De zomertijd is begonnen. De dagen worden weer langer, het is 's avonds langer licht, we voelen massaal het zomergevoel weer kriebelen. Maar het uurtje minder nachtrust dat we aankomend weekend hebben, heeft meer effect op ons slaap- en dagritme dan voorheen werd gedacht.
Onderzoek van de Universiteit Groningen en de Ludwig-Maximilians-Universität in München heeft uitgewezen dat het dagritme van het menselijk lichaam, dat onder meer onze slaap aanstuurt, heftig reageert op het ingaan van de zomertijd. Ons dagritme bestrijkt ongeveer 24 uur, maar fluctueert omdat het zichzelf steeds bijstelt.
Dit gebeurt hoofdzakelijk via licht. In de wintertijd loopt ons ritme gelijk met de licht-donkercyclus, maar in de zomertijd niet. In die periode slapen we minder en het is zelfs denkbaar dat de kwaliteit van onze slaap gedurende de zomer afneemt.
De onderzoekers kwamen tot deze conclusie na een online vragenlijst die wereldwijd door 55.000 mensen is ingevuld en pleiten voor herziening van het gebruik van zomertijd.