Wanneer iemand overspannen is dan zijn er de bekende symptomen zoals prikkelbaar, slecht slapen, concentratieverlies en je moe en slap voelen. Maar in een eerder stadium zijn er ook signalen die aangeven dat het genoeg is. Welke signalen zijn een teken dat het genoeg is?
Lichamelijke signalen dat het genoeg is
Hartkloppingen
Wanneer je, zonder aanwijsbare reden, hartkloppingen krijgt dan is het advies om langs je huisarts te gaan. Zeker als je er druk, pijn of benauwdheid bij voelt. De huisarts kan nagaan of er iets mis is met je hart, zoals een hartritmestoornis. Wordt er lichamelijk niets gevonden, dan kan het zijn dat je een aanval van hyperventilatie hebt gehad.
Oorzaken van hartkloppingen kunnen spanning, stress en emoties zoals angst en of boosheid zijn. Blijkt de oorzaak van je hartkloppingen te liggen in hyperventilatie, probeer dan op het moment dat je een aanval hebt, rustig en langzaam te ademen. Je kunt ook gebruik maken van een plastic zakje. Echter, wanneer stress de oorzaak van je hartkloppingen is probeer dan manieren te bedenken om de stress in je leven aan te pakken. Wellicht is het ook aan te raden om geen cafeïne en alcohol te drinken want die kunnen hartkloppingen verergeren.
Jeuk
Jeuk en stress zal je misschien niet direct met elkaar verbinden, maar toch kan stress de oorzaak van jeuk zijn, en soms kan het ook zo zijn dat jeuk de stress verergert. Voordat je van jeuk door stress kunt spreken, moet je wel uitsluiten dat er geen andere, meer voor de hand liggende oorzaken van je jeuk zijn. Want jeuk kan verschillende lichamelijke oorzaken hebben, zoals een droge huid of een schimmelinfectie.
Aften
Aften zijn pijnlijke zweertjes van het mondslijmvlies die je kunt krijgen door besmetting met een virus of bacterie. En stress wordt over het algemeen als een belangrijke provocerende factor beschouwd, want vaak krijgt zo’n besmetting pas kans als je een verminderde weerstand hebt, zoals in tijden van stress. Gelukkig verdwijnen aften meestal vanzelf weer na één tot twee weken.
Een trillend oog
Een trillend ooglid werd vroeger gezien als een aandoening. Echter, deze ongecontroleerde trekkingen van een klein oogspiertje is iets dat komt en gaat, en waar iedereen op elk moment last van kan krijgen. Een trillend ooglid wordt veroorzaakt door het aan- en ontspannen van het ooglid. Als dit heel snel gaat, kan het ooglid gaan trillen en zorgt voor dat vervelende gevoel. Dit duurt vaak maar een paar minuten en gaat vanzelf weer over. Bij sommige mensen is dit echter niet het geval en blijft het een paar dagen aanhouden. De oorzaak hiervan kan vermoeidheid zijn, maar bijvoorbeeld ook stress, cafeïne en het te lang staren naar een beeldscherm.
Tandenknarsen
Eén van de oorzaken van tandenknarsen is stress. Een veel voorkomende parasomnie waarbij mensen in hun slaap tandenknarsen en of hun kiezen op elkaar klemmen. Je hoort een schurend of knarsend geluid, dit komt door het over elkaar schuiven van de boven- en ondertanden. Vaak heb je zelf niet door dat je tandenknarst, maar je partner en je tandarts wel. De gevolgen van langdurig tandenknarsen kunnen groots zijn; van kaak-, hoofd- of nekpijn en vermoeidheid tot ernstige schade aan je gebit.
Het is niet altijd zo dat wanneer de stress verdwijnt dat ook het tandenknarsen verdwijnt dus ga naar de tandarts want die kan een bitje voorschrijven om te voorkomen dat je tanden verder slijten. Echter, het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat je de stress beter leert managen zodat je mentaal tot rust komt. Praat ook over je problemen met je partner, vrienden of een psycholoog.
Tintelingen in armen en benen
Heb je regelmatig tintelingen in je handen, armen, schouders en nek dan kan dat wijzen op te veel stress. Houdt de stress aan dan kunnen de tintelingen overgaan in pijn en dan kan iemand RSI (Repetitive Strain Injury) hebben. Men denkt vaak dat RSI het gevolg is van repeterende bewegingen, echter uit onderzoek is gebleken dat psychologische factoren een minstens zo belangrijke rol spelen in het ontstaan van RSI-klachten. Waarschijnlijk is RSI dan ook mede een uiting van langdurig teveel stress.
Nachtmerries
Nachtmerries zijn vaak een uiting van angst of stress. Nachtmerries, zeker wanneer je er herhaaldelijk last van hebt, kunnen inderdaad betekenen dat er iets dwarszit: onbewust ben je ergens mee bezig dat je als bijzonder stressvol ervaart. Vooral vrouwen hebben last van nachtmerries en zijn niet alleen bijzonder onprettig maar kunnen ook je nachtrust verstoren. Het kan zijn dat je daarna moeilijk, of misschien wel helemaal niet meer in slaap valt. Krijg je een slaaptekort, dan voedt dat de stress nog meer.
Bronnen: stressplein.eu en burnout en stress
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)