Wintertijd en onze gezondheid?

Het is najaar en de wintertijd staat voor de deur en dat betekent dat de klok een uur achteruit gaat. Het voordeel is dat we die nacht een extra uurtje slaap hebben. De zondag duurt voor ons gevoel extra lang, maar zijn er ook nadelige effecten voor onze gezondheid?

Nadelen van wintertijd

Ja, de kans is aanwezig dat mensen op die zondagavond moeilijker in slaapvallen dan normaliter.

Wie hele kleine kinderen heeft die zit er ook niet echt op te wachten. Hele kleine kinderen hebben een echt 24 uursritme. En zij worden standaard al veel vroeger wakker dan papa en mama. En met de ingang van wintertijd zullen ze dan extra vroeg wakker zijn.

Kinderen die normaal om 7 uur naast hun bed staan doen dat vanaf zondag, wanneer de klok een uur achteruitgaat, waarschijnlijk om 6 uur. Maar daar valt op in te spelen: Begin drie dagen voor het ingaan van de wintertijd met de kinderen steeds iets later naar bed te laten gaan. Veel kinderen zullen dan de volgende ochtend ook iedere keer iets later wakker worden. Op de dag van het ingaan van de wintertijd zitten de kinderen weer op het normale ritme.

Kinderen die al naar school gaan hebben waarschijnlijk juist baat bij de wintertijd. Meestal moeten zij iedere ochtend wakker gemaakt worden. Omdat ze volgens hun biologische klok een uur langer hebben geslapen zullen ze zich ook beter uitgeslapen voelen en dat werkt voor volwassen net zo.

Wintertijd versus zomertijd

Het gekke is dat de gevolgen van de overgang naar de wintertijd volgens sommigen meevalt in vergelijking tot naar de zomertijd. Onze biologische klok heeft ons geleerd, wanneer we actief moeten zijn en wanneer niet. Bij de ingang van de wintertijd zijn we al gewend om om half 7 op te staan en omdat het dan in werkelijkheid pas half 6 is hebben we gewoon een uurtje extra. Het lichaam hoeft niet om te schakelen.

Daarnaast blijken we een dagritme van tussen de 24 en 25 uur te hebben. Dat is vooral merkbaar in het weekend wanneer we lekker een uurtje langer blijven liggen en zo de dag een uurtje langer te maken. Bij de overgang van zomer- naar wintertijd duurt de dag 1 x 25 uur wat dicht bij dat natuurlijke ritme ligt.

Bij de overgang van de winter- naar zomertijd, duurt de dag maar 23 uur. Voor sommige voelt dat ingrijpender, vooral bij avondmensen.

Tips voor mensen die moeite hebben met de wintertijd

  • Regelmaat
    Wat eigenlijk ook voor kinderen geldt, is ook goed voor volwassen en ga iedere dag op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op hetzelfde tijdstip op. Ook in het weekend.
  • Rust
    Een uur voor het naar bed gaan geen overdreven activiteiten meer. Geen overdreven licht- en geluidsprikkels. En zorg voor rituelen; kleding klaar leggen, reinigen, tanden poetsen, brood klaarmaken
  • Uit de veren
    Wanneer de wekker gaat, synchroniseert onze biologische klok zich met de werkelijke tijd. Dus het advies is om direct actief te zijn en voor veel licht te zorgen.
  • Uitslapen
    Wanneer het dan toch erg laat is geworden slaap dan natuurlijk lekker uit maar slaap dan niet meer dan maximaal 8 uur of 1 ½ uur langer dan je normale wekkertijd.
  • Dutjes
    In de overgangsfase van zomer naar wintertijd raden we het af om dutjes te doen. Je zult minder makkelijk ’s avonds in slaap vallen doordat de slaapdruk af is genomen.
Delen:  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief