Hallo iedereen,
ik ben Emily en ik ben 17 jaar.
Ik hou heel erg van sporten en doe dat ook vaak, het enige wat ik niet kan, is 's ochtends sporten.
Zodra ik voor een uur of 1 ga sporten, word ik altijd draaierig, misselijk, zie ik vlekjes voor mijn ogen. Ik eet genoeg, altijd. Vaak 2 sneetjes bruin brood met kaas of iets dergelijks. Toch blijf ik het altijd maar dat nare gevoel hebben als ik 's ochtends sport.
Ben ik gewoon geen ochtendmens (ik voel wel dat ik energie heb) of is er misschien iets anders aan de hand? Zijn er mensen hier die dit ook hebben?
misschien heb je last van een wat lage bloeddruk ?
laat eens opmeten.
groetjes, Brenda
Als de klachten echt alleen optreden in de morgen en er een duidelijke relatie bestaat met de voeding, dan is het dus interessant zelf te onderzoeken op welke wijze je `s ochtends wel voldoende energie kunt 'creëren' om goed te kunnen sporten.
Mijn eerste indruk van jouw ontbijt is dat het onvoldoende is om intensief te kunnen sporten. Twee sneetjes brood is echt te weinig.
Ik mis bijvoorbeeld de eiwitten voor de spieraanmaak, de melk en het fruit.
Lees de informatie van het Voedingscentrum over sport en voeding.
Bij duursporten wordt het lichaam gedurende enige tijd belast. Voorbeelden zijn schaatsen, triathlon, wielrennen, langlaufen, roeien, snelwandelen, bergbeklimmen en zwemmen (meer dan 400 meter). Voor een optimale energievoorziening van het lichaam hebben duursporters een koolhydraatrijke voeding nodig. (http://www.voedingscentrum.nl/nl/eten-gezondheid/sport-en-eten/duursport.aspx).
In krachtsporten zoals bodybuilding, kogelstoten en gewichtheffen staat de ontwikkeling van spierkracht voorop. Naast grote spierkracht worden bij zogenaamde snelkrachtsporten zoals schaatsen (sprint), zwemmen (korte afstanden), sprinten (atletiek), skiën, boksen en turnen ook hoge eisen gesteld aan de snelheid waarmee bewegingen worden uitgevoerd. Hierdoor bevat het lichaam van de meeste krachtsporters meer spierweefsel en daardoor meer eiwit. Dit betekent een hogere eiwitstofwisseling (opbouw en afbraak van lichaamseiwit) en een iets hogere eiwitbehoefte dan gemiddeld. (http://www.voedingscentrum.nl/nl/eten-gezondheid/sport-en-eten/krachtsport.aspx).