitus komt van het Latijnse ‘tinnire’ dat rinkelen betekent. Eigenlijk is dit geen ooraandoening, maar is het feit dat je brein elektrische signalen als geluid interpreteert. Schade aan de binnenkant van je oor kan hiervan de oorzaak zijn.

Deze geluiden kan iemand constant of met tussenpozen horen en kan de ene keer hard zijn en de volgende keer zacht zijn. Ook kunnen de geluiden synchroon met de hartslag lopen. Tinnitus kan soms zo heftig zijn dat de iemand hierdoor moeite heeft met slapen. Het kan concentratieproblemen tot gevolg hebben en het kan leiden tot angst en prikkelbaarheid. Vaak gaat tinnitus ook samen met gevoelens van machteloosheid en neerslachtigheid. Al kan tinnitus bijzonder irritant en vervelend zijn, op zich zelf is het geen bedreiging van je gezondheid. De angst, boosheid en wanhoop staan vaak de acceptatie van het oorsuizen in de weg.

Klikkend kaakbeen

Het kaakgewricht ligt vlak voor het oor en bestaat uit een kaakkopje en een kaakkom met daartussen een kraakbeenschijf (de discus). Deze discus heeft de functie van stootkussen voor het opvangen van de kauwkrachten en zorgt ervoor dat de mond open en dicht kan.

Het kan voorkomen dat de discus iets verschuift, waardoor er een knap ontstaat in een of beide kaakgewrichten. Soms is de discus zo verschoven dat de beweging van de onderkaak hierdoor wordt gehinderd en de mond maar een klein stukje open kan.

Naast knappen kan er ook een schurend geluid te horen zijn. Dit wordt ook wel slijtage genoemd. Slijtage geeft in principe geen pijn of problemen met bewegen. Als je kaak blokkeert of niet meer helemaal open of toe kan dan moet je naar je huisarts gaan.

 

Bronnen: tandvleesarts.nl en hoorzaken.nl

Delen:  
31 reacties op “Welke lichaamsgeluiden mag je niet negeren
  1. duizelig

    Geschreven door L. Huvers Roeland op
    • Ik was ook vak duizelig aar toen zei mijn huisarts dat ik eerst moest proberen iets meer zout in het eten te doen en drop wil ook nog wel eens helpen dit heb ik gedaan nu ben ik al veel minder duizelig als dit niet helpt ga dan eens terug na je huisarts

      Geschreven door Maike op
      • inderdaad zout en koffie drinken was ook het antwoord van mijn huisarts en het hielp

        Geschreven door Nancy op
    • Meer zout in het eten drop eten helpt bij mij tegen duizeligheid probeer dit eens als dat niet helpt vraag dan huisarts succes

      Geschreven door Maike op
    • Ik was zo nu en dan duizelig en ook wel wat andere klachten. Schoof het opzij als stress spanning enz . Na onderzoek bleek ik hartritmestoring te hebben. Geen hartkloppingen gehad. 2 weken geleden cardioversie gehad. Al de problemen opgelost.

      Geschreven door Mieke op
  2. Al mijn vingers kraken nogal geweldig en soms kan het wel eens pijnlijk aanvoelen. Moet ik dit negeren of zou er een onderliggend probleem zijn?

    Geschreven door Jasper op
    • Niet negeren naar huisarts gaan zou beginnend artrose kunnen zijn.

      Geschreven door Willem op
  3. Mijn vrouw is duizelig bij het opstaan van de bank.Ze heeft altijd tijdens het opstaan een hele lage bloeddruk.
    Meestal 95/38 of omtrent.Staat ze eenmaal is het weer normaal.Alle onderzoeken gedaan maar geen verbetering.getest op alles , ook ziekte van Addison,maar niks gevonden.Speciaal bloedonderzoek gedaan in Rotterdam maar niks gevonden.Geen medicijn wat helpt.
    Wie herkent dit??

    Geschreven door W.Clason op
    • Orthostatische hypotensie mss…

      Geschreven door valera op
    • Probleem heb ik ook. Niets om je zorgen over te maken. Lengte/gewicht spelen hier een rol in mee us evt te kort aan ijzer/wat lagere bloeddruk. Gewoon rustig opstaan en direkt bij duizeligheid hoofd naar benede. Is het gelijk weer goed. Op advies van mijn huisarts en het werkt.

      Geschreven door Kevin op
      • gevolg van de zwaartekracht…door recht te staan krijgt men een te kort van bloed in de hersenen waaruit de duizeligheid voort komt…remedie rustig opstaan even op bed blijven zitten. Als dit allemaal niet helpt …dokter raadplegen

        Geschreven door de baetselier op
    • Zoek eens op PODS. Het is mogelijk dat ze een erg lage bloeddruk heeft zonder reden. Is ze hypermobiel? Dit kan nog wel eens een reden zijn.

      Geschreven door Ananas op
  4. Mijn knieën knakken vaak maar heb met regelmaat ook vaak pijn in mijn linker knie schijf, vooral als ik op wil staan kan ik niet kracht zetten in de linker knie of buigen wil dan niet, het is net alsof er iets blokkeert heel apart. Ik weet niet wat ik hier mee moet als ik bij mijn kraker ben geweest dan is het vaak weer een half jaar goed en daarna begint het weer.

    Groetjes!

    Geschreven door Suzanne Krem op
    • Hoi ,
      Toevallig heb ik het hierover met biologie gehad….
      De aandoening heet een voetballer… het houdt in dat er een stukje kraakbeen van de meniscus is afgescheurd , dit kan het bewegen van de knie belemmeren. De knie zit dan “op slot”
      Als ik u was zou ik er even mee naar de huisarts gaan

      Geschreven door Mariska op
    • *voetbalknie

      Geschreven door Mariska op
    • Advies om naar de or topper te gaan. Het kan slijtage zijn van de meniscus. Dan kan je knie blokkeren en moet de gescheurde meniscus er operatief uit gehaald worden.

      Geschreven door Charlotte oerlemans op
      • Ortopeet

        Geschreven door Charlotte oerlemans op
        • Orthopeed

          Geschreven door Dinges op
  5. het gerammel in mijn buik is soms toch zo vervelend, ik loop dan ook met een
    fel opgezette buik, die ik bijna niet weg krijg , en er ongemakkelijk van loop;
    de huisarts schreef me iets voor voor opgeblazen gevoel, maar helpt niet, als ik
    hem er terug van klap zegt hij , eet minder vet en suiker ;
    wie geeft me een andere raad.
    Erg dank
    Roosje

    Geschreven door Roosje op
    • Dag Roosje, je kan misschien eens proberen om bonenkruid te nemen (id natuurwinkel te verkrijgen) Bij mij heeft het alleszins geholpen, wordt ook gegeven om het overdreven winden laten … succes

      Geschreven door Van den Bergh Johan op
    • Probeer het met probiotica. Veel problemen met de darmen zijn te danken aan een slechte darmflora.

      Geschreven door Raquel op
  6. Roosje, ik herken dit. Bij mij is het PDS, Prikkelbare Darm Syndroom. Het Fodmap dieet heeft mij veel gebracht, de vezeladviezen van de huisarts niet.
    Bij mij blijkt een intolerante voor melk, tarwe en sorbitol aanwezig te zijn. Door dit nu deels te weren maar ook gericht juist wel beperkt te gebruiken zijn mijn klachten drastisch verbeterd. Zou ik genoemde voedingsmiddelen helemaal verbannen dan bouw je een voedsle allergie op. Dat is veel lastiger te handelen.
    Succes met je gezondheid.

    Geschreven door Jan op
    • Dag Jan, ik heb ook Prikkelbaar Darm Syndroom sinds begin Juli dit jaar. Waarschijnlijk is de vele last die ik vroeger al had hetzelfde. Ook ontdekt dat ik een intollerantie heb voor lactose. Heb sinds mijn jonge jeugd vlug last van de darmen. Drink nu sinds half september alleen nog lactosevrije melk en na ong. een maand nadien was er duidelijk verbetering (iplv ongeveer 9 à 10x stoelgang was het aantal gehalveerd. Nu ga ik nog
      4 à 5 per dag stoelgang. Een kennis van me had hetzelfde voor vorig jaar en volgde het Fodmad-dieet. Ik heb beroep gedaan op de diëtiste van het ziekenhuis en zei heeft me een vezelarmdieet aangeraden, geen enkele dierenmelk, wel soyaproducten, geen ijscréme, geen prikkelende dranken (geen cola fante spuitwater ens…) Geen chocolade, geen koffie of gewone thee, wel natuurthee, niet te lang laten trekken, geen te koude noch te warme gerechten enz… Ben nu zowat in een dipje wat betreft het dieet dat ik volg. Moet me herpakken want die PDS is bijlange nog niet weg …Ik hoop dat ik er ooit vanaf geraak, als ik zenuwachtig ben heeft dat gevolgen voor miin darmen. Succes Jan met jouw PDS !

      Geschreven door Van den Bergh Johan op
      • Iets vergeten te zeggen Jan, ik eet geen normaal brood meer, enkel SPELTbrood en dat geeft werkelijk ook een verschil

        Geschreven door Van den Bergh Johan op
      • Johan, ik kan jou verhaal niet helemaal volgen. Als je zelf geen Fodmap dieet gevolgd hebt hoe kan dan de dietiste je adviseren wat je moet laten staan.
        Met het Fodmap dieet laat je eerst een heel scala aan producten staan. hierna zouden je klachten geheel of grotendeels verdwenen moeten zijn. Vervolgens ga je per productgroep ze allemaal weer introduceren. Zo kom je er achter waar je overgevoelig voor bent en vervolgens kun de andere producten dus weer probleemloos eten. Bij mij bleek o.a. het heerlijke volkorenbrood een probleem te zijn. Wit brood en Speltbrood gaat iets beter maar ook niet goed dus 95% overgestapt op glutenvrij brood.
        Succes met je PDS

        Geschreven door Jan op
  7. Gluten intolerantie Roosje?

    Geschreven door L de Ruiter op
  8. pff naar de huisarts gaan als je wat aan je knieen hebt ja ja heeft mijn man ook gedaan is door gestuurd naar het ziekenhuis spuit gekregen enz. moet nu wachten tot hij oud genoeg is voor twee nieuwe knieen, met gevolg dat hij nu eerst nog heel lang pijn moet lijden want als hij nu een nieuwe knie zou krijgen zou hij als hij 70 is in een rolstoel zitten.

    Ik weet niet wat jullie hier van vinden mijn man is nu 46 en moet nu nog jaren pijnlijden omdat het niet mag van de artsen in het ziekenhuis.
    Ik vind dat ze de patient die keuze moeten geven of nog zoveel jaren pijn lijden of nu een nieuwe knie en met je 70ste in een rolstoel.
    Wie zegt dat mijn man de 70 wel red en als hij nu een nieuwe knie zou krijgen zou hij nu nog alles kunnen nu kan hij haast niks meer waar hij zijn knieen voor nodig heeft.

    Wat vind u ???

    Geschreven door Flierefluiter op
  9. Heel simpel, elke dag groene thee drinken, en dag problemen

    Geschreven door Aaron op
    • Geschreven door Anoniem op
  10. Ik ben dertien en al mijn gewrichten kraken op schouders en heupen na wat is dat?

    Geschreven door Lautje op
  11. Lautje!!! Ga snel naar je dokter toe als je kan !

    Geschreven door Zunneschien op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief