In het contact met lotgenoten valt regelmatig op dat vrouwen met borstkanker moeite hebben om expliciete doelstellingen te bepalen of verwachtingen naar de specialist te uiten. Het lijkt voor veel vrouwen alsof men de eigen zelfstandigheid en regie over eigen leven en gezondheid opeens uit handen geeft of zelfs moet geven.
De vrouwen voelen zich afhankelijk en willen de relatie met de specialist goed houden. Anderzijds lijkt er vanuit specialisten en hulpverleners sprake van een standaard benadering voor vrouwen met borstkanker terwijl een vrouw niet standaard is met ieder haar eigen vragen en achtergrond. Daarnaast zijn er tal van voorbeelden waarin de communicatie mis gaat. Misschien wordt die interactie anders als de vrouw zich zekerder voelt, zich bewust is van haar eigen kracht en eigen doelen, en weet hoe effectief om te gaan met de specialist en andere hulpverleners.
Voor zover bij ons bekend wordt er in verbetering van het arts-patiënt contact vooral aandacht besteed aan het gedrag van specialisten en het optimaliseren van de informatievoorziening.
Programma’s of interventies gericht op effectievere en mondiger opstelling van de vrouw zijn we nog niet tegengekomen. Ook is er tot nu toe nog weinig aandacht besteed aan empowerment: het invloed en grip kunnen houden op hun bestaan en gebruik kunnen maken van eigen kracht en creativiteit, ook tijdens de eerste fase van diagnostiek en medische behandeling van vrouwen met borstkanker. En dit laatste kan door middel van deze vragenlijst gerealiseerd worden.
De vragenlijst is ontwikkeld in samenwerking met Greta Antuma en Lina van der Ploeg. Lina is manager van de afdeling Chirurgie UMCG en Greta is voorzitter van de Borstkankervereniging Noord-Nederland.
Alvast bedankt voor het invullen van de vragenlijst.
Met vriendelijke groet,
Gretha Antuma, voorzitter Borstkanker Vereniging, regio Noord-Nederland
Lina van der Ploeg, manager Chirurgie Universitair Medisch Centrum Groningen
Leonie Klompstra, studente Universiteit Maastricht
Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer 20 minuten. De gegevens van de vragenlijst worden anoniem verwerkt.
Enquête: Empowerment Borstkankerpatiënten
Voor het invullen van de vragenlijst, zult u het word bestand eerst moeten opslaan op uw computer (bijvoorbeeld de desktop), vervolgens invullen, weer opslaan en dan als attachment/bijlage meesturen naar: [email protected]
http://www.borstkanker.nl/php/downloaditem.php?id=2656&PHPSESSID=8bdeaed723a7d9ee6fba2652198dfdc2