hoi
ben nu 7 weken zwanger en ben al 2 weken zo misselijk kan er gewoon niet meer normaal van functioneren weet iemand of hier iets voor te krijgen is (behalve gember thee want daar word ik alleen maar slechter van)groetjes lenny
Misselijkheid en braken zijn veelvoorkomende klachten tijdens de zwangerschap, met name tussen de 5e en de 15 week van de zwangerschap. Tussen 50 en 90 procent van de vrouwen hebben klachten van van misselijkheid, met of zonder braken. De ernst van deze symptomen kan variëren.
Ochtendziekte is het typisch gevolg van zwangerschap waardoor je misselijk bent en gaat braken. Het komt meestal voor in de eerste drie maanden van de zwangerschap en verdwijnt weer in de vierde maand. Ondanks dat het ochtendziekte wordt genoemd, komt het niet alleen voor in de ochtend. Je kunt er de hele dag last van hebben of zelfs tijdens de nacht, maar het komt het meeste voor tijdens de ochtenduren.
Echte zwangerschaps misselijkheid wordt hyperemesis gravidarum genoemd. Wanneer er sprake is van ernstig braken leidend tot uitdroging (dehydratie), ketonurie, gewichtsverlies en soms zelfs leverfunctiestoornissen dan lijdt de zwangere aan hyperemesis gravidarum of wel zwangerschapsmisselijkheid. In het geval van hyperemesis zal de zwangere vrouw opgenomen worden in het ziekenhuis voor verder onderzoek en rehydratie met behulp van een infuus. Indien nodig zal misselijkheid medicamenteus behandeld worden met anti-emetica.
Ochtend ziekte geeft misselijkheid en braken gedurende de eerste vijf tot zes weken van de zwangerschap. De symptomen zijn het ergst rond de negende week. Dit wordt beter in de richting van de 16e tot 18e week van de zwangerschap. Soms echter blijven de symptomen wel aanhouden
tot het derde trimester. Dit is het geval bij 15 tot 20 procent van de zwangere vrouwen. In tegenstelling tot de naam van de aandoening, kunnen de klachten op ieder moment van de dag en gedurende de nacht optreden.
Interessant is dat vrouwen die last hebben van misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap gemiddeld minder miskramen hebben dan vrouwen zonder deze symptomen.
Hyperemesis gravidarum is de term die wordt gebruikt om ernstige misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap te beschrijven. Een zwangere vrouw voldoet aan deze definitie als zij last heeft van aanhoudend braken, meer dan 5 procent van het lichaamsgewicht verliest en ketonen in de urine heeft. Ketonen zijn zure verbindingen die worden gevormd wanneer het lichaam over onvoldoende glucose beschikt en vetzuren gebruikt voor de energiehuishouding. In de meeste gevallen zwangere vrouwen met hyperemesis gravidarum is er ook sprake van uitdroging (dehydratie).
De bekende oorzaken van de zwangerschaps gerelateerde misselijkheid en braken zijn psychologische factoren, verhoogde hormoon niveaus en een verandere maagtoestand.
Vrouwen met ernstige misselijkheid en braken wordt geadviseerd de verloskundige of de huisarts te consulteren. Let hierbij op symptomen van uitdroging, vaak plassen en donker gekleurde urine, duizeligheid, overgeven (evt. met bloed in het braaksel), buikpijn, en niet kunnen eten en drinken.
Tegen gewone misselijkheid tijdens de zwangerschap kun je zelf al veel doen.
Gebruik meer en kleinere lichtere maaltijden verspreid over de dag. Voordat je `s ochtends uit bed komt kun je gerust al een paar crackers eten en een kopje thee drinken. Pas als dat een beetje gezakt is, stap je uit bed. Sla ook geen maaltijden over.
Drink veel vocht: thee, sapjes, alles dat je lekker vind en dat je vochtgehalte op nieveau houdt. Maar drink niet terwijl je eet. Drink tussen de maaltijden door.
Zorg tenslotte voor voldoende rust. Onderzoek heeft aangetoond dat vermoeidheid, zorgen en stress de symptomen van ochtendziekte verergeren.
Allereerst gefeliciteerd met je zwangerschap!
Ik heb de eerste 12 weken van mijn zwangerschap heel wat tijd doorgebracht op de wc.
Wat mij goed hielp tegen de misselijkheid was appelsap of een pepermuntje.
Ik hoop dat het bij jou ook werkt want van misselijkheid kun je je goed ziek voelen.
Veel succes.